Αγροτικό: Τα τρακτέρ κατεβαίνουν Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτης στο Σύνταγμα – Αγωνία στην κυβέρνηση

Βήματα υποχώρησης έκανε χθες η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς φαίνεται πως η σκληρή θέση του υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έφερε αντίθετα αποτελέσματα. 

Η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγρότες εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία είχε διαμηνύσει ότι δεν θα επέτρεπε την κάθοδο των αγροτών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθεί μία μετωπική σύγκρουση, το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε θέση και στάση.

Σε όλο αυτό το σκηνικό συνέβαλε φυσικά και το γεγονός ότι δίπλα στους

αγρότες θα βρεθούν και φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά και άλλοι φορείς που έχουν να κάνουν με την αγορά.  

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο αρμόδιο υπουργείο αποφασίστηκε να επιτραπεί η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα. ενώ μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε απορρίψει το αίτημα τους για κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Τους είχε αντιπροτείνει, μάλιστα, να μεταφερθούν με ιδιωτικά ΙΧ και με λεωφορεία, μία πρόταση που οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν απορρίψει. 

Πάντως, χθες, πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο νέα σύσκεψη με την παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτό, αναμένεται στην Αθήνα να επιτραπεί η είσοδος σε 150 τρακτέρ, τα οποία θα φτάσουν από την εθνική οδό ΑθηνώνΘεσσαλονίκης όσο και από την Πελοπόννησο. 

Οι αγρότες, που θα φτάσουν με αλλά μέσα, θα συγκεντρωθούν στη Λεωφόρο Αθηνών και από εκεί, με την συνοδεία περιπολικών να φτάσουν στο Σύνταγμα. Η παραμονή τους στο συγκεκριμένο μέρος θα επιτραπεί για ένα 24ωρο.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους, βάζοντας ωστόσο συγκεκριμένο πλαίσιο προκειμένου να μην διαταραχθεί η ζωή στην πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέο μήνυμά του, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, αναφέρθηκε στα νέα δυο μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου αλλά και τον Κανονισμό που προωθεί η Κομισιόν για  τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση.  «Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα στήριξης της αγροτικής οικογένειας.

Διαβάστε επίσης:

Λίνα Μενδώνη: «Στο Βρετανικό Μουσείο τα αριστουργήματα του Φειδία έγιναν ντεκόρ για το ντεφιλέ»

Μάρκος Χατζησάββας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι έχουν μάθει να αντιπροσωπεύουν εσαεί και παντού τα μέλη»

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: 17 από τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για τις κινήσεις Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγροτικό, Αθήνα, Τρίτης, Σύνταγμα – Αγωνία,agrotiko, athina, tritis, syntagma – agonia