Χαμάς στους NYT: Με την επίθεση στο Ισραήλ «αλλάξαμε ολόκληρη την εξίσωση, δεν είχαμε απλώς μια σύγκρουση»

Δεν ήταν λάθος η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ, λένε στελέχη της Χαμάς, παρά τους χιλιάδες νεκρούς. Αντίθετα, είναι το αναγκαίο κόστος ενός μεγάλου επιτεύγματος – της συντριβής του status quo και του ανοίγματος ενός νέου, πιο ασταθούς κεφαλαίου στον αγώνα τους ενάντια στο Ισραήλ.

Μιλώντας στους New York Times στη Ντόχα, o Καλίλ αλ Χάγια, μέλος του ανωτάτου ηγετικού

πυρήνα της Χαμάς, υποστήριξε πως ήταν απαραίτητο να «αλλάξουμε ολόκληρη την εξίσωση και να μην έχουμε απλώς μια σύγκρουση».

«Καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο τραπέζι το παλαιστινιακό ζήτημα και τώρα κανείς στην περιοχή δεν βιώνει ηρεμία».

Τη συγκλονιστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία το Ισραήλ λέει ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.400 άνθρωποι —οι περισσότεροι άμαχοι— και περισσότεροι από 240 άλλοι σύρθηκαν πίσω στη Γάζα ως αιχμάλωτοι, οι ηγέτες της οργάνωσης πανηγύρισαν, με κάποιους να ελπίζουν ότι θα πυροδοτήσει μια διαρκή σύγκρουση που τερματίζει κάθε προσποίηση συνύπαρξης μεταξύ του Ισραήλ, της Γάζας και των χωρών γύρω τους.

«Ελπίζω ότι η κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ θα γίνει μόνιμη σε όλα τα σύνορα και ότι ο αραβικός κόσμος θα σταθεί δίπλα μας», δήλωσε στους Times ο Ταχέρ Ελ-Νουνού, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.

Σε αρκετές συνεντεύξεις τους, στελέχη της Χαμάς δήλωσαν ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί από έναν στενό κύκλο διοικητών στη Γάζα που δεν μοιράστηκαν τις λεπτομέρειες με τους δικούς τους πολιτικούς εκπροσώπους στο εξωτερικό ή με τους περιφερειακούς συμμάχους τους όπως η Χεζμπολάχ, αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους από την αγριότητα, την κλίμακα και την εμβέλεια της επίθεσης.

Η επίθεση κατέληξε να είναι ευρύτερη και πιο θανατηφόρα από ό,τι περίμεναν ακόμη και οι ενορχηστρωτές της, είπαν, κυρίως επειδή οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να διαπεράσουν την περίφημη άμυνα του Ισραήλ με ευκολία, επιτρέποντάς τους να καταλάβουν στρατιωτικές βάσεις και κατοικημένες περιοχές με μικρή αντίσταση. Καθώς η Χαμάς εισέβαλε σε μια περιοχή του νότιου Ισραήλ, σκότωσε και αιχμαλώτισε περισσότερους στρατιώτες και πολίτες από ό,τι περίμενε, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους NYT, η επίθεση ήταν τόσο καταστροφική που εξυπηρετούσε έναν από τους κύριους στόχους της οργάνωσης: Έσπασε μια μακροχρόνια ένταση μέσα στη Χαμάς σχετικά με την ταυτότητα και τον σκοπό της ομάδας. Ήταν κυρίως ένα κυβερνητικό όργανο – υπεύθυνο για τη διαχείριση της καθημερινής ζωής στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας – ή ήταν βασικά μια ένοπλη δύναμη, αδιάκοπα δεσμευμένη να καταστρέψει το Ισραήλ και να το αντικαταστήσει με ένα ισλαμιστικό παλαιστινιακό κράτος;

Με την επίθεση, οι ηγέτες της ομάδας στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είχε περάσει περισσότερα από 20 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ένας σκιώδης στρατιωτικός διοικητής τον οποίο το Ισραήλ είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να δολοφονήσει – απάντησαν σε αυτήν την ερώτηση. Διπλασίασαν τη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Ενώ η οικοδόμηση των δυνατοτήτων της οργάνωσης για την επίθεση διήρκεσε χρόνια, η απόφαση να ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα μυστικό που φυλάχτηκε στενά ανάμεσα έναν μικρό αριθμό ηγετών της Χαμάς στη Γάζα που δεν ενημέρωσαν καν όσους συμμετείχαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ένας βασικός στόχος ήταν να αιχμαλωτιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ισραηλινοί στρατιώτες για να χρησιμοποιηθούν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, σύμφωνα με δύο Άραβες αξιωματούχους των οποίων οι κυβερνήσεις συνομιλούν με τη Χαμάς.

Ένας περιφερειακός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι η Χαμάς περίμενε ότι, μόλις ξεκινήσει η επίθεση, Παλαιστίνιοι αλλού θα ξεσηκώνονταν εναντίον του Ισραήλ, άλλοι αραβικοί πληθυσμοί θα εξεγείρονταν εναντίον των κυβερνήσεών τους και οι περιφερειακοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, θα συμμετείχαν στον αγώνα.

Ωστόσο, τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες πληροφοριών – δύο αραβικές και δύο ευρωπαϊκές – εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ δεν γνώριζε εκ των προτέρων την επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αττάλεια – Αισθητός και στο Καστελλόριζο

Τουρκία: Μποϊκοτάζ στην Coca Cola και τη Nestle, λόγω Ισραήλ

Βίντεο: Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες κρουαζιερόπλοιου – «Θαύμα που επιζήσαμε όλοι»

Keywords
Τυχαία Θέματα