Αντιμέτωπη με τον «κακό εαυτό» της η κυβέρνηση

Κανείς μέσα και έξω από την κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το πρώτο τρίμηνο της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Φωτιές μπήκαν σε στρατόπεδα καταστρέφοντας βλήματα εκατομμυρίων αχρηστεύοντας έτσι προσωρινά μέρος του στόλου των  F16, ασθενείς αναγκάστηκαν να μεταφερθούν από νοσοκομεία σε πλοία, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε σε κίνδυνο, η Ρόδος και ο Έβρος μετρούν ακόμα τις πληγές τους, οι ναζοί έκαναν βόλτα σε όλη τη χώρα αφήνοντας πίσω τους έναν νεκρό

και πολλούς τραυματίες, ο τουρισμός δεν πήγε καλά εξ αιτίας της ακρίβειας που καλπάζει για 27 μήνες ενώ το δημόσιο χρέος  έχει φτάσει τα 404,7δισ. στο υψηλότερο σημείο από ποτέ. 

Οι πυρκαγιές που ακόμα και σήμερα καίνε τη χώρα έκαψαν στο διάβα τους και τα σενάρια για την αναμόρφωση του νέου επιτελικού κράτους το οποίο είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός προεκλογικά. 

Ανέδειξαν ακόμα μία σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται με το θέμα αλλά και την παρωχημένη αντίληψη που επικρατεί στους κρατικούς φορείς για τον σχεδιασμό κατάσβεσης των πυρκαγιών. 

Όλα αυτά τη στιγμή που η αντιπολίτευση εμφανίζεται αδύναμη στο σύνολο της και καθώς από το κάδρο των αντιπαραθέσεων έχει φύγει ο «μπαμπούλας» Αλέξης Τσίπρας γεγονός που αποδυναμώνει την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης.

Δεν είναι άλλωστε λίγα εκείνα τα στελέχη της ΝΔ τα οποία εμφανίζονται προβληματισμένα, καθώς όπως λένε η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν «βάρβαροι». 

Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες για την εικόνα που παρουσίασε η χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς τα πύρινα μέτωπα άφησαν πίσω τους καμμένα 1.5 εκατομμύρια στρέμματα – και καλλιέργειες- και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένες.

Μέσα σε αυτό το τοπίο και καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει έμφαση στην άμεση καταγραφή των ζημιών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την Παρασκευή, «κόκκινα» έχουν χαρακτηριστεί συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή περίοδο ενώ η καταμέτρηση θα συνεχιστεί καθώς συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αναλύσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο σχεδιασμός βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες. Στην πρόληψη, την ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης και την τιμωρία των εμπρηστών. 

Στην πρόληψη στόχος είναι να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών Παράλληλα θα αξιοποιηθούν σύγχρονα μέσα (drones) στα δάση για να υπάρχει καλύτερη εικόνα.

Σε ότι αφορά τον δεύτερο άξονα, δηλαδή στην περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης κυβερνητικές πηγές λένε ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των σχετικών κονδυλίων. Γι’ αυτό αναμένεται να αξιοποιηθούν περισσότεροι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Το τρίτο σκέλος που αφορά την τιμωρία των εμπρηστών λέγεται ότι θα έρθει  ένα αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας και στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια όπως η αύξηση του ορίου της ποινής, η υποχρεωτική έκτιση ενός μέρους αυτής αλλά και η αύξηση των προστίμων.

Άμεσα αναμένεται να γίνουν δράσεις αναδάσωσης αλλά και να δρομολογηθεί μία σειρά από έργα (για παράδειγμα αντιπλημμυρικά έργα πριν το χειμώνα ) στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Παράλληλα από την κυβέρνηση θέλουν να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα και προκαλεί αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα Κασσελάκη  

Στέφανος Κασσελάκης: Έτοιμο το video της υποψηφιότητάς του για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Το σκηνοθέτησε ο Νίκος Σούλης

«Σπαρτιάτες»: Στηρίζουμε Κασιδιάρη για τον δήμο Αθηναίων – «Η Αθήνα πλέον θυμίζει Καμπούλ»

Keywords
Τυχαία Θέματα