Φορολογικό νομοσχέδιο: Ενστάσεις και από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής

Παρατηρήσεις και προβληματισμό σε διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με επίκεντρο τις διατάξεις για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην 20σέλιδη έκθεση του που κατατέθηκε αργά το βράδυ ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου αύριο, στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν

υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος», ενώ εκφράζει προβληματισμό για το κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο αναφέρει πως σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό, κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου.

«Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική», επισημαίνεται.

«Όχι» στο φορολογικό νομοσχέδιο από τους ελεύθερους επαγγελματίες: Κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας

Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πάντως εξέφρασαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 5/12.

Οι συγκεντρωθέντες από την πλατεία Κοραή πορεύτηκαν στο Σύνταγμα και με κύρια συνθήματα «Οι επαγγελματίες έχουμε φωνή, αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», «Αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», «Αφορολόγητο η απαίτησή μας δε θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί. Στο Σύνταγμα και τη Βουλή και οι οδηγοί ταξί, που ξεκίνησαν από τα γραφεία του ΣΑΤΑ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας.

Διαβάστε επίσης:

Αυγέρη: Οι «11» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασαν στις εσωκομματικές εκλογές

Youth Pass: Παράταση ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο TikTok

Κασσελάκης: Επίθεση σε Μητσοτάκη και σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα