Υποθαλάσσια σήραγγα θα ενώνει το Ταλίν με τον Ελσίνκι

Δυο πρωτεύουσες, ένας οικονομικός χώρος. Ο λόγος για το Ταλίν της Εσθονίας και το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι πηγαινοέρχονται κυρίως για τουρισμό αλλά και για επαγγελματικούς λόγους.
Τις δυο πόλεις χωρίζουν μόλις 80 χλμ. που μεταφράζονται σε 100 λεπτά της ώρας με το....
πλοίο της γραμμής. Όπως υπολογίζεται, κάθε μήνα μετακινούνται περίπου 400.000 πολίτες ανάμεσα στις δυο πόλεις. Ανάμεσά τους οι νεαροί επιχειρηματίες Γιακ Ράιντ και Άντρους Ούντμε:

"Είμαστε μέτοχοι
μιας επιχείρησης στη Φινλανδία και σήμερα έχουμε επαφές εκεί", λέει ο πρώτος για να προσθέσει ο συνεργάτης του: "Διαβάζουμε στις εφημερίδες για ένα τούνελ, μια γέφυρα, που θα ενώσει τις δυο πόλεις (...) Βλέπουμε κυρίως Φινλανδούς τουρίστες να επισκέπτονται το Ταλίν και η πόλη μας επωφελείται ήδη σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλοι πολλοί Εσθονοί εργάζονται στο Ελσίνκι αλλά και άλλες πόλεις".

Ήδη πολλοί Φινλανδοί και Εσθονοί κάνουν λόγο για το "Ταλσίνκι" όταν αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή. Το 2004 η Εσθονία έγινε μέλος της ΕΕ ενώ πριν από 4 χρόνια εντάχθηκε στη ζώνη του Σένγκεν και έκτοτε έχουν καταργηθεί και οι συνοριακοί έλεγχοι, καθιστώντας ακόμη πιο εύκολες και γρήγορες τις μετακινήσεις των πολιτών. Από τις αρχές του χρόνου μάλιστα η Εσθονία έχει υιοθετήσει το ευρώ. Όπως σημειώνει ο Εσθονός πολιτολόγος Ράινερ Κάτελ:

"Το 'Ταλσίνκι' είναι μια πολύ δυνατή ιδέα. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Το ζητούμενο μετά την ανεξαρτητοποίηση από τη Σοβιετική Ένωση ήταν η προσέλκυση Φινλανδών επιχειρηματιών. Η συνεργασία αυτή είναι σήμερα πολύ στενή. Οι περισσότερες εξαγωγές της Εσθονίας διοχετεύονται εκτός από τη Γερμανία, στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Για μένα είναι πιο εύκολο να πάω από το Ταλίν στο Ελσίνκι παρά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, το Ταρτού. Μένω κοντά στο λιμάνι του Ταλίν, ζω λοιπόν στο 'Ταλσίνκι".

Αυτό όμως που λείπει περισσότερο στην περιοχή είναι η σύνδεση με τις κεντρικές ευρωπαϊκές αρτηρίες. Το κενό έρχεται να καλύψει η Rail Baltica, μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Βαρσοβία με το Ταλίν μέσω Λετονίας και Λιθουανίας. Νέα πνοή θα έδινε όμως αναμφίβολα η απευθείας σύνδεση Ταλίν και Ελσίνκι μέσω ενός υποθαλάσσιου τούνελ στη Βόρεια Θάλασσα. Δεν πρόκειται για ουτοπία, υποστηρίζει ο Φινλανδός κοινωνιολόγος Ρόπε Μόκα:

"Η κατασκευή ενός τέτοιου τούνελ είναι ρεαλιστική. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελσίνκι. Γιατί εάν το δούμε από την πλευρά μας, πρόκειται περισσότερο για ένα τούνελ προς την Ευρώπη και όχι μόνον προς το Ταλίν. Για εμάς το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να είμαστε κάτι σαν προάστιο της Αγίας Πετρούπολης ή εάν θα γίνουμε ένα δίδυμο μητροπόλεων που θα συνδέει την ανατολή με τη δύση".

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο. Με 90 χλμ. θα ήταν το μεγαλύτερο τούνελ του είδους του. Ο κοινωνιολόγος εκτιμά ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα