Βραβείο Τέρνερ στην Ελίζαμπεθ Πράις

14:16 4/12/2012 - Πηγή: Neolaia

Η Ελίζαμπεθ Πράις έλαβε το βραβείο Τέρνερ, το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη κάτω των πενήντα ετών που γεννήθηκε, ζει ή εργάζεται στη Βρετανία, με κριτήριο την παρουσίαση μιας αξιόλογης έκθεσης κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Συνοδεύεται επίσης από ένα έπαθλο 25.000 στερλινών και στην προκειμένη περίπτωση η Πράις το παρέλαβε από τα χέρια του ηθοποιού Τζουντ Λο σε ειδική τελετή στην Τate Britain στο Λονδίνο. Στην ομιλία της η Πράις επαίνεσε την ολοκληρωμένη εκπαίδευση που έλαβε από το σχολείο της, λέγοντας ότι η καριέρα

της θα ήταν «αδιανόητη» χωρίς την υποστήριξη των τεχνών από το δημόσιο.  Ευχαριστώντας και την Τέιτ, επαίνεσε και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που ήταν υποψήφιοι, οι οποία επιλέχθηκαν για το «σεβασμό, την αίσθηση συντροφικότητας και την αίσθηση του παραλόγου» τους.

Η 48χρονη Πράις χρησιμοποιεί πλάνα αρχείου, κείμενο και μουσική για να δημιουργήσει έργα τα οποία εξερευνούν την σχέση του ανθρώπου με αντικείμενα και την κουλτούρα της κατανάλωσης. Το βραβείο το κέρδισε για την βίντεο-εγκατάσταση με τίτλο «The Woolworths Choir of 1979». Το έργο της εξετάζει «την περιπλοκή σχέση μας με τα αντικείμενα και την κουλτούρα του καταναλωτισμού. Με προσεκτικές συνέχειες, η ταινία της μας καθοδηγεί σε εικονικούς χώρους, προερχόμενους από τα πολιτιστικά συντρίμμια του υλικού κόσμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα