POLITICO: Ο Νετανιάχου χάνει τον έλεγχο

Σε εκτενές άρθρο γνώμης του POLITICO, η δημοσιογράφος Ναχάλ Τούσι θέτει εν αμφιβόλω την κυριαρχία Νετανιάχου, την ώρα που αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρούν να περιορίσουν τη σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ισραηλινός ηγέτης προσπαθεί να παραμείνει στη θέση του και να αποφύγει τη φυλακή για κατηγορίες διαφθοράς, δύο επιθυμίες που τον έχουν κάνει εδώ και καιρό ευάλωτο στις απαιτήσεις των ακροδεξιών μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του. Τώρα, μια απόφαση του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου κατά της προσπάθειάς του να αναθεωρήσει το

δικαστικό σύστημα μπορεί να τον κάνει ακόμη πιο ευάλωτο.

Τα ακροδεξιά πρόσωπα – ιδίως οι υπουργοί Μπέζαλελ Σμόριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ – τρέφουν βαθιά αντιπαλαιστινιακές απόψεις και αντιστέκονται στις αμερικανικές προτάσεις που τις θεωρούν πολύ φιλικές προς τους Παλαιστίνιους. Εάν εγκαταλείψουν τον συνασπισμό του Νετανιάχου, μπορεί να χάσει την πρωθυπουργία του, αυξάνοντας τις πιθανότητες για δικαστικές περιπέτειες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, αυτό είναι ένα στοιχείο που καθιστά τον Νετανιάχου απρόθυμο να ακολουθήσει τις συμβουλές των ΗΠΑ για τον πόλεμο και υποδηλώνει ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Ισραήλ θα αυξηθούν καθώς οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιος οδηγεί το τρένο» στο Ισραήλ, είπε χαρακτηριστικά αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις αμερικανο-ισραηλινές συζητήσεις. «Υπήρξαν στιγμές που [ο Νετανιάχου] μας είπε, “Τα χέρια μου είναι δεμένα. Ξέρετε, έχω αυτόν τον συνασπισμό. Δεν είμαι εγώ. Είναι ένας συνασπισμός. Δεν είμαι εγώ. Είναι οι πολιτικές επιταγές που αντιμετωπίζω”».

Στην επιθυμία του να παραμείνει στην εξουσία, έκανε τόσους πολλούς συμβιβασμούς με τις πιο ακραίες φατρίες του Ισραήλ που είχε δεσμευτεί ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Τώρα, η προσπάθεια να ευχαριστήσει τους ακροδεξιούς, αποδυναμώνει την ικανότητά του να παίρνει σκληρές αποφάσεις σε μια στιγμή ασυνήθιστου κινδύνου για το Ισραήλ.

Ο Aaron David Miller, πρώην διαπραγματευτής στη Μέση Ανατολή, περιγράφει τον Νετανιάχου ως όλο και πιο απελπισμένο. Αυτός είναι, σε τελική ανάλυση, ένας άνθρωπος που από καιρό θεωρούσε τον εαυτό του ως την καλύτερη ελπίδα του Ισραήλ για την ασφάλεια σε μια περιοχή εντάσεων.

«Είναι ένα τρομερό παράδειγμα ηγέτη που έχει συνδέσει τη δική του πολιτική επιβίωση με αυτό που θεωρεί ότι είναι το καλύτερο συμφέρον αυτής της χώρας. “Είναι ένας φρικτός συνδυασμός και οδηγεί σε τρομερή λήψη αποφάσεων”».

Ο Νετανιάχου, τον οποίο πολλοί Ισραηλινοί αποκαλούν απλώς «Μπίμπι», είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατέχοντας τη θέση για περίπου 16 χρόνια.

Παρά την έντονη οργή των Ισραηλινών πολιτών προς τον Νετανιάχου για τον αιφνιδιασμό της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, φαίνεται να προτιμούν την πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια αυτής της έντονης φάσης μάχης. Στην πραγματικότητα, το λυτρωτικό για την περίπτωση Νετανιάχου είναι ότι η σύγκρουση οδήγησε σε μια νέα αίσθηση ενότητας μεταξύ των Ισραηλινών που προηγουμένως ήταν διχασμένοι σχετικά με τη δικαστική αναθεώρηση που προσπάθησε να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό με την ενθάρρυνση των πιο δεξιών συμμάχων του.

Ιδιωτικά, ορισμένοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπουν ότι ο Νετανιάχου εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος στην κορυφή της κυβέρνησης του Ισραήλ και πιστεύουν ότι η πολιτική του διάρκεια είναι περιορισμένη. Δεν έχουν ξεχάσει πώς ο Νετανιάχου, κατά την άποψή τους, δεν σεβάστηκε τον Μπαράκ Ομπάμα και συμφιλιώθηκε με τον διάδοχο του πρώην προέδρου, τον Ντόναλντ Τραμπ – εκμεταλλευόμενος τους κομματικούς διαχωρισμούς της ίδιας της Αμερικής.

Όμως οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν εγκαταλείπουν τον Νετανιάχου εν μέσω αυτής της κρίσης.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό και την ομάδα του, τηλεφωνικά, αν όχι αυτοπροσώπως. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται ξανά το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας τέταρτης περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης κατά καιρούς έρθει σε ρήξη με τον Μπάιντεν και την ομάδα του σε πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα – απορρίπτοντας τις αμερικανικές προτάσεις σε σχέση με την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, όπως και την ίδια την ιδέα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Οι Σμόριτς και Μπεν Γκβιρ έχουν πάει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την υποτιθέμενη εθελοντική μετανάστευση Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον μελλοντικό ισραηλινό εποικισμό και κατοχή του εδάφους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τέτοια σχόλια ως «εμπρηστικά και ανεύθυνα».

Η Ουάσιγκτον έχει κάνει ελάχιστη προσπάθεια για να οικοδομήσει μια σχέση είτε με τον Μπεν-Γκβίρ είτε με τον Σμότριτς, ανησυχώντας ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια επαφή ως μέσο νομιμοποίησης των ακροδεξιών ιδεών τους.

Ρώτησα αν ήταν λάθος να παραγκωνίσουν το ζευγάρι, αλλά τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι αναλυτές μου είπαν όχι.Υποστηρίξαν ότι οι άνδρες ήταν πολύ άκαμπτοι στις απόψεις τους και πολύ λιγότερο πρακτικοί από τον Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του δεν ήταν ποτέ πολύ αισιόδοξοι για το επίπεδο επιρροής που έχουν στον Νετανιάχου ή σε οποιονδήποτε άλλο Ισραηλινό ηγέτη. Ο Μπάιντεν ήταν επίσης από καιρό απρόθυμος να επιβάλει όρους στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ — μια κίνηση που θα ήταν πολιτικά εκρηκτική και θα έρχονταν σε αντίθεση με αυτό που έχει περιγράψει ως βαθιά συγγένεια με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Κύμα ψύχους στην Ευρώπη: -23 στην Πολωνία, – 30 στη Λετονία, προβλήματα στις μετακινήσεις και στην ηλεκτροδότηση

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο «Kάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ σε ηλικία 78 ετών

Peregrine: Καταγράφηκε «ανωμαλία» στην αποστολή προς το φεγγάρι που μεταφέρει το DNA του JFK

Keywords
Τυχαία Θέματα
POLITICO, Νετανιάχου,POLITICO, netaniachou