Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, εκκενώνεται το Βάτι – Καίγονται σπίτια στις Λούτσες, εκκενώνεται το Πυρί Κέρκυρας (videos)

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Ρόδο, όπου η φωτιά μαίνεται για όγδοη μέρα. Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα, με τις φλόγες να καίνε σπίτια στο χωριό Λούτσες.

Εκκενώνεται το Βάτι Ρόδου

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Βάτι Ρόδου, προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Λίνδο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βάτι, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

lang="el" dir="ltr"> Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Βατί, εκκενώστε τώρα προς #Λίνδο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 25, 2023

Στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και οι ισχυροί άνεμοι την οδηγούν προς το Γεννάδι.

Στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Μήνυση για εμπρησμό από τον δήμαρχο

Μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου πρόκειται να υποβάλει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

– Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).

– Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)

– Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).

Τα συγκεκριμένα αδικήματα έλαβαν χώρα από τις 18/07/2023 έως και σήμερα, που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί.

Καίγονται σπίτια στην Κέρκυρα

Την ίδια ώρα τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να κατακαίουν την Κέρκυρα. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σύκι εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σύκι , εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι #Κασσιόπης

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 25, 2023

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Λούτσες

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα από το 112.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς #Αχαράβη

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 25, 2023

Το μέτωπο της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου, με τις φλόγες να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό.

Επιχείρηση εκκένωσης του χωριού #Λούτσες #Κέρκυρας.#Φωτιές pic.twitter.com/iUQ3vQ1vfv

— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) July 25, 2023

Στην Αχαράβη, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο σκάφη του Λιμενικού για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εκκένωση κατοίκων δια θαλάσσης.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 ΠΛΣ στην παραλία Αχαράβης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή Λούτσες βόρεια ν. Κέρκυρας.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ (@HCoastGuard) July 25, 2023

Εκκενώνεται η περιοχή Ημερολιά

Με νέο μήνυμα από το 112 ενημερώνονται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή. Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όσο και προς την Κασσιόπη.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Ημερολιά , εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι #Κασσιόπης

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 25, 2023

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επικρατεί εκνευρισμός, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πάνε προς τα σπίτια τους και η αστυνομία δεν τους το επιτρέπει.

Αισιοδοξία στην Κάρυστο μετά την ύφεση των ανέμων

Η ύφεση των δυνατών ανέμων στην περιοχή της Καρύστου, σε συνδυασμό με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων μέσων, έχουν ανακόψει την καταστροφική πορεία της φωτιάς, καθώς πριν από λίγη ώρα μπόρεσαν να «δαμάσουν» τις φλόγες και να περιορίσουν τα μέτωπα.

«Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς από το πρωί σήμερα δώσαμε μία πραγματική μάχη με εναέρια και επίγεια μέσα, με χωματουργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα και περιορίσαμε τα μέτωπα», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, δηλώνοντας συγχρόνως την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της φωτιάς τις επόμενες ώρες.

Ήδη, αυτήν τη στιγμή έχουν οριοθετήσει το μέτωπο προς την πλευρά του Πλατανιστού, που ήταν το πλέον επικίνδυνο, και με χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσβαση ώστε να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις και στα πιο μικρά μέτωπα αλλά να ελέγξουν και για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, ίσως μέχρι το βράδυ να τελειώσουμε με αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε τις τελευταίες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος Κελαϊδιτης.

Από το πρωί επιχειρούσαν 8 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, τα οποία με συντονισμένες προσπάθειες απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς και προχώρησαν στην κατάσβεση των μεγάλων μετώπων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον 41χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείται, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί.

Στις 2:00 τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 24, 2023

Είναι η τρίτη μέρα που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η συγκεκριμένη φωτιά με τους πυροσβέστες, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές να δίνουν μία πραγματική μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, ενώ η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Τα εναέρια μέσα που βρίσκονται συνεχώς πάνω από την περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Μενεμένη: «Προσπάθησε να με βιάσει, με κυρίευσε αμόκ» – Προφυλακίστηκε ο 29χρονος

Φωτιά στη Ρόδο: Ο εφιάλτης όπως τον περιγράφουν βρετανοί τουρίστες (Video/Photos)

Σέρρες: Νεκρός εντοπίστηκε ο 73χρονος βοσκός που αγνοούνταν

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Φωτιές, Ανεξέλεγκτη, Ρόδο, Βάτι – Καίγονται, Λούτσες, Κέρκυρας,foties, anexelegkti, rodo, vati – kaigontai, loutses, kerkyras