Εγκεφαλικό: 1 στους 4 θα υποστεί ένα επεισόδιο στη ζωή του – 85 Έλληνες την ημέρα ασθενείς

Το εγκεφαλικό αποτελεί την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν ύπουλο εχθρό, έναν «αόρατο» κίνδυνο που συχνά «χτυπά» δίχως προειδοποίηση.

Χωρίς να κάνει διακρίσεις, το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε ανεξάρτητα από την ηλικία του, με τη συχνότητα των επεισοδίων να έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού όσο και της αλλαγής του τρόπου ζωής. Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

και η Ομάδα Εργασίας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που μελετούν τα στοιχεία σχετικών ερευνών.

«1 στους 4 θα υποστεί ένα επεισόδιο στη ζωή του»

Οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις από εμάς, θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, με τις συνέπειες να κρίνονται σοβαρότατες.

Από το 1990 μέχρι σήμερα η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ οι θάνατοι από ΑΕΕ κατά 43%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδημιολογικών μελετών, τα εγκεφαλικά στη χώρα μας υπολογίζονται περίπου 30.000 επεισόδια τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά, περίπου 85 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με 30 από αυτούς να οδηγούνται, δυστυχώς, στον θάνατο.

«90% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία και η Ομάδα Εργασίας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων απευθύνεται στο Κοινό με σκοπό τόσο να ενημερώσει όσο και να αφυπνίσει την κοινωνία αναφορικά με την πρόληψη και τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης για την έγκαιρη αντιμετώπιση και την ταχύτερη θεραπεία των ασθενών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 90% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, απλά και μόνο, αν βελτιώναμε έναν μικρό αριθμό παραγόντων κινδύνου που αποτελούν και τα βασικά αίτια του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς να προλάβουμε το εγκεφαλικό

Η σωστή και αυστηρή τροποποίηση των κλασικών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, κάπνισμα) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης του Εγκεφαλικού.

Η ρύθμιση της υπέρτασης εντός των φυσιολογικών ορίων, συγκεκριμένα, η επίτευξη ελάττωσης της χοληστερόλης και του σακχάρου στα χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και η διακοπή του καπνίσματος κρίνονται ως μέτρα ιδιαίτερα αποτελεσματικά, για τον περιορισμό της εμφάνισης εγκεφαλικού στο μέλλον.

Σε αυτά, προστίθενται η καθημερινή άσκηση αλλά και η σωστή διατροφή που όπως έχει αποδειχθεί ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

29 Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού

Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού (World Stroke Day), που έχει καθιερωθεί από το 2006 ως η 29η Οκτωβρίου, έχει σκοπό τόσο να ενημερώσει όσο και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας σειράς δράσεων, καθόλη την διάρκεια του ημερολογιακού έτους, σχετικές με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού.

Επιπλέον, η 29η Οκτωβρίου, υπενθυμίζει στην ιατρική κοινότητα ότι οφείλει να σταθεί με υπευθυνότητα δίπλα στον ασθενή με εγκεφαλικό

καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή όλων των σύγχρονων μεθόδων θεραπείας στην επείγουσα αντιμετώπιση περιστατικών με εγκεφαλικό (θρομβόλυση – μηχανική θρομβεκτομή) προσφέροντας αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες και το περιβάλλον ασθενών με εγκεφαλικό για τη γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάστασή τουςστηρίζοντας τόσο τους ασθενείς όσο και τους οικείους τους σε όλες τις φάσεις του ΑΕΕ, από την οξεία εισβολή του εγκεφαλικού μέχρι την πλήρη αποθεραπεία και αποκατάσταση

«Η 29η Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού. Ας είναι η μέρα αυτή, η αρχή επαναπροσδιορισμού της προσέγγισης μας, ως κοινωνία, στην πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού. Ας είναι η έναρξη μιας συλλογικής κοινωνικής, ιατρικής και προσωπικής προσπάθειας πρόληψης, περιορισμού αυτής της “μάστιγας” αναπηρίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού σηματοδοτεί για όλους μας την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του Εγκεφαλικού, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά οι άνθρωποι με εγκεφαλικό να επιστρέψουν στην ζωή τους και τις οικογένειές τους μακριά από αναπηρία και τον μαρασμό. Κάθε 29η Οκτωβρίου ας είναι η αρχή για κάθε έναν από εμάς, για μια ζωή χωρίς εγκεφαλικό» καταλήγει η Ομάδα Εργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Οικολογικό άγχος: Ο αόρατος εχθρός που απειλεί τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες- Τι λέει ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος στο topontiki.gr

Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Η διατροφή που απομακρύνει τον κίνδυνο

Εμμηνόπαυση: Ποια συμπτώματα χτυπούν… καμπανάκια – Πότε να ζητήσεις βοήθεια ειδικού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκεφαλικό, – 85 Έλληνες,egkefaliko, – 85 ellines