Moscow Times: Χειροπέδες στον «στρατηγό Αρμαγεδδών» Σουροβίκιν για προδοσία – Ήξερε τα σχέδια Πριγκόζιν

Ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν συνελήφθη, όπως μεταδίδουν οι Moscow Times, που επικαλούνται δύο πηγές κοντά στο υπουργείο Άμυνας που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη την φερόμενη σύλληψη του στρατηγού «Αρμαγεδδών», ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο, την ημέρα που ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι

Πριγκόζιν ξεκίνησε ένοπλη εξέγερση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Ωστόσο νωρίτερα ερωτηθείς ο Ντμίτρι Πεσκόφ για δημοσίευμα των ΝΥΤ, σύμφωνα με το οποίο Ρώσος στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για την ματαιωθείσα ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι θα γίνονται “πολλές εικασίες” έπειτα από αυτό, διαψεύδοντάς το.

The Defense Ministry has yet to comment on the alleged arrest of Surovikin, who has not been seen in public since Saturday. https://t.co/dr7xM4N33k

— The Moscow Times (@MoscowTimes) June 28, 2023

«Η κατάσταση μαζί του δεν ήταν «ΟΚ». Για τις αρχές. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο», είπε μια από τις πηγές. Σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο της ανταρσίας Πριγκόζιν».

BREAKING: Russian General Sergei Surovikin has been arrested – Moscow Times

Insider Paper (@TheInsiderPaper) June 28, 2023

«Προφανώς, αυτός (ο Σουροβίκιν) επέλεξε την πλευρά του Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και τον συνέλαβαν», είπε η πηγή.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται τώρα ο στρατηγός, η πηγή απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε καν αυτές τις πληροφορίες μέσω των εσωτερικών μας καναλιών».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πολεμικός ανταποκριτής Βλαντιμίρ Ρομάνοφ είπε ότι ο Σουροβίκιν συνελήφθη την Κυριακή, την επομένη του αποτυχημένου «πραξικοπήματος» του Πριγκόζιν.

Ο Ρομάνοφ ισχυρίστηκε ότι ο Σουροβίκιν κρατείται στο κέντρο κράτησης Lefortovo της Μόσχας.

Ο Alexei Venediktov, αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy, έγραψε στο Telegram ότι ο Σουροβίκιν δεν έχει επαφή με την οικογένειά του εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ανακρίνεται.

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για το θέμα, ότι ανώτερος Ρώσος στρατηγός είχε εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων του Γεβγκένι Πριγκόζιν να επαναστατήσει κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, κάτι που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη του μισθοφόρου ηγέτη στις ανώτατες τάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με to δημοσίευμα των NYT, γίνεται προσπάθεια από αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην ανώτατος Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, βοήθησε στο σχεδιασμό των ενεργειών του Πριγκόζιν το περασμένο Σαββατοκύριακο, που αποτέλεσε την πιο δραματική απειλή για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του.

"A senior Russian general [Surovikin] had advance knowledge of Yevgeny Prigozhin's plans to rebel against Russia's military leadership, according to U.S. officials …there are signs that other Russian generals may have also supported Prigozhin's attempt"https://t.co/435vUQKP87 pic.twitter.com/7P5RICzVAv

— Rob Lee (@RALee85) June 28, 2023

Ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι ένας αξιοσέβαστος στρατιωτικός ηγέτης που βοήθησε στην ενίσχυση της άμυνας σε όλες τις γραμμές μάχης μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι, λένε οι αναλυτές. Αντικαταστάθηκε ως ο ανώτατος διοικητής τον Ιανουάριο, αλλά διατήρησε την επιρροή του στις πολεμικές επιχειρήσεις και παραμένει δημοφιλής μεταξύ των στρατευμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί επίσης να υποστήριξαν την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία. Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πριγκόζιν δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι άλλοι σε υψηλές θέσεις θα τον στήριζαν.

Εάν πράγματι ο στρατηγός Σουροβίκιν συμμετείχε στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, τότε αυτό θα ήταν ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια της εσωτερικής σύγκρουσης που επικρατεί στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και του Πούτιν.

Ο Πούτιν πρέπει τώρα να αποφασίσει, λένε αξιωματούχοι, εάν πιστεύει ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς πρέπει να απαντήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την Τρίτη, η ρωσική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών είπε ότι απαλλάσσει τον Πριγκόζιν από τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία». Αλλά αν ο Πούτιν βρει στοιχεία ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε πιο άμεσα τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τον απομακρύνει από την διοίκηση.

Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να κρατήσει τον στρατηγό Σουροβίκιν, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε κάποια γνώση για το τι είχε σχεδιάσει ο Πριγκόζιν αλλά δεν τον βοήθησε. Προς το παρόν, λένε οι αναλυτές, ο Πούτιν φαίνεται να έχει την πρόθεση να φορτώσει την ανταρσία αποκλειστικά στον Πριγκόζιν.

«Ο Πούτιν είναι απρόθυμος να αλλάζει ανθρώπους», είπε στους NYT ο Alexander Baunov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Αλλά αν η μυστική υπηρεσία φέρει αποδείξεις στο γραφείο του Πούτιν και αν κάποιες αρχεία εμπλέκουν τον Σουροβίκιν, μπορεί να αλλάξει γνώμη».

