Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου Γαζα-Ισραήλ – Προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο

Εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν εναντίον παλαιστινίων δημοσιογράφων και ενός ισραηλινού συναδέλφου τους σε παλαιστινιακά και ισραηλινά εδάφη καταγγέλλει με προσφυγή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF).

Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία μέσα στην τελευταία πενταετία. Αυτή η καταγγελία της RSF στο ΔΠΔ αφορά οκτώ Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ και έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε μια

επίθεση στο κιμπούτς του από τη Χαμάς.

Στην καταγγελία της, η RSF καλεί επίσης τον εισαγγελέα «να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου- συνολικά 34 , σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Η καταγγελία της RSF αναφέρει λεπτομερώς τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκανκατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Άλλες υποθέσεις διερευνώνται ακόμη, πριν παραπεμφθούν στο ΔΠΔ. Αρκετοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον Λίβανο, ο οποίος – σε αντίθεση με την Παλαιστίνη – δεν είναι κράτος- μέλος του ΔΠΔ. Η RSF εξετάζει τη δυνατότητα παραπομπής αυτών των υποθέσεων σε άλλες αρμόδιες αρχές.

«Αυτοί οι ρεπόρτερ ήταν θύματα επιθέσεων που ισοδυναμούσαν –τουλάχιστον– σε εγκλήματα πολέμου που δικαιολογούν έρευνα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», τονίζει μεταξύ άλλων η RSF στην ανακοινωση της και ο γενικός γραματέας της, Κριστόφ Ντελουάρ επισημαίνει ότι: «Η κλίμακα, η σοβαρότητα και η επαναλαμβανόμενη φύση των διεθνών εγκλημάτων που στοχεύουν δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, απαιτεί έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Το ζητάμε από το 2018. Τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα καταδεικνύουν την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη δράσης του ΔΠΔ».

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Οι καλύτερες ταινίες και σειρές του Νοεμβρίου

«Πολυθρόνα για δύο» η τηλεθέαση των καναλιών το Σαββατοκύριακο

ΑΝΤ1: Πρεμιέρα απόψε για την εκπομπή «Ράδιο αρβύλα» – Μήνυμα μέσω βίντεο από τους συντελεστές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσιογράφοι, Σύνορα, Καταγγελίες, Γαζα- Ισαρήλ – Προσφεύγουν, Διεθνές Δικαστήριο,dimosiografoi, synora, katangelies, gaza- isaril – prosfevgoun, diethnes dikastirio