Eurovision 2023: Μια σύμπτωση, αντιπολεμικά τραγούδια, αρκετοί συμβολισμοί και μηνύματα στον α’ ημιτελικό

Με μια σύμπτωση και αρκετά μηνύματα, δια μέσου τραγουδιών, άρχισε ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ.

Κανονικά έπρεπε να γίνει στο Κίεβο καθότι περσι είχαν κερδίσει οι Kαlush Orchestra με το «Stefania», αλλά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου ο οποίος μαίνεται η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο σημαντικό λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και κοιτάτε σύμπτωση. Ο πρώτος ημιτελικός πραγματοποιήθηκε το βράδυ της

ημέρας στη διάρκεια της οποίας, νωρίτερα στη Μόσχα, έγινε παρέλαση για να εορταστεί- όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα- από τους Ρώσους η συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τις συμμαχικές δυνάμεις το 1945. Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου δηλαδή στην Ευρώπη.

Το Λίβερπουλ και για τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εν δυναμει είναι η Οδησσός ή η Μαριούπολη. Έχουν έστω ένα κοινό σημείο αναφοράς. Είναι λιμάνια.

Η πόλη των Beatles, των ποδοσφαιρικών ομάδων Έβερτον και Λίβερπουλ, των επίσης θρυλικών Μπίλ Σάνκλι, Μπομπ Πέισλι, Κένι Νταλγκλίς, Ιαν Ράς, Κέβιν Κίγκαν, Στίβεν Τζέραντ, αλλά και του Βιτάλι Νικολένκο, ο οποίος παίζει στην Έβερτον, «ντύθηκε» στα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας.

Με σλόγκαν «Ενωμένοι με τη μουσική» («United by music») και λογότυπο ένα σύνολο από καρδιές σε προοπτική, με κυρίαρχα τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, τηλεοπτική συμπαραγωγή του BBC και της Suspilne Ukraine, άρχισε με διαδικασία αντίστροφης μέτρησης, σαν της αλλαγής χρονιάς, με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισα Καμίλα σε ξεχωριστή θέση στην Liverpool Arena να «πατούν»- συμβολικά- ένα ροζ κουμπί νοηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη.

Έξυπνα οι διοργανωτές, στο «πνεύμα» της φετινής διοργάνωσης, «γεφύρωσαν» τις δύο χώρες επιλέγοντας στα βιντεάκια πριν από κάθε συμμετοχή κοινά σημεία, τοπόσημα κυρίως, των δύο χωρών. Για παράδειγμα, μια βραχονησίδα της Ουκρανίας, μοιάζει τόσο πολύ με μία στις ακτές της Βρετανίας αλλά και με ένα ξερονήσι της Σουηδίας. Η Βιβλιοθήκη του Κιέβου μοιάζει με αυτή του Όσλο, αλλά και του Λονδίνου. Ένα λεωφορείο στο Κίεβο έδωσε «σκυτάλη» σε ένα κόκκινο διώροφο του Λονδίνου και σε ένα άλλο στη Μάλτα. Το μήνυμα σαφές: Είμαστε πιο όμοιοι από όσο νομίζουμε και ζούμε παρόμοιες ζωές, ακόμα και σε διαφορετικές γωνιές της ηπείρου μας.

Σε μια κίνηση, επίσης συμβολικής σημασίας, στο εισαγωγικό κλιπάκι για το Λίβερπουλ, ο αριστερός αμυντικός της Έβερτον, ο Νικολένκο, ξεδυπλώνει την ουκρανική σημαία στις κερκίδες του γηπέδου της αγγλικής ομάδας.

