Χαρίτσης: Ο πρωθυπουργός μοίρασε λίγα και αυτονόητα στους αγρότες, επιβεβαίωσε την ανυπαρξία σχεδίου – 4 άξονες για τη Θεσσαλία (videos)

Επικοινωνιακό σόου με ελλιπή μέτρα για τους αγρότες καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο της συζήτησης της ερώτησης που είχε καταθέσει εδώ και μερικές εβδομάδες για την Θεσσαλία.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε να απαντήσει ύστερα από ένα μήνα, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και της Νέας Αριστεράς, αλλά προέβη τελικώς σε επικοινωνιακό σόου, δίνοντας στην πράξη λίγα και αυτονόητα στους αγρότες. Ανέφερε επίσης, πως το ότι έρχεται για τρίτη φορά να κάνει εξαγγελίας

για τη Θεσσαλία, συνιστά ομολογία αποτυχίας.

Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως 4 μήνες μετά την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, με κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους, να διαμαρτύρονται απελπισμένοι και να αγωνιούν.

Η κυβέρνηση, τόνισε, «απαντάει με ΜΑΤ και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλάει για “κομματικά υποκινούμενες” κινητοποιήσεις» κάτι που χαρακτήρισε «προσβολή» σε αυτούς τους ανθρώπους να λέγονται τέτοια πράγματα.

Σε σχέση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ουσιαστικά ο Αλέξης Χαρίτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «κοροϊδία»: Είπε πως «ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής –τα περίφημα 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ- πιο πολύ σε επικοινωνία παραπέμπουν, όταν ο πρώτος κύκλος τα 2 ή 4 χιλιάδες ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμα σε αρκετούς δικαιούχους». «Ποιο θα είναι το τελικό ύψος της επιχορήγησης; Άγνωστο. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι το τελικό ποσό θα ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς». «Λέτε δηλαδή στους πληγέντες», συνέχισε, «αφού αναγκάστηκαν πρώτα να βγουν στους δρόμους – θα σας δώσουμε κάποια χρήματα παραπάνω ως έναντι, ελάτε να υποβάλετε φακέλους αλλά το ποσό που δικαιούστε συνολικά, δεν μπορούμε να σας το πούμε».

Αναφορικά δε με τις οφειλές από το αγροτικό ρεύμα, σημείωσε πως η σχετική τροπολογία πήρε τρεις μήνες για να κατατεθεί στη Βουλή «το ακριβές περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί μεταξύ συναρμοδίων από τον Νοέμβριο. Χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο».

Κατά την δευτερολογία του, ο Αλέξης Χαρίτσης επιχειρώντας να αποδομήσει όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να μας περιγράψει μια εικόνα ότι η κυβέρνησή του κάνει καθετί το δυνατό και ακόμα περισσότερα. Όλα τα έχει κάνει, όλα τα έχει κάνει καλά. Άρα, βεβαίως οι αγρότες προφανώς ψεύδονται. Οι αγρότες είναι αχάριστοι. Δεν μπορεί να είναι και δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις και όλα να έχουν γίνει καλά». Η πραγματικότητα, όμως είπε στη Θεσσαλία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. «Θα περίμενα να ακούσω μια ομιλία στην οποία θα παρουσιαστεί επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο και στο ζήτημα των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης και στο ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Αυτό δεν το άκουσα. Και το γεγονός, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι έρχεστε τρίτη φορά να μιλήσετε για τη Θεσσαλία στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία, νομίζω ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ομολογία αποτυχίας».

Κλείνοντας την δευτερολογία του ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε τους 4 άξονες της στρατηγικής που προτείνει η Νέα Αριστερά, για την Θεσσαλία.

–Δημιουργία φορέα που θα διαβουλευτεί την όποια μελέτη και θα κληθεί να την υλοποιήσει σε βάθος δεκαετίας. Πρέπει να υπάρχουν μόνιμες δομές για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας τέτοιας υλοποίησης, ενός τέτοιου σχεδίου. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα διαχειριστική αρχή, η οποία θα υλοποιήσει σε βάθος δεκαετίας όλο το στάδιο, όλα τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.

–Σχέδιο αποκατάστασης και ένα σχέδιο μετασχηματισμού του σημερινού παραγωγικού υποδείγματος της περιοχής. Αυτό σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση προϋποθέτει ότι θα αναγνωριστεί το στρεβλό μοντέλο που υπήρχε μέχρι σήμερα, ένα αγροδιατροφικό σύμπλεγμα που τις τελευταίες δεκαετίες στηριζόταν υπέρμετρα σε ενεργοβόρες εντατικές καλλιέργειες.

–Αποκατάσταση της παραγωγής με ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να οδηγήσει στην αναθέρμανση σεναρίων φαραωνικών έργων για την περιοχή. Αντίθετα, τα έργα υποδομής θα πρέπει να αποκαθιστούν το φυσικό περιβάλλον και να κάνουν παρεμβάσεις στην κλίμακα του ίδιου του τόπου και των φυσικών αντοχών της.

–Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αποκατάστασης στην περιοχή θα έπρεπε να είναι απολύτως ενταγμένες στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Έως ότου αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα, οι ενισχύσεις στην περιοχή θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον το επόμενο ένα και δύο χρόνια, με τη μορφή ενδεχομένως του κοινωνικού μισθού που θα μπορούσε να πάρει και τη μορφή της αμοιβής για κάποιου είδους κοινωνική απασχόληση ή επ’ αμοιβή επιμόρφωσης, για νέες καλλιεργητικές μεθόδους, για νέες παραγωγικές δομές και μονάδες.

«Τι δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη Θεσσαλία»

Στο μεταξύ από τη Νέα Αριστερά, αποτιμούν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ο μεν Αλέξης Χαρίτσης ανέδειξε τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Θεσσαλίας, ο δε πρωθυπουργός επιδόθηκε σε επικοινωνιακό σόου «μοιράζοντας λίγα και αυτονόητα στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να κατευνάσει την δίκαιη οργή τους». «Δεν ακούσαμε τίποτα», λένε, «για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν στην Θεσσαλία που εδώ και σχεδόν πέντε μήνες βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη. Δεν ακούσαμε τίποτα για το πως οι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, θα μείνουν στον τόπο τους. Αλλά ούτε και για το πως δεν θα ερημοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, εκεί που ήδη κάτοικοι έχουν γίνει εσωτερικοί μετανάστες ή έχουν φύγει στο εξωτερικό. Δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα αφού μάλλον δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του για την τεράστια επιχείρηση εκποίησης και μεταβίβασης αγροτικής γης με πλειστηριασμούς και επιθετικές εξαγορές.  Μια διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από τα χέρια των τοπικών παραγωγών, των απελπισμένων τοπικών αγροτών, σε επιχειρήσεις, πολλές φορές και του εξωτερικού». 

Στην πραγματικότητα, προσθέτουν, από τη Νέα Αριστερά, ο πρωθυπουργός ομολόγησε την «ανυπαρξία μακροπρόθεσμης στρατηγικής, ενός στρατηγικού σχεδίου που θα θωρακίσει την Θεσσαλία μα κυρίως θα στοχεύει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της».

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Καρυστιανού – Τέμπη: Απίστευτες αποκαλύψεις – «Αυτά συμβαίνουν, να πάτε στην… Εκκλησία» της είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

1.200 κυψέλες δωρίζει η Βουλή στους πληγέντες μελισσοκόμους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαρίτσης, – 4, Θεσσαλία,charitsis, – 4, thessalia