Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Ο φόβος για περιφερειακό πόλεμο, σε γραμμή κατευνασμού οι ΗΠΑ – Ανάλυση BBC και Guardian

Σε μία άκρως επικίνδυνη, ακόμα και για την παγκόσμια ασφάλεια, «αναβάθμιση» πέρασε από το βράδυ του Σαββάτου η κρίση στη Μέση Ανατολή. Έτσι, η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, που είχε κλιμακώσει την κρίση στο παλαιστινιακό ήδη από τον Οκτώβριο και είχε προκαλέσει ένα ανθρωπιστικό δράμα και μία γενοκτονία στη Γάζα, φαίνεται να λειτούργησε ως σπίθα σε πυριτιδαποθήκη.  

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για εκείνη που δέχθηκε

η ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό από τις ισραηλινές δυνάμεις, ήταν μεν αναμενόμενη τα τελευταία 24ωρα, αλλά κλιμακώνει, πιθανόν ανεξέλεγκτα, τις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη

Το Ιράν επέλεξε να εκτοξεύσει περί τα 300 drones και πυραύλους κρούζ το βράδυ του Σαββάτου, περισσότερο ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα παραμείνει άπραγα, παρά ως μία κανονική έναρξη πολέμου με το Ισραήλ. Γι’ αυτό και ξημερώματα Κυριακής η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, προειδοποιώντας όμως το Τελ Αβίβ ότι θα απαντήσει ξανά σε ενδεχόμενη νέα πρόκληση.

Τα όπλα του Ιράν αναχαιτίστηκαν σε συντριπτικό βαθμό από την αεράμυνα του Ισραήλ. Προκάλεσαν τον τραυματισμό 8 ατόμων, ένα χτύπημα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο και ακόμα περισσότερα στην ψυχολογία του πληθυσμού της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν την ιρανική επίθεση και έσπευσαν στο πλευρό του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες, μαζί με την Ιορδανία, πέραν των ευρωπαϊκών, φέρεται να μετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones.

Η ανησυχία για κλιμάκωση ήδη από τη νύχτα φάνηκε και λόγω των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ σε βόρειες περιοχές του Ισραήλ, ενώ drones εξαπολύθηκαν και από την Υεμένη.

Η εμπλοκή κι άλλων κρατών της περιοχής αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη.

Η Αίγυπτος ζήτησε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει σύνεση και προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Εν αναμονή της (όποιας) απάντησης του Ισραήλ – Τι αναφέρει το BBC

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ θα επιλέξει να απαντήσει και πώς, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με το Ιράν.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC «βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης»:

«Η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες. Το Ισραήλ υποσχέθηκε “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό».

Κατά την εκτίμηση του BBC, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τους πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, αλλά ο φόβος είναι ότι «το Τελ Αβίβ μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».

Σε μία τέτοια περίπτωση «το Ιράν αναμφίβολα, θα απαντήσει και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει».

Γιατί το Τελ Αβίβ το «σκέφτεται» – Τι αναφέρει ο Guardian

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής, στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της ιρανικής επίθεσης από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα – με την καθοριστική συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ιορδανίας.

Απέφυγε να περιγράψει όμως εάν και πώς θα απαντήσει περαιτέρω στην επίθεση αυτή τη Τελ Αβίβ.

Αν και την τελική απόφαση για την αντίδραση του Τελ Αβίβ θα λάβει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι δεν υπάρξει άμεση απάντηση από το Ισραήλ. Επικαλείται δε τρείς αιτίες αυτών των «δεύτερων σκέψεων», που υπάρχουν στο Τελ Αβίβ:

– Η πρώτη έχει να κάνει με τη συνεδρίαση σήμερα (σ.σ. στις 23:00 ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθως αρκετοί θεωρούν ότι αποκλείεται να εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία του Ισραήλ πριν την ολοκλήρωσή του.

– Η δεύτερη η αναφορά Γκαλάντ στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η αμυντική δύναμη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε νέα απόπειρα επίθεσης κατά του κράτους του Ισραήλ», χωρίς, δηλαδή, να μιλήσει για αντεπίθεση του Ισραήλ.

– Η τρίτη είναι η διαβεβαίωση από Ισραηλινό αξιωματούχο στους New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σε συντονισμό με τους συμμάχους του».

Η παρέμβαση Μπάιντεν

Το κρίσιμο ζήτημα στο πολεμικό σκάκι που έχει στηθεί είναι η κίνηση του αμερικανικού παράγοντα. Και μάλλον εδώ υπάρχει η βασική αιτία που το Ισραήλ δείχνει να μην εξετάζει άμεση και μεγάλη απάντηση στο Ιράν.

Το τηλεφώνημα που έγινε ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να μην περιορίστηκε στα ενθαρρυντικά λόγια του τελευταίου για την επιτυχημένη αμυντική προσπάθεια του Ισραήλ την περασμένη νύχτα.

Ο Μπάιντεν φέρεται να είπε προς τον Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα επικεντρωθεί στη διπλωματική επίλυση της κρίσης – με πρώτη κίνηση τη σύγκληση των G.

Λίγο αργότερα Αμερικανός αξιωματούχος διέρρευσε ότι ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν σε επιθετική κίνηση κατά της Τεχεράνης.

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει διένεξη με το Ιράν αλλά θα συνεχίζει να στηρίζει την άμυνα του Ισραήλ.

Τεχεράνη: Λήξαν το θέμα με προειδοποιήσεις για νέα απάντηση

Το Ιράν έσπευσε να διαμηνύσει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν» και κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας» είπε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του ιρανικού επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

«Αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», προειδοποίησε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού ολοκληρώθηκε. «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί», ανέφεραν σχετικά, όπως μεταδίδει το CNN.

Το απόγευμα G7 το βράδυ Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πέρα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) η Ιταλία συγκάλεσε συνάντηση των ηγετών της ομάδας χωρών G7 μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση πηγών του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ρώμη.

Η βιντεοκλήση θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες απογευματινές ώρες (Ευρωπαϊκή ώρα). Η Ιταλία έχει αυτή την περίοδο την κυλιόμενη προεδρία της G7.

Διαβάστε επίσης:

Μεντβέντεφ: «Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Μέση Ανατολή: Τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Νετανιάχου – «Οι ΗΠΑ δεν θα σε στηρίξουν αν χτυπήσεις»

Μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ: «Δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ – Σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα» (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίθεση Ιράν, Ισραήλ, ΗΠΑ – Ανάλυση BBC, Guardian,epithesi iran, israil, ipa – analysi BBC, Guardian