Ξεκινά από σήμερα ο "Γολγοθάς" για τη νέα δόση του δανείου

Ξεκινούν από σήμερα οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον προγραμματισμό της είσπραξης αρκετών δισ. έως το τέλος του έτους, από φορολογικά έσοδα, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα που υπάρχει στο πρώτο επτάμηνο. Σήμερα, φθάνει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της τρόϊκα και θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στο θέμα των δαπανών, όπου πολλά μέτρα, που αφορούν την αναδιοργάνωση της....
δημόσιας διοίκησης, καθυστερούν επίσης επί μήνες.
Πρώτο το νέο μισθολόγιο
των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και τώρα η εφαρμογή του μετατίθεται για το τέλος του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, η δημοσιονομική απόδοση των 900 εκατ. ευρώ, που αναμενόταν, μειώνεται σημαντικά.

Το θέμα της μείωσης πλεονάζοντος προσωπικού, που μπήκε στις αξιολογήσεις της τρόικας από τον Ιούνιο, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, χωρίς κανένα κυβερνητικό στέλεχος να θέλει να μιλήσει ανοιχτά για απολύσεις, παρότι αυτές αναφέρονται σαφώς στις εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στις ΔΕΚΟ έχουν, επίσης, καθυστερήσει σημαντικά. Οι περικοπές σε επιδόματα και εξτρά αμοιβές δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, ενώ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των προβληματικών επιχειρήσεων μεταφορών, όπως του ΟΣΕκαι των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου, έχουν μείνει στη μέση.

Οι περικοπές στο σύστημα υγείας (υπολογίζονταν για φέτος στα 2,2 δισ. ευρώ) φαίνεται ότι είναι σημαντικά μικρότερες ενώ -το κυριότερο- τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να σωρεύουν χρέη προς τους προμηθευτές τους.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν φαίνεται ακόμη ικανό να αποδείξει ότι μπορεί να εξοικονομήσει τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για φέτος από την εφαρμογή του.

Τέλος, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών χωρίς αντικείμενο ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγες μέρες, με διυπουργική σύσκεψη για 60 από αυτούς, για τους οποίους υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση σχετικά με τους υπαλλήλους τους.

Βέβαιο, πάντως, είναι ότι ακόμη και αν η Ελλάδα δεν βρεθεί να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της τρόικας, τα 8 δισ. της έκτης δόσης θα εκταμιευτούν έστω και με καθυστέρηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τούτο διότι το σημερινό πρόγραμμα έχει ισχύ μέχρι και τα μέσα του 2012.

Εκείνο που θα αλλάξει είναι ότι τα στοιχεία και οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου θα αναθεωρηθούν, καθώς μοιραία θα πρέπει να ενσωματωθούν στο βασικό του κορμό, νέα μέτρα με ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με αυτό της απόκλισης που θα καταγραφεί.

Τα μέτρα αυτά είτε θα μοιράζονται το 2011 και το 2012, είτε θα αφορούν στο σύνολό τους τον επόμενο χρόνο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρώτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2009 - όταν η ελληνική οικονομία έπεσε σε ύφεση.

Παρά την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, πολλά είναι τα προβλήματα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο φιλοδοξεί να έχει εισπράξεις ύψους 1,7 δισ.
Keywords
Τυχαία Θέματα