Από την 1η Μαΐου τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή και όπως επισημαίνεται η ισχύς της ξεκινά από την 1η Μαΐου.

Oπως

αναφέρει το carandmotor.gr η καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας αποτελεί μια σημαντική βοήθεια στις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, οι οποίες θέτουν σε ακινησία το στόλο των οχημάτων τους τους χειμερινούς μήνες και τα ενεργοποιούν και πάλι λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν γλιτώνοντας τουλάχιστον τα 4/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων τους όπως επίσης και την ασφάλισή τους.

Επίσης τα ασθενέστερα νοικοκυριά έχουν την δυνατότητα να γλιτώσουν από την καταβολή των 4/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να διευκολυνθούν κατά τις μετακινήσεις τους τόσο το Πάσχα όσο και το καλοκαίρι.

Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

Κατ’ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2024, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας στις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλονται πριν την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2024, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.».

Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από την 1η Μαΐου 2024.

Βαριά πρόστιμα

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, οι επιπτώσεις είναι πολύ βαριές.

Ειδικότερα στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από «συμμορία» ανηλίκων – Του έριξαν μπουνιά με κλειδί στο πρόσωπο

Πειραιάς: Γεμάτα τα πλοία – Φεύγουν άρον-άρον για το Πάσχα πριν την απεργία της Μ. Τετάρτης (Video)

Δίκη για το Μάτι: Παραγγελία Αδειλίνη για αυτεπάγγελτη άσκηση έφεσης – Τι ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Keywords
Τυχαία Θέματα
1η Μαΐου, Τέλη Κυκλοφορίας,1i maΐou, teli kykloforias