ΕΡΤ: Λίγο κρασί, λίγο σολωμό και «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» για την ΕΡΤ3

Τετραετές στρατηγικό σχέδιο, λευκό δροσερό κρασί, «καναπεδάκια» σολωμού και συμπάθεια είχε η εορταστικού -και πρωτοχρονιάτικου- χαρακτήρα εκδήλωση συμβολικής διάστασης η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τα 30 χρόνια του πολιτιστικού ραδιοφώνου ΕΡΤ3 9.58. Εκδήλωση η οποία οργανώθηκε από τα κεντρικά της ΕΡΤ στην Αθήνα

και εκτελέστηκε από την ΕΡΤ3.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν, μεταξύ άλλων, να υπογραμμιστεί με κάθε τρόπο το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της διοίκησης της εταιρείας προς την ΕΡΤ3 για ισότιμη αντιμετώπιση, ως δομή, με την ΕΡΤ1, το ΕΡΤNews, την ΕΡΑ κλπ.

Αυτά -μέσες άκρες- άκουσαν, μαζί με αναπτυξιακά και βελτιωτικά σχέδια για την ΕΡΤ, όσοι εργαζόμενοι (της ΕΡΤ3) παραβρέθηκαν στην εκδήλωση έχουν όμως να λένε ότι όλα αυτά τα ωραία και αισιόδοξα περισσότερο εντείνουν την ανησυχία και τους προβληματισμούς τους.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ3 «που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την τεράστια πρόκληση της δημιουργίας ενός 24ωρου ενημερωτικού καναλιού, όπως είναι το EΡTNEWS, και μάλιστα βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στις πλέον δύσκολες συνθήκες, ακόμη και στις εμπόλεμες ζώνες». Για το νέο κτήριο που προορίζεται να συστεγάσει όλες τις λειτουργίες της Γ.Δ. της ΕΡΤ3, ο κ. Ζούλας τόνισε: «Θα καταβάλω προσωπικά κάθε δυνατή προσπάθεια οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, ώστε να είναι έτοιμο στο τέλος αυτής της τετραετίας».

Κάποια πρακτικά, όπως το κτιριακό, αλλά και οι νέοι πομποί στον Χορτιάτη για τα ραδιόφωνα (95.8fm & 102fm της Θεσσαλονίκης και τα πανελλαδικά Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο & ΕΡΑΣΠΟΡ) με «με πολλαπλάσια ισχύ (5KW) στο 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το παρελθόν», όπως ενημέρωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Κασκανιώτη, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και φαίνεται ότι επικυρώνουν τα επίμαχα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ3. Μέσω των σωματείων τους, ζητούσαν από καιρό την αναβάθμιση– μεταξύ άλλων και σε υλικοτεχνικό επίπεδο- των κρατικών ραδιοσταθμών της Θεσσαλονίκης και εργασιακούς χώρους οι οποίοι να πληρούν επικαιροποιημένα πρότυπα ασφαλείας και υγιεινής.

Τα περισσότερα όμως που «μοίρασε» η διοίκηση της ΕΡΤ δια των εξαγγελιών της, δεν απαντούν σε ερωτήματα των εργαζόμενων αλλά και των κοινωνικών φορέων της πόλης για το ρόλο της ΕΡΤ3, η οποία κατά τα λοιπά θα αποτελεί «το κύριο κέντρο για τη διασφάλιση της συνέχειας λειτουργίας (business continuity) στην παραγωγή και μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου», πληροφόρησε η κυρία Κασκανιώτη.

Μάλλον δεν ήταν πειστικά ούτε όσα είπε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος, μιλώντας για «προσπάθεια με σκοπό την αναγέννηση και αναδιοργάνωση της ΕΡΤ3».

«Μοίρασαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» περιγράφουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, παρόντες στην λαμπρή βραδιά της Τετάρτης, πολλά από όσα ειπώθηκαν και εισέπραξαν από τους ιθύνοντες του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Εντύπωση και αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, μιλώντας περι διαγραμμάτων, ο πρόεδρος Ζούλας έκανε λόγο για «πρωταγωνιστικό περιφερειακό ρόλο» της ΕΡΤ3 με αθλητικά γεγονότα και «πρωτοκαθεδρία στις πολιτιστικές εκπομπές» και πρόσεξαν ότι η λέξη «ενημέρωση» δεν ειπώθηκε, έστω μια φορά, όπως υποστήριξαν, κατά την σκιαγράφηση του προφίλ του καναλιού που επιχείρησε να κάνει ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Σε αντιδιαστολή των ΕΡΤικών ισχυρισμών ανέφεραν ως παράδειγμα περιστατικό στο πλαίσιο του Διεθνούς φεστιβαλ ντοκιμαντερ μικρού μήκους Δράμας  κατά το οποίο το ΕΡΤNews «έπαιξε» θέμα και πλάνα του Euronews για την διοργάνωση του 2023, παρότι υπήρχε τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ3 στο φεστιβάλ κι ενώ κάθε χρόνο έως πέρσι υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από το κανάλι της Θεσσαλονίκης.

Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΡΤ2 μετατρέπεται σε «κανάλι ναφθαλίνης» με περιεχόμενο από το αρχείο της ΕΡΤ χωρίς να εξηγηθεί με ποιόν σχεδιασμό και με ποια προοπτική. Η τηλεθέαση του σταθμού έπειτα από την μετατροπή της ΕΡΤ2 σε κανάλι… βίντατζ περιεχομένου, δεν συνηγορεί στο επιτυχημένο, όπως προβάλλεται εγχείρημα, καθώς με τις μετρήσεις της Nielsen στην καλύτερη των περιπτώσεων να αποσπάσει μερίδιο 1,4% και ο δείκτης να πηγαίνει πιο πάνω όταν έχει μετάδοση Θείας Λειτουργίας μόνον.

Αλγεινή εντύπωση εξάλλου προκάλεσε η απαξιωτική στάση του προέδρου Ζούλα προς την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜΘ την Πέμπτη στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΡΤ στο χώρο της ΕΡΤ3.

Η ΕΣΗΕΜΘ είχε- με επιστολή- ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μόλις έγινε γνωστό ότι το επιτελικό κλιμάκιο της ΕΡΤ (το 7μελές ΔΣ και οι γενικοί διευθυντές) θα «ανέβαινε» στην Θεσσαλονίκη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜΘ, συνάδελφοι του προέδρου Ζούλα δηλαδή, δεν έγιναν δεκτοί με επιχείρημα ότι «είναι συνεδρίαση του ΔΣ».

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες ιδέες

Ψωμιάδης: Χαμός στο Πρωινό – «Καλά, εντάξει, έπεσα σε αδελφάτο» (Video)

My Style Rocks: Σήμερα ο μεγάλος τελικός! (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Λίγο, ΕΡΤ3,ert, ligo, ert3