New York Times: Κάνουν ρεπορτάζ για τους νέους που εγκαταλείπουν την Αθήνα

11:48 9/1/2012 - Πηγή: Neolaia

Τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι νέοι σε απόγνωση και μη ξέροντας τι άλλο μπορούν να κάνουν, καταφεύγουν στην ύστατη λύση. Την εσωτερική μετανάστευση, αλλά από την πόλη στην επαρχία. Το άρθρο των NYT, ρίχνει φως στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι νέοι και μιλάει

με δύο νεαρά ζευγάρια, που αναγκάστηκαν να φύγουν απ’ την πρωτεύουσα αναζητώντας ελπίδα επιβίωσης.

                

Ο Νίκος Γαβαλάς και η Αλεξάνδρα Τρίχα, και οι δύο 31 ετών, είναι γεωπόνοι και πέρυσι  μη μπορώντας άλλο να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της Αθήνας, αποφάσισαν να μείνουν στη Χίο και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια σαλιγκαριών για εξαγωγή. «Όταν μιλάω με τους φίλους και τους συγγενείς μου στην Αθήνα, μου λένε ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πιστεύω λοιπόν ότι η επιλογή μας ήταν καλή. Στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους. Η μόνη επιλογή είναι για να πάνε στην εξοχή ή να πάνε στο εξωτερικό.» δήλωσε η κ. Τρίχα.

Το δεύτερο ζευγάρι, ο Βασίλης Μπάλλας και η σύζυγός του, Ρούλα Μπούρα, 36 ετών και οι δύο, αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα, προτού καταλάβουμε τι εστί κρίση το 2006. Αποφάσισαν λοιπόν να εγκαταλείψουν την δουλειά τους εδώ και να πάνε στη Χίο στους παππούδες τους και να μάθουν να παράγουν μαστίχα.  Ο Βασίλης Μπάλλας είπε στην εφημερίδα: «Ήταν μία προσωπική απόφαση. Σκεφτόμασταν να φύγουμε από την Αθήνα και ένας φίλος μας είπε: Η γιαγιά μου παράγει 100 κιλά μαστίχας μόνο με το δικό της γάιδαρο». Δεν άργησαν και πολύ για να πάρουν την απόφαση, παρόλο που στην διαδρομή κατάλαβαν, ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακουγόταν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το ρεπορτάζ κάνει σημαντική μνεία στην παράδοση που έχουν οι Έλληνες να αγοράζουν ακίνητα και γη και να μην κάνουν χρηματοοικονομικές επενδύσεις. «Οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχουν παραδοσιακά επενδύσεις σε ακίνητα και γη, οι οποίες θεωρούνται πολύ πιο σταθερές από χρηματοοικονομικές επενδύσεις, και ακόμη και οι χαμηλού εισοδήματος Έλληνες έχουν κληρονομήσει την οικογενειακή περιουσία. Έτσι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν ή αναγκάζονται να επιστρέψουν εκεί, στον τόπο καταγωγής τους», όπως αναφέρει και το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα