Φάμελλος: Καμία περίοδος χάριτος σε Μητσοτάκη, χείρα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις

Θεσμικός εμφανίστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρώτη του κοινοβουλευτική παρουσία ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά την χθεσινή διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ήταν παράλληλα η πρώτη φορά όπου η κοινοβουλευτική ομάδα βρέθηκε σε μια διαδικασία χωρίς να είναι ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που σηκώνει το βάρος – μάλιστα ο τέως πρόεδρος χθες, δεν έδωσε το «παρών» στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Η αίσθηση ήταν πρωτόγνωρη για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,

το ίδιο και η εικόνα στο πρώτο έδρανο όπου κάθισαν μαζί ο Σωκράτης Φάμελλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ειδικός αγορητής για τα θέματα της οικονομίας.

Τη νέα αυτή συνθήκη υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και με την ευχαριστήρια αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα «για την προσφορά του, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα ακολουθήσει σημείωσε «θα ασκήσουμε με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν». Κι ακόμα, τόνισε, «θα μας βρείτε απέναντι και κοινοβουλευτικά και κινηματικά, αλλά πάντα δημοκρατικά, σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της οικονομίας, σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας, σε κάθε προσπάθεια ή κίνδυνο υποβάθμισης της χώρας».

Έδειξε ότι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δεν δικαιούται περίοδο χάριτος λέγοντας πως δεν πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση, δεν αναδείχθηκε με «παρθενογένεση», αλλά αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής ως προς τις προτεραιότητες. Αυτές δεν ήταν για παράδειγμα η αύξηση μισθών ή η μείωση του ΦΠΑ, σύμφωνα με τις προγραμματικές εξαγγελίες του 2019 αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις. Και επιπλέον άφησε την αιχμή ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, είναι «λύσεις» σε προβλήματα που και η δική του κυβέρνηση δημιούργησε.

Θέτοντας ειδικότερα τη βασική διαχωριστική γραμμή και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η αντιπαράθεση την νέα κοινοβουλευτική περίοδο σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς είμαστε με μια ισχυρή, σύγχρονη πολιτεία, με κοινωνικό κράτος. Και εσείς είστε με ένα «Far West», με αποθέωση της αγοράς».

Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου, παρουσιάζοντας τις διαφορές των δύο σχεδίων και απαντώντας στις κατά καιρούς κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ περί κρατισμού, υπογράμμισε πως «Δεν είμαστε υπέρ του κράτους. Είμαστε υπέρ της πολιτείας, της σύγχρονης, στελεχωμένης και επαρκούς πολιτείας που θα έχει σχέδιο»  και «δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους και προφανώς δεν θα επιτρέπει να ζούμε σε μια κοινωνία άγριας Δύσης».

Σε ό,τι αφορά το ιδεολογικο- πολιτικο περιεχόμενο της πολιτικής καταλόγισε στη ΝΔ εκτός από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές διαφθοράς και κατασπατάλησης. Εξ ου και η αναφορά – δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση αλλά «θα βάλουμε πλάτη στις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι, πρώτον στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς με τη σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη».

Από την άλλη, επιβεβαίωσε τη συνέχεια της γραμμής της προηγούμενης αντιπολιτευτικής περιόδου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει κάθε ευρώ που δίνεται στην κοινωνία: «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας» ανέφερε.

Κάλεσμα για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη νέα Βουλή

Επίσης, έκανε μια αναφορά και στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ειδικά στο τρέχον κοινοβουλευτικό περιβάλλον, κι ενώ έστειλε μηνύματα κατά της παντοδυναμίας Μητσοτάκη λέγοντας πως η ψήφος των πολιτών «δεν είναι λευκή επιταγή». Ως καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο παρέθεσε την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την διαμόρφωση μιας συνεκτικής πρότασης κυβερνητικής διεξόδου, αλλά και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των προοδευτικών ιδεών.

«Η στρατηγική της προοδευτικής διεξόδου» είπε πιο συγκεκριμένα στη συνέχεια «δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η συζήτηση για τις προοδευτικές ιδέες». Πρόσθεσε πως καθώς «ισχυροποιούνται συντηρητικές απόψεις και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη» είναι απαραίτητο «να ενισχυθούν οι προοδευτικές ιδέες και στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο, για να υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές που ξεκινούν από την κοινωνία». Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει αυτή τη συζήτηση χωρίς «παραγοντισμούς» και «κομματικούς εγωισμούς».

Η παραίτηση Τσαπανίδου και η μετά Τσίπρα εποχή στην Κουμουνδούρου

Όμως, χθες η νέα φάση στην οποία περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπογραμμίστηκε μόνο με την κοινοβουλευτική «πρεμιέρα» του Σωκράτη Φάμελλου και της νέας «συρρικνωμένης» κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλά και από την είδηση περί παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Η είδηση έσκασε ξαφνικά χθες, ερχόμενη να προστεθεί στην επικαιρότητα της «διαδοχολογίας».

Όμως, ουσιαστικά θεωρήθηκε αναμενόμενη, μετά τη διπλή ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα – του οποίου ήταν προσωπική επιλογή – από το «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε την κ. Τσαπανίδου με στόχο να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο εκτός των κομματικών τειχών κοινωνικό τοπίο.

Μετά τη νέα ήττα και μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση ως εκπρόσωπος του κόμματος, έχοντας ουσιαστικά προϊδεάσει για τη συνέχεια.

Η Πόπη Τσαπανίδου ήταν στην 4η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτω από τους Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Βαγγέλη Αποστολάκη, αλλά η σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε τελικώς 4η έδρα οπότε δεν εξελέγη.

Η είδηση περί παραίτησής της υπογράμμισε ότι, μαζί με τον πρόεδρο αποχωρούν από το κτίριο της Κουμουνδούρου και πρόσωπα που τον πλαισίωσαν ως επικοινωνιακό επιτελείο και στενοί συνεργάτες.

Η δε «ερήμωση» του 7ου ορόφου, τονίζει και αυτή, την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται το κόμμα, σε αναζήτηση νέων σταθερών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της εξεύρεσης του νέου εκπροσώπου Τύπου, που προσωρινά και ως την εκλογή νέου προέδρου, θα εκπροσωπεί το κόμμα στα ΜΜΕ

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ: Επιδιώκει να καταγραφεί η δυναμική του και στις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το «νέο κύμα» ζυγίζει την «καυτή πατάτα»

Τα τέσσερα συν ένα «αγκάθια» για την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φάμελλος, Καμία, Μητσοτάκη,famellos, kamia, mitsotaki