Χαρτσιώτης: «Από απόψε η ισχύς των μέτρων - Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές»

Από απόψε θα ισχύουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Αστυνομία για το έγκλημα και την οπαδική βία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, τονίζοντας ότι αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα.

Όπως είπε πριν από την κοπή της βασιλόπιτας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, «τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί επίσημα από την Αστυνομία, αφού το όλο θέμα έτυχε ιδιαίτερης επεξεργασίας, σε σχέση με την άμεση εφαρμογή τους».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα μέτρα «δεν είναι πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα. Είναι μέτρα που

ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν. Το σοβαρό ζήτημα ήταν η ενίσχυση, η ενδυνάμωση αυτών των μέτρων, προκειμένου να έχουν άμεση εφαρμογή. Όταν λέμε άμεση εφαρμογή, εννοούμε άμεση».

Ο κύριος Χαρτσιώτης σημείωσε ότι ανέμενε από την Αστυνομία ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δυνατότητές της, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί.

«Προχωρήσαμε άμεσα στην ανακοίνωση, με οδηγίες όπως τα μέτρα έχουν άμεση ισχύ» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα έπρεπε τα μέτρα να ληφθούν εδώ και καιρό, ο Μάριος Χαρτσιώτης είπε ότι «τα μέτρα αυτά υπήρχαν και ίσχυαν. Απλά τώρα, με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα μέτρα. Κάτι το οποίο, οφείλω να σας πω, ισχύει παγκοσμίως. Ακόμη και στην Ελλάδα, με την έξαρση του εγκλήματος. Δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο: η πρόληψη και η καταστολή».

Στο κομμάτι της πρόληψης, είπε, είναι η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του τμήματος πληροφοριών. Στο κομμάτι της καταστολής, υπάρχει ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα.

Ο Υπουργός υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος θα εφεύρει το μαγικό ραβδί άμεσης καταστολής της βίας και του εγκλήματος. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια των επιχειρησιακών άμεσων δυνατοτήτων της Αστυνομίας», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε συγκεκριμένα ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από απόψε.

Στην ερώτηση εάν η Αστυνομία έχει αριθμητικά τη δύναμη για να προβεί σε αυτές τις ενισχύσεις, ο Υπουργός είπε ότι τα «θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτελέσματα προκειμένου να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η έξαρση, αλλά είναι παράκληση, λεπτομέριες και επιμέρους ζητήματα δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση».

Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί γνώμη ή εκπαίδευση ξένων εμπειρογνωμόνων, δεν θέλησε να μπει σε επιμέρους λεπτομερείς – όπως είπε – λέγοντας ότι «τα μέτρα δεν είναι αυτά και μόνο που έχουμε ανακοινώσει, υπάρχει σωρεία μέτρων που όμως για λόγους δημόσιας ασφάλειας και τάξης, αυτή τη στιγμή δεν είναι προς ανακοίνωση».

Ερωτηθείς πώς θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι ελέγχου. Σε αυτό να είστε σίγουροι».

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί συνδέουν την έξαρση της εγκληματικότητας με τη διαφθορά στην Αστυνομία και τι μέτρα θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι η δέσμη των μέτρων, όπως έχει ανακοινωθεί, «κι αυτών που δεν μπορούν να ανακοινωθούν, συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα των στοιχείων που αφορά την εγκληματικότητα και την οπαδική βία».

Για την οπαδική βία και το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από τους προκατόχους του, ο Υπουργός είπε ότι στην ανακοίνωση των μέτρων περιλαμβάνονται και οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που στάλθηκε με δική του πρωτοβουλία 17 Ιανουαρίου στη Βουλή, όπου περιλαμβάνονται και μέτρα που ήδη η Αστυνομία ανέλαβε την εφαρμογή τους.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και τη βία στα γήπεδα η Αστυνομία

Keywords
Τυχαία Θέματα