Δήμος Μούτσης: Το τελευταίο αντίο από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο – «Ανήσυχο πνεύμα, με πλούσιο έργο»

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας Δήμος Μούτσης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο.

Ο Δήμος Μούτσης είχε γράψει μουσική για σπουδαία τραγούδια, όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα», «Σ΄ έβλεπα στα μάτια», «Αύριο πάλι», «Με ένα παράπονο», ενώ τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, πολλοί άλλοι, και φυσικά

ο ίδιος.

Επίσης, είχε μελοποιήσει ποίηση και είχε ενορχηστρώσει έργα άλλων δημιουργών.

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό του

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πληροφορούμενη τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη τόνισε ότι «ο Δήμος Μούτσης, έφυγε σήμερα, “ψάχνοντας για μια διέξοδο, γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή”. Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της μεταπολεμικής εποχής, με αναντικατάστατη και αναγνωρισμένη συμβολή στην ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού».

«Με στέρεη μουσική παιδεία, αφήνει πίσω του ένα έργο με ευρύτατη γκάμα, που χαρακτηρίζεται από την αδιάλειπτη επεξεργασία των εκφραστικών του μέσων και από έναν διαρκή πειραματισμό σε νέους ήχους, καταλήγοντας , πολύ συχνά σε μια άψογη όσμωση του λαϊκού με το σύγχρονο» επισημαίνει η Λ. Μενδώνη και εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προσθέτει:

«Ο Δήμος Μούτσης μελοποίησε, με μεγάλη επιτυχία, έργα κορυφαίων σύγχρονων ποιητών και συνεργάστηκε με τους κορυφαίους ερμηνευτές και στιχουργούς της εποχής του, πριν επωμιστεί ο ίδιος τους ρόλους αυτούς, σημειώνοντας την αξιοσημείωτη στροφή στην δημιουργική του πορεία. Τα τραγούδια του άλλοτε συντονίζονται με τα συλλογικά αιτήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1970, και άλλοτε αναδίδουν έναν προσωπικότερο, ενίοτε σχεδόν μοναχικό, τόνο, συγκροτώντας ένα έργο που δίκαια αγκαλιάστηκε από το κοινό, κατακτώντας περίοπτη θέση στη σύγχρονη μουσική δημιουργία».

ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη της μουσικής της εποχής του

Στη δική της δήλωση, η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει:

«Ο Δήμος Μούτσης κατέγραψε μεγάλη πορεία ως συνθέτης και τραγουδοποιός. Χάρισε στον ελληνικό πολιτισμό τραγούδια, συνεργάστηκε με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου και άφησε το δικό του αποτύπωμα και στην τέχνη της μουσικής της εποχής του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».  

Συλλυπητήριο μήνυμα ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Δήμου Μούτση

Συλλυπητήριο μήνυμα  από την Νάγια Γρηγοράκου Βουλευτή Λακωνίας – Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού και του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την απώλεια του Δήμου Μούτση:

«Ο Δήμος Μούτσης, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της μεταπολεμικής εποχής έφυγε σήμερα. 

Ως συνθέτης και τραγουδοποιός συνεργάστηκε με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου, μελοποίησε έργα κορυφαίων ποιητών και άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό του στίγμα στον χώρο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της μουσικής μας κληρονομιάς, το τεράστιο έργο του θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με το συλλογικό ασυνείδητο, ανασύροντας από τη μνήμη χρώματα και εικόνες αλλοτινών εποχών.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΚΚΕ: Ο Δήμος Μούτσης άφησε σπουδαία παρακαταθήκη

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Δήμο Μούτση, έναν εμπνευσμένο μουσικοσυνθέτη που με το υψηλής ποιότητας έργο του άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι συμβάλλοντας σοβαρά στην εξέλιξή του. Με το εμβληματικό έργο του ”Άγιος Φεβρουάριος” του 1971, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μητροπάνο και Πετρή Σαλπέα, άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική δισκογραφία» τονίζει το ΚΚΕ για τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήριά του, επισημαίνεται ότι «ο Δήμος Μούτσης αντιμετώπιζε με ταπεινότητα, μέτρο και αυτογνωσία τη δημιουργία του. Αρνούμενος την επανάληψη αναζητούσε πάντα να φέρει κάτι νέο και πρωτότυπο στη μουσική του. Αυτή του η δημιουργικότητα είναι που του επέτρεψε να κατοχυρώσει ένα εντελώς προσωπικό στίγμα. Τα πασίγνωστα τραγούδια του -συχνά με στίχους σπουδαίων στιχουργών μας- πολυαγαπιούνται από το μεγάλο λαϊκό κοινό, τραγουδιούνται όχι μόνο στις παρέες, αλλά και στις εργατικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Δίπλα σ’ αυτά ο Δήμος Μούτσης μας αφήνει και ένα έργο υψηλών απαιτήσεων με εξαιρετικές μελοποιήσεις  σε έργα  κορυφαίων ποιητών μας. Αξέχαστος θα μας μείνει κι αυτός και τα τραγούδια του».

