Ενημέρωση σε τεντωμένο σχοινί και μετατόπιση της προσοχής από τoν Σκάι

Ενημέρωση με ριψοκίνδυνες «ακροβασίες», αλλά και υπερβολική ροπή στην αποφυγή κάθε κριτικής – με έκδηλη ανησυχία μήπως δυσαρεστηθούν κυβερνώντες και άλλοι αρμόδιοι – παρέχει η «Πρωινή ενημέρωση» του Σκάι, με αφορμή τις πυρκαγιές σε Έβρο και Πάρνηθα.

Κυρίως, η νεοσσός στις «βαριές ενημερωτικές εκπομπές» του καναλιού Νικολέτα Κρητικού, η οποία δεν κρύβει την αγωνία της να μην θίξει κανείς την κυβέρνηση.

Υπάρχει συχνά το φαινόμενο να αποφεύγουν κάποιοι δημοσιογράφοι να μπουν στην καυτή συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών, αλλά όταν αυτό γίνεται άκομψα και με καταφανή στόχο,

να βγάλουν την κυβέρνηση από τη «δύσκολη θέση», καταντά ενοχλητικό.

Ενίοτε, εκδηλώνεται και μία ελαφρότητα στις τοποθετήσεις από τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο. Η οποία έσπευσε ασμένως να επικροτήσει την επιλογή του κυβερνητικού σχεδίου με εκκενώσεις αστικών περιοχών που απειλούνταν από πύρινα μέτωπα, με αφορμή την απομάκρυνση κατοίκων στον οικισμό Αγία Παρασκευή Πάρνηθας.

Η συζήτηση στο στούντιο μετατοπίστηκε από το επίπεδο της πρόληψης, σε εκείνο της διαχείρισης της κρίσης στο πλαίσιο της οποίας αναγκαστικά- σε ακραίες συνθήκες- η απομάκρυνση πολιτών αξιολογείται ως επιβεβλημένη.  

Με προσεγμένες διατυπώσεις η παρουσιάστρια συμφώνησε ότι «υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούμε κάποια πράγματα και να τα φέρουμε σε πέρας, όπως να αφήνεις και να εγκαταλείπεις το σπίτι σου, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες αλλά η ανθρώπινη ζωή προέχει και είναι πάνω από όλα».

Προφανώς και ουδείς μπορεί να διαφωνεί. Κοινότυπη η διαπίστωση, ίσως  με μια δόση ευκολίας διατυπωμένη, χωρίς να έχουν συνεκτιμηθεί τυχόν παράμετροι εξαιτίας των οποίων κάποιος- όχι πάντως επειδή τον τσίμπησε μύγα- επιμένει να μην εγκαταλείπει την εστία του παρά τον απειλητικό κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχε στιγμές αργότερα.

Άλλωστε είναι καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες πολίτες που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας, ήταν εν τέλει εκείνοι που έσωσαν τα ακίνητά τους

Θα έδινε περισσότερη αξία στη συζήτηση αν οι παρουσιαστές επέμεναν, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των τηλεθεατών/πολιτών, να εστιάσουν στην πληροφόρηση για τους προληπτικούς σχεδιασμούς, να ζητούσαν από αρμόδιους να εξηγήσουν από πιο επίπεδο κρισιμότητας μιας κατάστασης κι έπειτα ενεργοποιείται το 112 και ο «μηχανισμός» απομάκρυνσης πολιτών από τα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης:

Μαγνήτης τηλεθέασης το ευρωπαϊκό ματς του Παναθηναϊκού

Η ενημέρωση… «απανθρακώθηκε» στον Έβρο

«Γκολ» στην τηλεθέαση κατάφερε το Mega

Keywords
Τυχαία Θέματα