Χοιρινή πανσέτα με καραμελωμένη τραγανή πέτσα, κυδώνια και πατάτες στο φούρνο

Ένα ξεχωριστό πιάτο, ιδανικό για το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, που ετοιμάζεται με το πιο αγαπημένο κομμάτι χοιρινού κρέατος, την χοιρινή κοιλιά (μπέικον).

Αυτή η συνταγή συνδυάζει με επιτυχία μια καραμελωμένη και τραγανή πέτσα με ένα τρυφερό εσωτερικό που αρωματίζεται υπέροχα από τα μπαχαρικά και τα κυδώνια.

Υλικά για τη Συνταγή

2 κιλά χοιρινή κοιλιά, χωρίς κόκαλο (πανσέτα)

Για την προετοιμασία

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι

ή ρίγανη ξερά

1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για το σοτάρισμα και το ψήσιμο

Ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κότας

330 ml μπύρα

¼ φλιτζανιού μουστάρδα

3 δαφνόφυλλα

2 μεσαία κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Λίγη φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)

2 μεγάλα κυδώνια, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τις πατάτες

4 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για την προετοιμασία του κρέατος και αφήστε τα στην άκρη. Χαράξτε την πέτσα της χοιρινής πανσέτας σε μερικά σημεία σταυρωτά και κάντε μασάζ με το παραπάνω μίγμα στο κρέας και βαθιά στα ανοίγματα, ώστε να πάει παντού. Αλατοπιπερώστε καλά σε όλες τις πλευρές και αφήστε το να μαριναριστεί έτσι για 1 ώρα σε δροσερό μέρος.

2. Σε ένα μεγάλο σκεύος που να χωράει το κομμάτι της πανσέτας (ή κόψτε το σε δύο μέρη και σοτάρετέ το σε δύο δόσεις), βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά δώστε χρώμα στο σημείο που είναι πιο λιπαρό, μέχρι να χρυσίσει καλά. Όταν είναι έτοιμο, βάλτε το κομμάτι σε ένα μεγάλο ταψί και προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.

3. Αδειάστε το περιττό λίπος από το σκεύος (τηγάνι) που σοτάρατε την πανσέτα, προσθέστε το ζωμό, την μπύρα, τη μουστάρδα, τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, το ξύσμα και τη ρίγανη ή το θυμάρι, αφήστε τα να πάρουν μια βράση και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώστε, αν χρειάζεται και αδειάστε το υγρό στο ταψί, γύρω από την πανσέτα. Ψήστε το έτσι όπως είναι ξεσκέπαστο για 2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και να τραβιέται με ένα πιρούνι.

4. Αφαιρέστε το κρέας από το ταψί, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220ο C και βάλτε μέσα στο ταψί τις πατάτες και τα κυδώνια. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι ώστε να καλυφθούν από τους ζωμούς του ταψιού και αν θέλετε καρυκέψτε επιπλέον. Τοποθετήστε προσεκτικά την πανσέτα πάνω από τα κυδώνια και τις πατάτες και ψήστε για άλλα 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

5. Λίγο πριν το σερβίρισμα ή την ίδια ώρα, διατηρήστε τις πατάτες και τα κυδώνια ζεστά, αφαιρέστε και ξαναβάλτε το κρέας σε ένα ταψί μόνο του στη μεσαία σχάρα, στο γκριλ για να ψηθεί και να τραγανίσει η πέτσα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, γυρίστε το με την πέτσα προς τα κάτω σε επιφάνεια κοπής, κόψτε το σε φέτες και μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι, σερβίρετε με τα λαχανικά και την σάλτσα και απολαύστε!  

Διαβάστε επίσης:

Καβαλιώτικοι κουραμπιέδες, χωρίς μίξερ, με απλά υλικά, διαφορετική τεχνική και όλα τα μυστικά τους

Σπιράλ γλυκοπατάτας στο φούρνο

Ζύμη (Pâte à Choux) για αλμυρές ή γλυκές δημιουργίες

Keywords
Τυχαία Θέματα