Τρία σενάρια που βγάζουν κυβέρνηση δίνουν οι δημοσκοπήσεις


Tρία διαφορετικά σενάρια με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων για την κατανομή των εδρών αποτυπώνουν το... μετεκλογικό τοπίο στη Βουλή. Το Βήμα της περασμένης Κυριακής με τη βοήθεια του κ. Πάνου Σταθόπουλου, ειδικό εκλογικό αναλυτή, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και μαθηματικό υπολογίζει ένα ενδεικτικό σενάριο των αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών, με βάση το σύνολο των δημοσκοπήσεων.
Πως και με ποιους βγαίνει κυβέρνηση. Tα ποσοστά, οι έδρες και οι πολλοί αναποφάσιστοι. Σκοπός η κατανόηση του τι μπορούμε
να περιμένουμε ως αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής και κυρίως πως αυτό μεταφράζεται σε κοινοβουλευτικές έδρες.

Έχουμε λοιπόν τρία σεναρια, πέντε παραλλαγές, ένα μικρό μέρος των διαφορετικών εκδοχών που μπορούν συμπεριληφθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας εκλογικός νόμος που εφαρμόζεται με την εκδοχή μπόνους 50 εδρών για πρώτη φορά λειτουργεί σταθεροποιητικά και υποβοηθά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τουλάχιστον κεντρικό πυρήνα το πρώτο κόμμα. Σύμφωνα όμως με τον κ. Σταθόπουλο αυτό που θα απασχολήσει την επόμενη των εκλογών είναι η σοβαρή του αδυναμία να προσκυρώσει στοιχειωδώς αναλογικά τις έδρες των κομμάτων κυρίως στις μικρομεσαίες εκλογικές περιφέρειες (πενταεδρικές και τετραεδρικές), αλλά και αλλού, ανάλογα με τη διασπορά των ψήφων.

Η σειρά κατάταξης των κομμάτων είναι επισφαλής. Δεν επιχειρείται πρόβλεψη του αποτελέσματος ούτε ως προς τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα δύο πρώτα κόμματα ούτε ως προς τα ποσοστά που των κομμάτων που θα ακολουθήσουν. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στους πίνακες που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα της Κυριακής (29 Απριλίου) δεν ακολουθείται συγκεκριμένη ονοματολογία.
Keywords
Τυχαία Θέματα