Νέα Αριστερά: Έγραψε μουσική που δεν σβήνει ποτέ

Στη δήλωσή της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, γράφει για τον Δήμο Μούτση:

«Ο Δήμος Μούτσης κατάφερε κάτι μοναδικό, έγραψε μουσική που δεν σβήνει ποτέ, που δεν παλιώνει ποτέ. Η μαγεία συμβαίνει και συμβαίνει διαχρονικά. Είναι αυτό το ιδιαίτερα σπάνιο που έχουν οι μεγάλοι συνθέτες, αυτό που μας ωθεί να δυναμώσουμε την ένταση στο ραδιόφωνο και να ελπίζουμε για τη στιγμή ενός ρεφρέν, να έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.

Στα τραγούδια του τα λόγια και η μουσική είναι αδιαχώριστα σα να μας μιλάει, με μια ειλικρίνεια απαλλαγμένη από όλες τις μουσικές και τεχνητές συμβάσεις. Έτσι, τα σπίτια, η Φυσαρμόνικα, το Φράγμα δεν είναι πράγματα, απλές καθημερινές σκηνές, είναι μια ρευστότητα ζωής που φέρνει χαρά, είναι ρυθμοί σαν επανεμφάνιση της αναπνοής. 

Μελωδικές γραμμές σαν κρύσταλλο που έχουν συναντήσει τις πιο καθαρές φωνές Ελλήνων τραγουδιστών, έχουν εισέλθει στο συλλογικό ασυνείδητο και αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μέρος της μουσικής κληρονομιάς αυτού του τόπου. Πυκνό έργο, αδιανόητος μουσικός πλούτος. Τεράστιος δημιουργός.

»Αντίο μεγάλε Δήμο Μούτση και είχες τελικά δίκιο “et preterea censeo Carthago delenda est”».

Γιώργος Νταλάρας: Ακουμπήσαμε πάνω του και μάθαμε πολλά

«Μια φυσαρμόνικα που κλαίει’’… Δήμος Μούτσης. Ένας μεγάλος συνθέτης, ένας ιδιοφυής μουσικός, σπάνιος και ιδιαίτερος ερμηνευτής, ανήσυχο πνεύμα, με πλούσιο έργο. Όλο το ελληνικό τραγούδι, όλοι μας, ακουμπήσαμε επάνω του και μάθαμε πολλά. Ανήκει στην παρέα των φωτισμένων του τραγουδιού μας, αυτών που μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών μας. Αντίο Δήμο, ταξιδιώτη του παντός».

View this post on Instagram

A post shared by George Dalaras (@dalaras_george_official)

«Δήμος μου τι ωραία που είχαμε περάσει εκείνο το απόγευμα…
Τα φεγγάρια με τους μύθους συναντιόνται τις νύχτες
Σε γιορτές αδελφοσύνης ενός άλλου καιρού
Που ολοένα ξεμακραίνουν, ξεμακραίνει και πάλι
Για να γεννηθεί και πάλι στην φαντασία ενός παιδιού
Και ως πότε τούτη η άμυνα και ως που θα μας βγάλει
Ακούω μόνο γουώκμαν
Καλό ταξίδι.» έγραψε η Σεμίνα Διγενή.

«Στον Παράδεισο των Μουσικών σου να μετοικήσεις αγαπημένε μου Δήμο..» έγραψε ο Θέμης Ανδρεάδης.

Διαβάστε επίσης:

Κτηματομεσιτική εταιρεία για σπίτι Κασσελάκη στο Κολωνάκι: «Επωλήθη» – Οι φωτογραφίες και τα συγχαρητήρια στον σύμβουλο ακινήτων

Τα ράσα πάνε στα μπουζούκια: Με…Βανδή, Σαμπάνη στο «Βοτανικό» μουσική εκδήλωση… ενορίας στο Μεταξουργείο

ΚΕΕΡΦΑ για ναυάγιο στην Πύλο: Συλλαλητήριο στις 16 Μαρτίου κόντρα στην συγκάλυψη του εγκλήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμος Μούτσης, – Ανήσυχο,dimos moutsis, – anisycho