Η φανέλα με το εννιά – Μένης Κουμανταρέας (επανέκδοση)

Οι Eκδόσεις Κέδρος τιμούν τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την πρώτη εμφάνιση του Μένη Κουμανταρέα στα ελληνικά γράμματα με τη συλλεκτική επανέκδοση του κλασικού πια μυθιστορήματος «Η φανέλα με το εννιά».

Σχέδιο εξωφύλλου: Δημήτρης Μυταράς

Ο Βασίλης Σερέτης – αυτός που αργότερα ονόμασαν Μπιλ – φεύγει μια ζωή κυνηγημένος από τη μια πόλη στην άλλη, αφήνοντας πίσω του ομάδες και προπονητές. Ατίθασος, άπιστος, εγωιστής. Τις μέρες αλωνίζει τα γήπεδα και τα βράδια, όταν δεν κουρνιάζει στα μπαρ, στρώνει πασιέντσες.

Ένας άνθρωπος μέσα στο πλήθος και γι’ αυτό μοναχικός. Γήπεδα, ξενοδοχεία, δρόμοι ξετυλίγονται με φόντο τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Αθήνα. Σε καθεμιά από αυτές και μια γυναίκα. Ποδοσφαιριστές, φυσικοθεραπευτές, παράγοντες, βετεράνοι εναλλάσσονται με μπαρόβιους, ιπποδρομιάκηδες και αθλητικούς ρεπόρτερ. Πού ανήκει ο Μπιλ; Τι κρύβεται κάτω από τη φανέλα του; Προς τα πού χάνεται παρέα με την ξεφτισμένη βαλίτσα του και μια τράπουλα με γυμνές; Γιατί φεύγει πάντα με τρένα και κατοικεί σε δωμάτια που βλέπουν σε σταθμούς;

Η φανέλα με το εννιά ανήκει στα εμβληματικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον Κέδρο το 1986 και το 1988 μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη. Μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 16 εκδόσεις. Κυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο σε σχέδιο του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά. Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και σπάνια την εγκαταλείπει – έξι μήνες νεαρός στο Λονδίνο και άλλους τόσους, ώριμος, στο Βερολίνο. Δεν ακολούθησε ανώτερες σπουδές. Δοκίμασε να σπουδάσει θέατρο και πέρασε, εξίσου άδοξα, από τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε γραφεία, δουλειές άσχετες, που του επέτρεψαν ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο. Από το 1982 ασχολείται, αποκλειστικά και μόνο, με το γράψιμο. Στη διάρκεια της δικτατορίας δικάστηκε για Το αρμένισμα και πήρε μέρος στα 18 Κείμενα. Μετέφρασε Kάρσον ΜακKάλλερς, Φώκνερ, Λιούις Κάρολ, Μέλβιλ, Φιτζέραλντ κ.ά. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τιμητικές διακρίσεις:
1967: Β’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (για Το αρμένισμα)
1975: Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (για τη Βιοτεχνία υαλικών)
1997: Α’ Κρατικό Βραβείο διηγήματος (για τη συλλογή Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω)
2002: Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (για το Δυο φορές Έλληνας)
2008: Βραβείο Πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (για το σύνολο του έργου του)

ΕΡΓΑ
Πεζογραφία
Τα μηχανάκια (διηγήματα, Κέδρος, 1962)
Το αρμένισμα (διηγήματα, Κέδρος, 1967, 2010)
Τα καημένα (διηγήματα, Κέδρος, 1972)
Βιοτεχνία υαλικών (μυθιστόρημα, Κέδρος, 1975)
Η κυρία Κούλα (νουβέλα, Κέδρος, 1978, 2010)
Το κουρείο (νουβέλα, Κέδρος, 1979, 2010)
Σεραφείμ και Χερουβείμ (διηγήματα, Κέδρος, 1981)
Ο ωραίος λοχαγός (μυθιστόρημα, Κέδρος, 1982)
Η φανέλα με το εννιά (μυθιστόρημα, Κέδρος, 1986, 2012)
H συμμορία της άρπας (μυθιστόρημα, Κέδρος, 1993)
H μυρωδιά τους με κάν

Keywords
Τυχαία Θέματα