Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εκείνη τη μέρα

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021

Στο πλαίσιο του κύκλου καλλιτεχνικών εργαστηρίων Μέλισμα

Σκηνοθεσία

Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης (Caravan Project)

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ώρα έναρξης: 20.30

Διάρκεια: 40 λεπτά

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα

διανέμονται

από τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στις 12.00, αποκλειστικά μέσω ticketservices

Το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (Caravan Project), το οποίο γυρίστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου καλλιτεχνικών εργαστηρίων Μέλισμα που υλοποίησαν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για έναν χρόνο περίπου στη Βόρεια Εύβοια, έρχεται για μία μοναδική προβολή την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την κινηματογραφική καταγραφή των εργαστηρίων και των προσωπικών ιστοριών των ανθρώπων που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέλισμα, το οποίο υλοποιήθηκε στη Βόρεια Εύβοια με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Οι σκηνοθέτες Στρατής Βογιατζής και Δημήτρης Κούρτης (Caravan Project) παρακολούθησαν τις διαδικασίες σύνθεσης της συλλογικής μουσικοχορευτικής αφήγησης Τόπος ατελείωτος, που φωτίζει την καταστροφή και την αναγέννηση, και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 στις Κεχριές Ευβοίας. Παράλληλα, περιηγήθηκαν σε τόπους καμένους, αλλά και αναγεννημένους, περπατώντας σε μονοπάτια και αναζητώντας μύθους και ιστορίες. Παρασύρθηκαν σε περιπετειώδεις συναντήσεις με τους φύλακες αυτού του τόπου: έναν ξυλουργό που επαναλειτουργεί το καμένο του ξυλουργείο, έναν ξυλογλύπτη που σκαλίζει καμένους κορμούς μετουσιώνοντας την καταστροφή σε αναγεννημένες περίεργες μορφές και μια γητεύτρια αλόγων που μιλάει με τα ζώα.

Ο κινηματογραφικός φακός χαρτογραφεί τον τόπο μέσα από μύθους και ιστορίες υφαίνοντας ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα έκανεπρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέλισμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θα προηγηθεί η προβολή της μουσικής ταινίας μικρού μήκους με τίτλο Και αντί να μιλήσει τραγουδάει, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη και στίχους της Ηρώς Ελένης Μπέζου. Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του βιωματικού κινηματογραφικού εργαστηρίου «Λυρικοί Μικρομηκάδες» των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο ξεκίνησε το 2021 σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους. Στο εργαστήριo συμμετείχαν μαθήτριες από Γυμνάσια του Πύργου, της Αμαλιάδας και του Βουνάργου.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εκείνη τη μέρα

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ώρα έναρξης: 20.30

Διάρκεια: 40 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στις 12.00, αποκλειστικά μέσω ticketservices

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης

Κείμενο, αφήγηση: Στρατής Βογιατζής

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης, Δώρα Καλακίδου

Μουσική, σχεδιασμός ήχου, μιξάζ: Χρύσανθος Χριστοδούλου

Ήχος: Δημήτρης Κούρτης

Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης, Χάρης Ραφτογιάννης

Colour grading: Hrach Altunyan

Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Κούρτης, Λεωνίδας Παναγόπουλος

Επιστημονική υποστήριξη σε ζητήματα περιβάλλοντος / διαχείρισης χώρου: Γιώργος Βελεγράκης, Αναστασία Χρηστάκη (Commonspace)

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκπαιδευτικές, Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής,ekpaideftikes, koinonikes draseis ethnikis lyrikis skinis