Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την επιστολική ψήφο

Πρεμιέρα με την υποβολή ενστάσεων αντισυνταγματικότητας κάνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που καθιερώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επιστολική ψήφο, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελληνική Λύση ζήτησαν την

απόσυρση του συζητούμενου νομοσχεδίου, το οποίο από τον πρωθυπουργό χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική μεταρρύθμιση», καταθέτοντας παράλληλα ένσταση αντισυνταγματικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Νέα Αριστερά και η Νίκη. 

Κοινή γραμμή των κομμάτων που επικαλέστηκαν και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, είναι πως παραβιάζονται τέσσερις αρχές, της καθολικότητας, της μυστικότητας της ψήφου, της αμεσότητας και της ταυτόχρονης διαδικασίας.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέτρο που εγείρει και σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας», είπε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, επικρίνοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ότι νομιμοποιούν αυτή την απαράδεκτη πρακτική. «Ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και ένσταση αντισυνταγματικότητας και ο καθένας να πάρει ευθύνη του», είπε, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Χήτα από την Ελληνική Λύση

Να απαντήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που «απλόχερα πρόσφεραν τη συναίνεσή τους» στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά, ενώ ο Γιώργος Αποστολάκης από τη Νίκη έκανε λόγο και για απαράδεκτη επέκταση  της επιστολικής ψήφου προς όλους τους Έλληνες εντός επικράτειας. 

Η επιστολική ψήφος εισάγεται ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Το νομοσχέδιο δεν χορηγεί δικαίωμα ψήφου, παρά διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου σε Έλληνες του εξωτερικού και εντός της Ελλάδας που δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες. 

Ενστάσεις για την επέκταση της επιστολικής ψήφου εντός της επικράτειας έχουν διατυπώσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρικούπη να καταθέτει τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα μόνον ως διευκόλυνση, δηλαδή, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με αναπηρία ή σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τους σπίτι τους.

Για ιστορική και εμβληματική τομή κάνει λόγο η ΝΔ, με τον εισηγητή της Κώστα Γκιουλέκα να διερωτάται για ποιο λόγο η αντιπολίτευση διαφωνεί με την άρση των εμποδίων για φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Παππάς – Νοτοπούλου για μέτρα στήριξης οικογενειών: Να σταματήσει η κοροϊδία

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης – Στηρίχτηκε απ΄όλα τα κόμματα

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενστάσεις,enstaseis