Ενεργειακός εφιάλτης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή σκιάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Οικονομία, μεταναστευτικό και ευρωεκλογές φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις και στα τρία αυτά θέματα θα είναι ραγδαίες.

Τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή έχουν βάλει φωτιά στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς ημέρα με την ημέρα τα σενάρια γίνονται όλο και πιο εφιαλτικά. Στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται ότι, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εμπλακεί στις πολεμικές επιχειρήσεις και το Ιράν, τότε οι τιμές στην ενέργεια θα εκτοξευθούν στα ύψη τινάζοντας κυριολεκτικά τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών.

«Βρισκόμαστε

σε απόλυτη ετοιμότητα» λένε τα στελέχη της κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και ιδιαίτερα αν οι εστίες έντασης επεκταθούν, τότε θα βρεθούμε σε μία νέα, εξαιρετικά δύσκολη ενεργειακή κρίση».

Επισημαίνουν δε ότι, στην περίπτωση που εμπλακεί και το Ιράν και χτυπηθούν οι ιρανικές υποδομές, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν κατακόρυφα, με τις προβλέψεις να μιλούν ακόμα και για 200 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ακόμα ότι όλα αυτά δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2024, το οποίο έχει βασιστεί στις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν πριν από την πολεμική σύρραξη.

Σενάρια νέας ενίσχυσης

Πάντως, εάν υπάρξουν εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας, τότε όλα δείχνουν ότι η όποια στήριξη εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες θα είναι απλώς ψίχουλα και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το Plan B. Ο σχεδιασμός για νέα μέτρα στήριξης σχετίζεται κυρίως με το σενάριο που λέει ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει σημαντική υπεραπόδοση των εσόδων και θα δημιουργηθεί ένα νέο «μαξιλάρι», που μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατ. ευρώ.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη, αν η κατάσταση δυσκολέψει» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν η τιμή του βαρελιού ανέβει από ένα ύψος και πάνω, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να αναβιώσουν τόσο το market pass όσο και το επίδομα στην αντλία.

Φυσικά υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, δημιουργείται ένα άλλο σκηνικό για την οικονομία…

Η δυσαρέσκεια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέλει να δείξει στους πολίτες πως πήρε το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και πως αυτό που είπε, ότι δηλαδή «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Άλλωστε στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι, εάν οι ψηφοφόροι θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, οι κάλπες αυτές – όπως και οι αυτοδιοικητικές – είναι οι πλέον κατάλληλες.

Έτσι όλα δείχνουν πως η Ν.Δ. θα προτάξει ότι είναι η πιο συνεπής δύναμη στην ευρωπαϊκή ιδέα. Θα εκμεταλλευτεί και τη μεταστροφή μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης προς την Ευρώπη, που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα με τη βοήθεια κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ως ο ηγέτης που διασφαλίζει για τη χώρα τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε συνθήκες ασύμμετρων απειλών.

Φυσικά σε αυτό το αφήγημα θα παίξει ρόλο και η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύντομα άλλωστε αναμένεται να καταγραφεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το εάν το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη θα συνεχίσει να είναι το δεύτερο κόμμα – κοινοβουλευτικά ή/και σε απήχηση – ή θα περάσει στην τρίτη θέση.

Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει και το κατά πόσον θα υλοποιηθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη και την Παιδεία, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει και σε ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος.

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα αυτά θα ζυγιστούν στην πορεία προς την ευρωκάλπη.

Μεταναστευτικό και Άκρα Δεξιά

Φυσικά καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς υπάρχει ο φόβος για ένα νέο μεταναστευτικό / προσφυγικό κύμα. Με δεδομένο ότι αυτό το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, όλα δείχνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα στρέψει την προσοχή του σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο οι αυτοδιοικητικές εκλογές ανέδειξαν και άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία. «Η κυριαρχία της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι» λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και προσθέτουν: «Η γκρίζα ζώνη της μεγάλης αποχής θα πρέπει άμεσα να μας απασχολήσει ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς εκεί υποκρύπτεται και µια εν υπνώσει αντισυστημική ψήφος».

Σε αυτή την παράμετρο μπαίνει φυσικά και το αντιευρωπαϊκό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας, το οποίο εκφράστηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στέλνοντας τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Τι φοβίζει την κυβέρνηση: Τα σενάρια τρόμου με το πετρέλαιο, ο στενός δημοσιονομικός χώρος και το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης

ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν θέτει ακόμα επίσημο στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές – Αν και ευελπιστεί σε αυτή

Γιατί καθυστερεί η εισβολή στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενεργειακός,energeiakos