Βενιζέλος:"Όλα εξαρτώνται από μας"

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, την νέα γενική διευθύντρια και το επιτελείο της. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική, βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να....
καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ
και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική», δήλωσε αμέσως μετά το πέρας τη συνάντησης του με την κα. Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογο του, κ. Τίμοθι Γκάϊτνερ με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει σειρά θεμάτων που αφορούν τα νέα δεδομένα μετά την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης,

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, καθώς και για ζητήματα του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής κατάστασης, που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Γκάιντερ συζήτησαν, επίσης, πτυχές της τελευταίας απόφασης της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς και για τη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ειπώθηκε από διπλωματική πηγή, να βοηθήσει με όσο γίνεται «πιο δημιουργικό τρόπο» και μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και σε διμερές επίπεδο.

Οι σημερινές συναντήσεις του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον ξεκίνησαν από την έδρα του ΔΝΤ, όπου ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Έλληνα εκπρόσωπο, καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, συναντήθηκε με τους εκτελεστικούς διευθυντές του ταμείου, που εκπροσωπούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Luo), την Ιταλία (Sadun), τη Γαλλία (Fayolle) και τις ΗΠΑ (Rediker).

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και το επιτελείο του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της ελληνικής δημοκρατίας και η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου.

Κατά την παρουσία του στο IIF, ο κ. Νταλάρα ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό σε συνάντηση στελεχών του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε σεμινάριο, σχετικό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αναφέρθηκε σε «ασύμμετρες απειλές» των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση της συνόδου κορυφής, σε συν
Keywords
Τυχαία Θέματα