Το εισαγωγικό ταινιάκι μετέφερε τον τηλεθεατή στο 2022 με τον πιτσιρικά Τζος, από το Λίβερπουλ, να μαθαίνει ότι ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στην πόλη του, έξυπνο, τρυφερό, γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα. Ο Τζος τρέχει με μια φίλη του στους δρόμους του Λιβερπουλ και μεταφέρει- κάνει βάιραλ- το μήνυμα. Η παιδική αθωότητα «μιλά» για ειρήνη και αδελφοσύνη λαών. Εν τέλει με εμπνευσμένο τρόπο τα δύο παιδιά τηλεμεταφέρθηκαν στη σκηνή της M&S Bank Arena ενώ οι νότες από το «Electric dreams» πλημμύρισαν τον συναυλιακό/συνεδριακό/ εκθεσιακό χώρο. Αμέσως η Ουκρανή καλλιτέχνης Τζούλια Σάνινα, εκ των τριών παρουσιαστριών, ερμηνεύσε το ροκ ουκρανικό τραγούδι «Маяк» (δηλαδή «Φάρος») με το συγκρότημά The Hardkiss.

Με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού τηρήθηκαν οι χρονικές προδιαγραφές στο πρώτο ημιτελικό. Η τηλεοπτική κάλυψη του BBC σαρωτική.

Στην πρόκληση την οποία έθεσε ο εμβληματικός ραδιοτηλεοπιτκός φορέας ανταποκρίθηκε χωρίς απρόοπτα. Για το BBC τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Όλα ήταν μέρος ενός άρτια εκτελεσμένου masterplan το οποίο ήδη έχει αρχίσει και εφαρμοζεται και μεταξύ άλλων προβλέπει την παραγωγή και κάλυψη γεγονότων μείζονος σημασίας- ένα από αυτά και ο διαγωνισμός τραγουδιού της EBU- αποκεντρωμένα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το Λίβερπουλ αντί του Λονδίνου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στη γενιά του Youtube και του Tik Tok, αν όχι σε μικρότερες ηλικίες. Στην σκηνή χθες είδαμε ερμηνευτές οριακά άνω των 20 ετών σε σημείο ώστε η Λορίν, 39 ετών, η οποία εκπροσώπησε τη Σουηδία να φαντάζει μεσόκοπη.

Προφανώς και υπήρχαν τραγούδια με μηνύματα και συμβολισμούς. Για παράδειγμα οι «έξαλλοι» LET 3 εκπροσωπώντας την Κροατία είπαν το «Mama ŠČ». Τα δύο κολλητά γράμματα του κυριλλικού αλφάβητου διαβάζονται και προφέρονται Σ-Τσου, όμως δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Το τραγούδι τους όμως, έχουν τονίσει ότι είναι αντιπολεμικό.

Χλευάζει δικτάτορες των οποίων η δίψα για έλεγχο και εξουσία θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο. Γνωστοί προβοκάτορες, στη χώρα τους και τη ευρύτερη μουσική σκηνή, οι LET 3 ολοκλήρωσαν την παρουσίαση του τραγουδιού με λευκές σοβρακοφανέλες υπονοώντας ότι ο βασιλιάς ή- αν θέλετε- ο δικτάτορας είναι γυμνός.

Αντιπολεμικό και το «Watergun» της Ελβετίας το οποίο παρουσίασε ο Ρέμο Φορερ. Για την γυναικεία χειραφέτηση και ενδυνάμωση τραγούδησε η Νόα Κιρελ τον «Μονοκερό» της («Unicorn») τίτλο με αντιπολεμικό μήνυμα καθώς στην κινεζική φιλοσοφία του Τσι Λιν συμβολίζει την με μία έννοια την παγκόσμια ειρήνη.

Σχόλιο στην γυναικεία αλληλεγγύη, την στήριξη των γυναικών, την έμφυλη βία ήταν το τραγούδι «My sister’s crown» του γυναικείου γκρούπ Vesna (στα τσέχικα σημαίνει Άνοιξη). Τα κορίτσια εμφανίστηκαν με ροζ μπλούζες και παντελόνες στη σκηνή και (πολύ) μακριές κοτσίδες- μήνυμα κατά των έμφυλων στερεότυπων- ενώ στην γιγαντοθόνη εμφανιζόταν η χειρονομία-σύμβολο γυναικείας κακοποίησης- γυναίκας σε κίνδυνο.

