Netflix και Amazon Prime Video σε κόντρα για τη διαφήμιση

Η συνδρομητική υπηρεσία ροής περιεχομένου Amazon Prime Video ενεργοποίησε από χθες (29/1) το νέο  οικονομικό πακέτο της το οποίο θα έχει και διαφημίσεις.

Οι εκτιμήσεις για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας προβλέπουν τζίρο περι το ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της Moffett Nathanson. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,75 δισ. δολάρια το 2025, τα 2,26 δισ. το 2026 και τα 2,76 δισ. δολάρια το 2027. Η έρευνα επιβεβαιώνει τη δήλωση της Amazon

ότι «θα έχει σημαντικά λιγότερες διαφημίσεις από τη γραμμική τηλεόραση και άλλους παρόχους streaming».

Στην υπηρεσία περιεχομένου με εμπορικά μηνύματα του Amazon Prime Video το διάλλειμα για διαφημίσεις θα έχει διάρκεια τέσσερα λεπτά ανα ώρα. Αυτό «μεταφράζεται» σε οκτώ σποτάκια διάρκειας 30 δευτερολέπτων το καθένα.

Στα πιο τεχνικά της υπόθεσης οι υπολογισμοί προέρχονται από το εκτιμώμενο ποσό των 32,5 δολαρίων CPM -κόστος ανά χίλιους θεατές- το οποίο είναι χαμηλότερο από εκείνο (40 δολάρια) στην αντίστοιχη υπηρεσία του Netflix.

Εν τω μεταξύ το Netflix ανακοινώσε αύξηση στις τιμές των συνδρομητικών πακέτων της, ακόμα και εκείνων που έχουν διαφημίσεις και ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την βασική υπηρεσία του σε αρκετές αγορές.

Το φθηνότερο πακέτο του Netflix, χωρίς διαφημίσεις για νέους συνδρομητές «μετατοπίστηκε» από 11,99 δολάρια το μήνα σε 15,49 δολάρια. Εκτιμάται πως η αύξηση της τάξης του 29% είναι πιθανό να οδηγήσει πολλούς χρήστες προς τη φθηνότερη κατηγορία συνδρομής με διαφημίσεις (6,99 δολάρια/μήνα).

Την κατεύθυνση της στρατηγικής της OTT έδωσε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας Γκρέγκ Πίτερς λέγοντας πως «κορυφαία προτεραιότητα μας για τις διαφημίσεις είναι η κλίμακα».

Για το ημερολογιακό έτος 2023 δε, οι παγκόσμιες συνδρομές της ιντερνετικής πλατφόρμας διαμορφώθηκαν στα 260,28 εκατ. (αύξηση κατά 12,8% σε σχεση με το 2022) , ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,5% σε 8,8 εκατ. δολάρια.

Έως τον Ιούνιο 2024 το λεγόμενο Basic ad-free πακέτο της πρωτοπόρου πλατφόρμας ροης περιεχομένου θα αποσυρθεί από αρκετές αγορές.

Τα στελέχη του Netflix στην πολιτική που χαράσσουν δίνουν προτεραιότητα στο λανσάρισμα περισσότερων διαφημιστικών προϊόντων με στόχευση  και προσαρμοσμένα στα χαρακτηριστικά των χρηστών του.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή θέση για να κατακτήσουμε μέρος της διαφημιστικής δαπάνης που μετατοπίζεται από το linear στο streaming», είπε ο Πίτερς. Δήλωση με σημασία καθότι τα πράγματα στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τηλεόραση αλλάζουν διαρκώς και η μετατόπιση της τηλεθέασης από τα κλασικά -γραμμικά- κανάλια στις ιντερνετικές συνδρομητικές πλατφόρμες, στο εξωτερικό τείνει να γίνει κυρίαρχη τάση. Πιο έντονη είναι η μετακίνηση αυτή στους νεότερους ηλικιακά καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης:

MasterChef: Η παραγωγή τρολάρει τον Χρήστο για τη… «λακωνικότητά» του (video)

«Εκατομμυριούχος» και «Famagusta» πρώτα σε τηλεθέαση προγράμματα του διήμερου

Πρώτο σε τηλεθέαση το Mega και το Σαββατοκύριακο

Keywords
Τυχαία Θέματα