«Βαρύτατες ευθύνες Χριστόφια»

Ολη την ευθύνη για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, που είχε συνέπεια το θάνατο 13 ανθρώπων και την καταστροφή της υποδομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, την έχει ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Το πόρισμα Πολυβίου (αριστερά) συνδέει την τραγωδία με τις υποσχέσεις του Χριστόφια στη Συρία
Αυτή είναι η ετυμηγορία του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο για να...
διερευνήσει τις συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία
και να αποδώσει ευθύνες.

Ανακοινώνοντας χθες το αποτέλεσμα της έρευνάς του, ο Πόλυς Πολυβίου κατέληξε, λέγοντας: «Οι ευθύνες του προέδρου για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες. Δυστυχώς, με βάση τα γεγονότα και δεδομένα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν μου, δεν έχω επιλογή από του να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αποφάσισε

Σύμφωνα με το πόρισμα, έκτασης 635 σελίδων, ο πρόεδρος αποφάσισε ο ίδιος την κατάσχεση του φορτίου εκρηκτικών, το οποίο μεταφερόταν από το Ιράν στη Συρία κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, πήρε ο ίδιος την απόφαση να το διατηρήσει στην Κύπρο, επέλεξε ή ενέκρινε ο ίδιος το χώρο φύλαξής του στο Μαρί, ενώ η πρόληψη της καταστροφής εμποδίστηκε από πολιτικούς λόγους.

Ο Πολυβίου ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον πρόεδρο Ασαντ της Συρίας, στις 31 Αυγούστου 2009, του υποσχέθηκε ότι θα κατακρατούσε τα εκρηκτικά στην Κύπρο μέχρι να μπορέσει να τα επιστρέψει στη Συρία ή στο Ιράν. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος κλήθηκε και κατέθεσε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν τα εννοούσε αυτά που έλεγε και ότι επρόκειτο για «διπλωματικό ελιγμό» για να κατευνάσει τις αντιδράσεις του Ιράν και της Συρίας.

Ο Πολυβίου, αφού σχολίασε ότι «τα ψεύδη στη διπλωματία πρέπει να αποφεύγονται», είπε πως η δέσμευση αυτή δημιούργησε ένα πλαίσιο πολιτικής, στο οποίο προσέκρουαν όλες οι προσπάθειες για απαλλαγή ή καταστροφή του φορτίου.

Η βασική γραμμή υπεράσπισης που υιοθέτησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, όταν κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής, ήταν πως δεν είχε καμιά απολύτως ενημέρωση, ούτε για την επικινδυνότητα του φορτίου ούτε για αίτημα που είχε υποβάλει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας να επισκεφθεί την Κύπρο και να επιθεωρήσει την κατάσταση του φορτίου, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δεν επέτρεψε την επίσκεψη.

Ενήμερος

Στο πόρισμά του ο Πολυβίου αναφέρει πως ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για την επικινδυνότητα του φορτίου. Ομως, ακόμη κι αν δεν γνώριζε, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η κεντρική υπεράσπιση του προέδρου (δεν γνώριζα, δεν εν
Keywords
Τυχαία Θέματα