Για ένα κοινωνικό φαινόμενο στη Φινλανδία επέλεξε να «μιλήσει» μέσω του «Cha cha cha» ο εξόχως δημοφιλής ράπερ Κάαρια. Στην χώρα του πολλοί άντρες δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και να χορέψουν, για να μην φανεί η «θηλυκή» πλευρά τους, όπως λέει ο τραγουδιστής. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «χοροφοβία». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο αλκοόλ, προκειμένου να καταφέρουν να διασκεδάσουν.

Στην σκηνή ο Κάαρια έσπασε και βγήκε μέσα από μια μεγάλων διαστάσεων ξύλινο κιβώτιο κατεβαίνοντας μια σκάλα από παλέτες φορώντας πράσινο φλου μπουστάκι και μαύρο κολλητό βινιλ παντελόνι.

Όπως και το 2012 η Λορίν, για τη Σουηδία, εμφανίστηκε ξυπόλητη στη σκηνή. Μια σκηνική παρουσία χωρίς πολλά πολλά για το ερωτικό «Tattoo» της, φαβορί μαζί με τη Νορβηγία για τη νίκη.

Η τηλεοπτική φιέστα διήρκεσε όσο περίπου ένα ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, ας πούμε. Είχε όμως εναλλαγές, έξυπνες παρουσιάσεις, έδινε τροφή για σχόλια και σκέψεις και οι παρουσιάστριες έδωσαν τον τόνο με το γνωστό βρετανικό χιούμορ όποτε χρειαζόταν.

Βαθμολογία για τους δέκα που πέρασαν στον τελικό δεν έγινε γνωστή και η ανακοίνωση τους έγινε με τυχαία σειρά. Ψήφισε το κοινό, οι τηλεθεατές, μόνον. Το ίδιο θα συμβεί και την Πέμπτη στον ημιτελικό στον οποίο μετέχουν Ελλάδα και Κύπρος.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση με τάση αποκλιμάκωσης – Στην «κορυφή» ο «Σασμός»

Εκλογές 2023: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το debate των πολιτικών αρχηγών

Σασμός – Spoiler: Σε ευθεία σύγκρουση Μαθιός και Ευθύμης (Videos)

Keywords
eurovision, eurovision 2012, eurovision 2013, τραγουδια, μηνυματα, tik tok, orchestra, beatles, music, bbc, ukraine, liverpool, arena, ροζ, συμμετοχή, διώροφο, λιβερπουλ, αθωότητα, τζουλια, ροκ, youtube, λιν, crown, σημαίνει, tattoo, ελλαδα, κυπρος, videos, κινηση στους δρομους, τζουλια αλεξανδρατου, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τζουλια 2 μαυροι, τζουλια 2 μαυροι download, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.youtube.com, εκλογες 2012, τζουλια αλεξανδρατου 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, παρελαση, χωρες, γωνιες, μαλτα, μουσικη, ουκρανια, σλογκαν, σουηδια, χρωματα, bbc, ukraine, youtube, αθωότητα, αλκοολ, αλληλεγγυη, βραδυ, γινει, διψα, διώροφο, εγινε, ειπαν, ειρηνη, εννοια, επρεπε, ετων, ευρωπη, εξυπνο, ιδιο, ημιτελικος, υπηρχαν, λιβερπουλ, κινηση, κιεβο, κροατια, λεωφορειο, λιν, μαυρο, μπλουζες, μοσχα, νικη, νοα, νορβηγια, νοτες, οσλο, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, ροζ, ροκ, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σχολια, ταση, φιεστα, φινλανδια, χιουμορ, αντρες, arena, beatles, ebu, ευθεια, χωρα, καρδιες, liverpool, μοιαζει, orchestra, σημαια, σημαίνει, σκηνη, tik tok
Τυχαία Θέματα