Politico: Πώς ο Τραμπ απελευθέρωσε τους Ευρωπαίους από τη φούσκα της αμερικανικής ασφάλειας

Ο Ντόναλντ Τραμπ απελευθέρωσε την Ευρώπη από την φούσκα της αμερικανικής ασφάλειας στην οποία είναι παγιδευμένη, γράφει ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ στο Politico, με αφορμή τη δήλωση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας ενός ευρωπαϊκού κράτους που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ.

«Δεν θα σας προστατεύσω, στην πραγματικότητα θα τους ενθαρρύνω να κάνουν ό, τι διάβολο θέλουν», φέρεται να είπε ο Τραμπ

σε Ευρωπαίο ηγέτη, ερωτηθείς πως θα απαντήσει αν μια χώρα δεχτεί επίθεση από την Ρωσία. «Πρέπει να πληρώσετε», ήταν το μήνυμα του Τραμπ.

By casting doubt over America’s commitment to NATO in such a direct and fundamental way, Donald Trump has effectively driven a stake through the alliance’s heart.

But what if his thunderbolt could help refocus Europe’s strategic compass?

https://t.co/piIudljG4n pic.twitter.com/ajOcg7iagv

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 13, 2024

Μπορεί να μην ακούγεται πολιτικώς ορθή η θέση αυτή, αλλά με τον πλέον ωμό τρόπο έθεσε το ζήτημα στην πλέον απλή βάση: αν μια ευρωπαϊκή χώρα δεν συμμορφώνεται με τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της, τότε η Αμερική δεν δεσμεύεται έναντι της χώρας αυτής.

Άρα, η Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, μπορεί να μείνει μόνη της, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά ο Τζο Μπάιντεν έχει διαφορετική άποψη και θα δώσει διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Μπορούν όμως πλέον οι Ευρωπαίοι να παίζουν με την ασφάλειά τους κάθε φορά που γίνονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ; Ο αναλυτής του Politico απαντά ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ριψοκινδυνεύουν την εξάρτησή τους από την Αμερική. Άρα, η μόνη λύση που έχουν είναι να αναπτύξουν τη δική τους άμυνα. Δηλαδή οι αμυντικές δαπάνες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ επισήμανε ότι «οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει το σύνολο της δομής ασφάλειας και θέτει σε κίνδυνο Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες», αλλά αυτή η θέση δεν απαντά στο ζήτημα που προκύπτει από τις προειδοποιήσεις του Τραμπ.

Κατά το Politico, η Ευρώπη ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι, από την εποχή Αϊζενχάουερ, διατύπωναν παράπονα για το ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι άφηναν το θέμα της ασφάλειάς τους στις ΗΠΑ. Σίγουρα οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούν θέσεις όπως αυτή που διατύπωσε ο Τραμπ και οι διατλαντικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν επί προεδρίας Μπάιντεν. Αλλά κανένας δεν εγγυάται ότι οι θέσεις του Τραμπ δεν θα επικρατήσουν τελικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού..

When it comes to the NATO alliance, the bottom line is that it’s become risky to count on America.

And considering what’s at stake, Europe now has no choice but to start preparing a Plan B.https://t.co/bLF5UBSwbp

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 13, 2024

Ως εκ τούτου οι θιασώτες της αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη έχουν κάθε λόγο να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη να χτιστεί σε νέες βάσεις η ευρωπαϊκή ασφάλεια, πολύ περισσότερο με την Ρωσία να έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ευρώπη αισθάνθηκε ασφάλεια στην αγκαλιά του Μπάιντεν, αλλά πλέον είναι υποχρεωμένη να αλλάξει στρατηγική και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, κατά το Politico.

Μόνον 11 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι έπιασαν το 2023 τον στόχο για τις αμυντικές δαπάνες που θέτει η συμμαχία για τα κράτη-μέλη. Μάλιστα ορισμένοι από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Εγκαταλείποντας πιθανότατα  σχέδια για την κάλυψη άλλων αναγκών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών ασφαλίσεων. Στο όνομα της ασφάλειας και με τους Ρώσους στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στο δόγμα Τραμπ. Το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» ακούγεται ήδη… παρωχημένο.

Διαβάστε επίσης:

«Περισσότερο χάος»: Με νέα διαφήμιση η Νίκι Χέιλι κατακεραυνώνει τον Τραμπ

Τουρκία: Εργάτες εγκλωβίστηκαν μέσα σε χρυσωρυχείο μετά από κατολίσθηση (Video)

Φρέντι Μπελέρης: Φυλάκιση 2,5 ετών προτείνουν οι εισαγγελείς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Πώς, Τραμπ, Ευρωπαίους,Politico, pos, trab, evropaious