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μια συμμαχία μεταξύ του στρατηγού Σουροβίκιν και του Πριγκόζιν θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Πριγκόζιν είναι ακόμα ζωντανός, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε ένα σημαντικό ρωσικό στρατιωτικό κέντρο και διέταξε μια ένοπλη πορεία στη Μόσχα.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν μίλησε δημόσια κατά της εξέγερσης την Παρασκευή, σε ένα βίντεο που παρότρυνε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην συμμετάσχουν στην εξέγερση.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», είπε ο στρατηγός σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram. «Ο εχθρός απλώς περιμένει να επιδεινωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας».

Αλλά ένας πρώην αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτό το μήνυμα παρόμοιο με «βίντεο ομηρίας». Η γλώσσα του σώματος του στρατηγού υποδήλωνε ότι ένιωθε άβολα να καταγγέλλει έναν πρώην σύμμαχο, κάποιον που συμμεριζόταν την άποψή του για τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.

BREAKING: Reports Putin Purges General Surovikin
His hostage video apparently did not convince Putin
NYTimes saying he knew of Prigozhin plot in advance did not help.https://t.co/K92FxKiThf https://t.co/35PF8OAwue pic.twitter.com/fNcjK0c397

— Gregory O'Connor (@GregoryOnRoad) June 28, 2023

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι ο Πριγκόζιν φαινόταν να πιστεύει ότι μεγάλα τμήματα του ρωσικού στρατού θα συσπειρώνονταν στο πλευρό του καθώς η ομάδα του κινούνταν προς τη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν είχε συνεργαστεί με τον στρατηγό Σουροβίκιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία και τον είχε περιγράψει ως τον πιο ικανό διοικητή του ρωσικού στρατού. Πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν δεν υποστήριξε την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία, αλλά φαίνεται ότι συμφώνησε με τον Πριγκόζιν ότι ο Σοϊγκού και ο στρατηγός Γερασίμοφ έπρεπε να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν και ο Πριγκόζιν έχουν αμφότεροι εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Σοϊγκού και του στρατηγού Γκερασίμοφ για τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

O Πούτιν λέει πως δεν είχε «την παραμικρή αμφιβολία» για την αντίδραση των Ρώσων

«Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία», είπε ο πρόεδρος Πούτιν, για την υποστήριξη των Ρώσων κατά τη διάρκεια της πρόσκαιρης ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner, η οποία τον έφερε αντιμέτωπο το Σάββατο με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ανήλθε στην εξουσία, πριν από 23 χρόνια.

«Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την αντίδραση (του λαού) στο Νταγκεστάν και σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου στον Σεργκέι Μέλικοφ, τον ηγέτη αυτής της δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με απόσπασμα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του Μέλικοφ ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας στο Νταγκεστάν που να μην υποστήριξε τις αποφάσεις που έλαβε η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 24 Ιουνίου», όταν εκδηλώθηκε η ανταρσία της Wagner.

Η ανταρσία του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κλόνισε την εικόνα της ρωσικής πολεμικής μηχανής, μεσούσης της εισβολής στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση για την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών.

Επί αρκετές ώρες, μισθοφόροι της Wagner είχαν καταλάβει ένα στρατιωτικό διοικητήριο στο Ροστόφ (νοτιοδυτικά) και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ κινήθηκαν απειλητικά προς τη Μόσχα, σταματώντας τελικά περίπου 200 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε εκ των υστέρων ότι η ανταρσία του δεν είχε στόχο την ανατροπή της ρωσικής ηγεσίας, αλλά τη σωτηρία της Wagner – που κινδύνευε να απορροφηθεί από τον ρωσικό στρατό την 1η Ιουλίου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αφηγήθηκε ότι κάτοικοι του Ροστόφ επευφημούσαν τους μισθοφόρους της Wagner όταν το απόγευμα του Σαββάτου υποχώρησαν – κατ’ εντολήν του Πριγκόζιν – για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

Διαβάστε επίσης:

Ο άστεγος που κατέληξε πρώτο όνομα στη νύχτα της Νέας Υόρκης

Η «μεγάλη παραίτηση» συνεχίζεται – Τι δείχνει έρευνα που έγινε σε 46 χώρες

Πομπηία: Ανακάλυψαν φρέσκο με «πίτσα» 2.000 ετών (Video)

Keywords
times, times, σχεδια, χειροπεδες, new york times, new york, συλληψεις, νυτ, public, saturday, https, insider, york, nyt, military, twitter, lee, επιρροή, ηπα, alexander, russia, αποδειξεις, putin, video, ιουνίου, afp, πιτσα, υπουργειο εσωτερικων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, βιντεο, το θεμα, γλωσσα του σωματος, γνωση, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, ουκρανια, πλαισιο, ρωσικα, σωτηρια, τηλεοραση, nyt, public, russia, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, γλωσσα, διοικηση, δειχνει, διοικητης, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επιρροή, επρεπε, ερευνα, εσωτερικων, ετων, εχθρος, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, μοσχα, νυχτα, νυτ, ομαδα, οικογενεια, ονομα, πηγη, πουτιν, ρηξη, σαββατο, συλληψη, συρια, σημαδια, τμημα, τριτη, ισχυρος, ωρες, alexander, https, χωρα, υπουργειο, κυριακη, lee, military, new york times, new york, πηγες, πληροφοριες, putin, ρωσοι, saturday, θεσεις, ξεκινησε, insider, york
Τυχαία Θέματα
Ανταρσία Wagner, Χειροπέδες, Αρμαγεδδών Σουροβίκιν, Πούτιν – Ήξερε, Πριγκόζιν,antarsia Wagner, cheiropedes, armageddon sourovikin, poutin – ixere, prigkozin