Νεφελώδης διάψευση για την «απαλωτρίωση» της πανεπιστημιακής περιουσίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, μετά τα αποθεματικά των πανεπιστημίων, στο στόχαστρο της κυβέρνησης, μπαίνει και η περιουσία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Τα παραπάνω αποκάλυψε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ότι περιέχονται σε νομοσχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, του υπουργείου Ανάπτυξης. Με βάση τα όσα υποστηρίζει η κ. Φωτίου, υπάρχουν ρυθμίσεις βάσει των οποίων η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων «περνάει ετσιθελικά και χωρίς κανένα αντάλλαγμα» στο διαβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως είναι κατανοητό, σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται από την πρυτανική κοινότητα και γενικότερα τον πανεπιστημιακό-ακαδημαϊκό κόσμο. Από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς κι αν ισχύει γύρω από το ζήτημα, παρά τη νεφελώδη παραδοχή του κ. Αρβανιτόπουλου ότι το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά χωρίς να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος, παραδέχτηκε ότι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει την υπαγωγή όλης της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων στο διαβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά δήλωσε ότι εκείνος δεν πρόκειται να εγκρίνει κάτι τέτοιο, κι ότι «έγινε παρέμβαση στον υπουργό ούτως ώστε να απαλειφθεί η επίμαχη και κακοδιατυπωμένη διάταξη». Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, τόνισε , επιπλέον, ότι «πρέπει να υπάρξει ένα περιουσιολόγιο και ένα μητρώο και, από εκεί και πέρα, ακόμα και ο κακόπιστος πρέπει να γνωρίζει πως, ό,τι και αν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρξει διυπουργική απόφαση και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού», διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει ούτε διϋπουργική που θα εγκρίνει τέτοιο πράγμα ούτε υπάρχει υπουργός Παιδείας και πάντως όχι εγώ».

Σημειωτέων ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνέρχεται σήμερα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει την έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνεται στα ιδρύματα μετά και τις νέες εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα