Δίκοπο μαχαίρι η αυτοδυναμία που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά…

21:23 12/6/2012 - Πηγή: Neolaia

Δίκοπο μαχαίρι η αυτοδυναμία που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η κάλπη θα απαντήσει…

Με έμμεση αναφορά του στη διακαναλική συνέντευξη τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ουσιαστικά από τον ελληνικό λαό να δώσει στον ίδιο και το – εδώ και μερικές εβδομάδες πλέον – κόμμα του την αυτοδυναμία, ώστε η χώρα να έχει «στις 18, όχι στις 19 και στις 20» σταθερή κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν

τα σημαντικότατα προβλήματα της. Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβανόμενος τις αντικειμενικές, αν κι όχι απαραίτητα αξεπέραστες, δυσκολίες που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να πορευθεί ως ηγούμενο κόμμα κυβέρνησης συνεργασίας με άλλα πολιτικά σχήματα, αλλά και το υπό διαμόρφωση υπέρ του κοινωνικό κλίμα και τη συνακόλουθη ανοδική εκλογική δυναμική του, επιλέγει πλέον να παίξει το χαρτί του απόλυτου κυρίαρχου του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού!

Φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, παράλληλα, ότι ακόμα κι αν εκλεγεί πρωθυπουργός αυτοδύναμης κυβέρνησης και πάλι θα επιδιώξει τις ευρύτερες συγκλίσεις με τα άλλα αριστερά κόμματα. Δε θα μπορούσε να κάνει άλλωστε κι αλλιώς προερχόμενος από ένα χώρο που έχει ιστορικά επενδύσει πολλά στην προοπτική της εγκαθίδρυσης της απλής αναλογικής και της κουλτούρας συνεργασίας. Αυτό δεν αλλάζει το ότι, από ό,τι φαίνεται, μετά από σχετική στάθμιση των δεδομένων, εκτίμησε πως μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών το ριζοσπαστικό αριστερό τμήμα της αριστερής δημοκρατικής παράταξης που επιχειρεί ως τώρα με επιτυχία να ηγηθεί, δε θα μπορούσε να αρνηθεί την αναγκαιότητα για την επίκληση της αυτοδύναμης εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η ηγεσία του να έχει λυμένα τα χέρια της την επόμενη ημέρα.

Οπωσδήποτε, είναι δίκοπο μαχαίρι το βήμα Τσίπρα να ζητήσει την αυτοδύναμη εκλογή του από το εκλογικό σώμα και κρύβει, ως ένα βαθμό, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από όσους το εκτιμήσουν ως ανησυχητική ένδειξη αλαζονικής συμπεριφοράς. Από την άλλη πλευρά, τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες αλλάζουν πολύ γρήγορα και μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο επικεφαλής του αποδεικνύεται ότι είναι εκείνοι με τα καλύτερα αντανακλαστικά. Πιθανότατα η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, όσο ρίσκο κι αν ενέχει, είναι μέσα στον καμβά εκείνων των επιλογών που μπορούν να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνον τον αληθινά πρωταγωνιστικό ρόλο που ζητά να έχει στις εξελίξεις, έστω κι αν τελικά εκλογικά λάβει κάτι λιγότερο από αυτό που ζητάει ο αρχηγός του.

Η δυναμική, πάντως, των Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην κοινωνία σημαντικά ανοδική, οπότε σε όλες τις γενικές και τις επιμέρους ερωτήσεις, η κάλπη θα απαντήσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα