Paparajotes (τηγανίτες λεμονόφυλλων): παραδοσιακή συνταγή για το θρυλικό γλύκισμα της Μούρθια

Οι παπαραγότες είναι ένα τυπικό επιδόρπιο της Μούρθια της Ισπανίας που παρασκευάζεται με φύλλα λεμονιού επικαλυμμένα με χυλό από αλεύρι και αυγό που τηγανίζονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Τα Paparajotes θεωρείται ότι έφτασαν μέσω της Μέσης Ανατολής στην Μούρθια, ετοιμάζονταν κυρίως σε σπίτια αγροτών και τρώγονταν καθημερινά μετά από κάθε γεύμα, συνοδευόμενα από καφέ puchero ή café de olla. Το λεμονόφυλλο χρησιμοποιείται μόνο για να δώσει το σχήμα και μια ελαφριά γεύση εσπεριδοειδών στο κουρκούτι και δεν πρέπει να καταναλωθεί.

Υλικά
για τη Συνταγή

500 ml γάλα
500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά
1/2 φακελάκι (8 g) μπέικιν πάουντερ
70 γραμμάρια ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Λεμονόφυλλα
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Ζάχαρη και κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Αρχικά πλύντε και στεγνώστε καλά τα φύλλα λεμονιού.
2.Ετοιμάστε το κουρκούτι. Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, προσθέστε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ανακατευτούν καλά.
3.Ξεκινήστε να ρίχνετε το αλεύρι μέχρι να έχετε έναν χυλό λείο, χωρίς σβόλους, όχι πολύ πηκτό αλλά ομοιόμορφο, που να κολλάει στα φύλλα.
4.Ζεστάνετε μπόλικο ελαιόλαδο ή μίγμα με σπορέλαιο σε ένα τηγάνι. Όταν το λάδι ζεσταθεί (αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας, 180°C), κρατήστε τα φύλλα από το κοτσάνι, βουτήξτε τα στη ζύμη και ρίξτε τα κατευθείαν στο τηγάνι. Είναι σημαντικό το λάδι να είναι άφθονο για να μην χρειαστεί να τα γυρίσουμε για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, διότι είναι πολύ πιθανόν να ξεκολλήσει το κουρκούτι από το φύλλο.
5.Μόλις ροδίσουν καλά τα παπαρατζότι, αφαιρέστε τα σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι και πασπαλίστε τα, όσο είναι ακόμη ζεστά, ή βουτήξτε τα στη ζάχαρη που έχετε ανακατέψει με κανέλα.

Συμβουλή
Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσετε σε όσους δεν γνωρίζουν αυτό το γλυκό και θα το φάνε για πρώτη φορά, ότι το φύλλο λεμονιού δεν τρώγεται . Χρησιμοποιείται μόνο ως βάση για τη ζύμη και φυσικά για να δώσει γεύση και άρωμα, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δαγκωθεί, πολύ περισσότερο δε να καταναλωθεί. Ο σωστός τρόπος για να το απολαύσετε είναι να δαγκώσετε μόνο τη ζύμη, σέρνοντάς την με τα χείλη προς το στόμα σας, γλιστρώντας και αφήνοντας πίσω το φύλλο λεμονιού.

Διαβάστε επίσης:

Σάντουιτς φουρνιστής ομελέτας, σε ψωμί τσιαμπάτα

Λαχταριστά ρολάκια κρέπας, με γέμιση νουτέλα, σερβιρισμένα σαν σούσι

Νηστίσιμη ιταλική καπονάτα με ζυμαρικά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Paparajotes, Μούρθια,Paparajotes, mourthia