Αγκινάρες παραγιομιστές, με ρύζι και μυρωδικά, από τη Ζάκυνθο

Μια συνταγή στολίδι για το νηστίσιμο τραπέζι, που προέρχεται από τη Σμύρνη και που συνηθίζουν να ετοιμάζουν και στις μέρες μας οι ζακυνθινές νοικοκυρές την Μεγάλη Πέμπτη.

Τα πρωτότυπα αυτά γεμιστά ετοιμάζονται με το λαχανικό της άνοιξης, την αγκινάρα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ όταν καταναλώνεται τακτικά ενισχύει το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα

Υλικά για τη Συνταγή

6 μεγάλες αγκινάρες, ολόκληρες

½ λεμόνι πασπαλισμένο με αλάτι

Χυμό από ½ λεμόνι μέσα σε νερό

1 ½ φλιτζάνι

ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο

1 μικρή ντομάτα, περασμένη στον τρίφτη

1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο ή μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο

½ χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Ελαιόλαδο

Καρότα και πατάτες, αν θέλετε για να γεμίσει η κατσαρόλα ή ο ταβάς (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά καθαρίστε τις αγκινάρες. Κόψτε τους μισχούς τους (το κοτσάνι) και καθαρίστε και μερικά χοντρά φύλλα εξωτερικά, σε αρκετές σειρές, έτσι ώστε να μικρύνουν και να χωράνε αρκετές αγκινάρες στην κατσαρόλα. Γυρίστε τις στο πλάι και κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι περίπου 2 δάχτυλα (1 εκατοστό) από το πάνω μέρος τους. Τραβήξτε προσεκτικά με τα δάχτυλά σας ή με το μαχαιράκι μερικές σειρές φύλλων από το κέντρο τους, για να δημιουργηθεί μια εσοχή που θα πάρει τη γέμιση. Ξύστε με ένα κουταλάκι το χνουδωτό μέρος στην καρδιά τους.

2. Τρίψτε τις αγκινάρες εσωτερικά και εξωτερικά με το λεμόνι βουτηγμένο σε αλάτι και βουτήξτε τις σε ένα μπολ με λεμονόνερο (τον στυμμένο χυμό από το άλλο μισό λεμόνι), ώστε να μην μαυρίσουν μέχρι να μαγειρευτούν.

3. Ετοιμάστε τη γέμιση, ψιλοκόβοντας όλα τα μυρωδικά και τρίβοντας την ντομάτα στη λεπτή μεριά του τρίφτη. Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ, προσθέστε το ρύζι, αλατοπιπερώστε και ρίξτε τη ζάχαρη, βάλτε μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.

4. Γεμίστε τις αγκινάρες με το μίγμα πιέζοντας, για να χωρέσει όσο περισσότερο γίνεται και αραδιάστε τις σε χαμηλή κατσαρόλα νταβά. Αν έχει κενά ανοιχτά ανάμεσα στα φύλλα, βάλτε κι εκεί γέμιση, διαφορετικά σκορπίστε την στην κατσαρόλα. Αν επιθυμείτε, βάλτε και μερικά καρότα ή πατάτες καθαρισμένα, ανάμεσα στις γεμισμένες αγκινάρες.

5. Συμπληρώστε την κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό, ραντίστε με ελαιόλαδο και βάλτε το φαγητό σκεπασμένο, να βράσει σε δυνατή φωτιά στην αρχή. Έπειτα χαμηλώστε την ένταση και σιγοβράστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώστε με ζεστό νερό.

6. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει στην κατσαρόλα και σερβίρετε με επιπλέον ελαιόλαδο και φρέσκο άνηθο.

Συμβουλή

Μπορείτε, αν θέλετε να σοτάρετε λίγο το ξερό κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και να γυαλίσετε και το ρύζι για λίγα λεπτά.  

Διαβάστε επίσης:

Ανοιξιάτικη πολύχρωμη σαλάτα ζυμαρικών, με ντρέσινγκ ηλιόσπορου (vegan)

Μεσογειακό λαβράκι ολόκληρο, στο φούρνο, με κάπαρη και ελιές

Παγωτό μπανάνα – φράουλα, με μέλι και κομματάκια σοκολάτας

Keywords
Τυχαία Θέματα