Ευλόγησον την κάλπη μας!

Την ευλογία της Εκκλησίας θέλει να πάρει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ορίσει και επίσημα την 9η Απριλίου ως την πρώτη Κυριακή των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι πληροφορίες λένε ότι κατ’ αρχήν οι άνθρωποι της Εκκλησίας εμφανίζονται να αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυτό καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να λυθεί το θέμα, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει για κανέναν λόγο να αντιπαρατεθεί με την Εκκλησία τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εάν πάντως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

επιμείνει ότι δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές την 9η Απριλίου, τότε θεωρείται σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει ανάμεσα στην 26η Μαρτίου και τη 2α Απριλίου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η 9η Απριλίου έχει για τον πρωθυπουργό ιδιαίτερη συναισθηματική αξία δεδομένου ότι μια μέρα νωρίτερα – στις 8 Απριλίου – το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κερδίσει για τρίτη φορά τις εκλογές.

Πρόγραμμα και αναθέσεις

Σήμερα πάντως αναμένεται να συγκληθεί για πρώτη φορά η επιτροπή που θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα της Ν.Δ. και θα καθορίσει όλες τις κινήσεις που θα γίνουν για την προβολή του κυβερνητικού έργου.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται ήδη σε άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη προκειμένου να καθορίσουν τις προτεραιότητες που θα βάλει η Ν.Δ. ανά τομέα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, ο υπεύθυνος Ψηφιακής Στρατηγικής Έρικ Παρκς, η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Κύρα Κάπη, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη περί τα κομματικά Θανάσης Νέζης.

Πέρα πάντως από τα θέματα τα οποία θα αποφασίσουν να προβάλουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, για το Μέγαρο Μαξίμου ιδιαίτερη σημασία έχει και ο τρόπος που θα γίνει αυτό. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει ο ίδιος ο Μητσοτάκης καθώς αναμένεται να επισκεφθεί ολόκληρη την Ελλάδα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα στη Ν.Δ. θα συγκροτηθεί εκλογική επιτροπή με επικεφαλής τους Μπρατάκο και Μαρινάκη, στην οποία θα συμμετέχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και γενικοί γραμματείς – οι οποίοι δεν θα δώσουν τη μάχη του σταυρού – προκειμένου να αναλάβουν ειδικές αποστολές.

Εκκρεμείς υποψηφιότητες

Την ίδια στιγμή τα στελέχη του κόμματος ισχυρίζονται ότι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θέλει ακόμα δουλειά, καθώς έχει προκύψει μια σειρά θεμάτων τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Για παράδειγμα το ζήτημα της Μαρίας Σπυράκη στην Α’ Θεσσαλονίκης μετά την έρευνα που προέκυψε εις βάρος της από την Ευρωβουλή αλλά και η υπόθεση του Θέμη Χειμάρρα στη Φθιώτιδα, ο οποίος εμφανίζεται να έχει κάνει και αυτός δουλειές με το Δημόσιο, είναι κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν καθώς ο Μητσοτάκης δεν θέλει η προεκλογική περίοδος να στιγματιστεί από σκάνδαλα.

Οι ίδιοι άνθρωποι ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι από την άλλη αναμένεται να ανακοινωθούν υποψηφιότητες όπως αυτές του εκπροσώπου Τύπου Τάσου Γαϊτάνη στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Πρωθυπουργικές εξορμήσεις

Ο Μητσοτάκης τα Φώτα αναμένεται να βρεθεί και πάλι στην Κρήτη, ενώ ανοίγοντας τον κύκλο των περιοδειών στις 13 και 14 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με σταθμούς την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Στον Έβρο, μάλιστα, θα βρεθεί και στα εγκαίνια εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής γνωστού ομίλου μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενώ θα ακολουθήσουν Κοζάνη, Ιωάννινα και Λάρισα.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι η αλλαγή του πολιτικού χρώματος της Κρήτης. Δηλαδή από «ροζ» νησί που είναι σήμερα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες δυνάμεις και στους τέσσερις νομούς να γίνει «γαλάζιο».

Το εγχείρημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αφού παραδοσιακά η Κρήτη ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται βέβαιο ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη θα ανέβουν αισθητά δημιουργώντας πρόβλημα ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο προσέγγισης των ψηφοφόρων, καθώς επενδύουν στα έργα υποδομής που έχουν γίνει στο νησί και πιο συγκεκριμένα στον ΒΟΑΚ, στο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι και στον λιμένα Ηρακλείου.

Στοίχημα επίσης για την κυβέρνηση είναι και η Αχαΐα καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 κατάφερε να εκλέξει «γαλάζιο» περιφερειάρχη. Άλλωστε από την Αχαΐα ο Μητσοτάκης ξεκίνησε και τις περιοδείες, καθώς επισκέφθηκε για δύο ημέρες τον νομό, εγκαινίασε έργα και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης:

Στα μαρμαρένια αλώνια της επικοινωνίας – Πώς θα πορευτούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – «Η Ελλάς δεν θα παραμείνει μικρά. Θα γίνει μεγάλη»

Η γεωπολιτική του Άι-Βασίλη και των (χρήσιμων) παραμυθιών

Keywords
Τυχαία Θέματα