Φωτιές σε όλα τα μέτωπα – Οι πυρκαγιές και η ένταση με την Τουρκία προστίθενται στην πληθωριστική κρίση

Μέσα στο πακέτο των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και έχει να κάνει με τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στις τιμές της βενζίνης, έρχονται να προστεθούν το θέμα των πυρκαγιών και η ένταση με την Τουρκία.

Και όσο και αν στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια θα φέρουν αποτελέσματα, κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα άλλα δύο θέματα. Τι θα γίνει δηλαδή με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι,

και πού το πάει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στόχος το ήρεμο καλοκαίρι…

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στα νότια προάστια και επεκτάθηκε μέχρι το Πανόραμα της Βούλας προβλημάτισε ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς πολλοί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να στήσει κάλπες μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να μην βρεθεί για δεύτερη φορά μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας για το οποίο μιλούν όλοι οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι μάλιστα προβλέπουν ότι οι αυξήσεις του φθινοπώρου θα ξεπεράσουν κάθε φαντασία και θα φέρουν την κοινωνία στα όριά της.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι να διατηρήσει όλες τις εκλογικές επιλογές ανοικτές καθώς, εάν η σκιά της παγκόσμιας ύφεσης πέσει βαριά πάνω από τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει έτοιμη την εναλλακτική λύση.

Έτσι βασική επιδίωξη των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι η χώρα να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι χωρίς να βρεθεί και πάλι μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις – όπως είχε γίνει πέρσι με τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και τη βόρεια Εύβοια…

Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να αναδείξει την προετοιμασία της κυβέρνησης για τη δασοπυρόσβεση με νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, διπλασιασμό των εθελοντών πυροσβεστών της πυροσβεστικής και αύξηση των εναερίων μέσων.

Ωστόσο, πέρα από την προετοιμασία της κυβέρνησης, όπως φαίνεται το θέμα του συντονισμού δεν λέει να λυθεί. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι

● ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος κατήγγειλε ότι ο χρόνος ανταπόκρισης των εναέριων μέσων δεν ήταν αυτός που έπρεπε με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει στο Πανόραμα Βούλας,

● ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου – στέλεχος της Ν.Δ. – κατήγγειλε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ, ισχυρισμό που η εταιρεία διαψεύδει.

O αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης, ωστόσο, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και προειδοποίησε τους πολίτες για ένα σκληρό καλοκαίρι, διότι «όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Οι πληροφορίες που υπάρχουν με βάση τις μελέτες από τα ξένα ινστιτούτα λένε ότι το φετινό καλοκαίρι στον Νότο της Ευρώπης θα είναι πολύ δύσκολο.

Φόβος για «υβριδικές επιθέσεις»

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόσφατη διαρροή από το υπουργείο Άμυνας για κίνδυνο υβριδικών επιθέσεων (φωτιές – μεταναστευτικό) από την Τουρκία.

Φυσικά και οι σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα θα παίξουν τον ρόλο τους στην απόφαση του Μητσοτάκη να πάει τους επόμενους μήνες σε εκλογές. Καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν καθημερινά κλιμακώνει τη φραστική ένταση, όλα δείχνουν ότι η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών θα ληφθεί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, εάν εν τω μεταξύ μέσα στο καλοκαίρι δεν έχουμε δυσάρεστα γεγονότα.

Η Αθήνα εμφανίζεται να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τους γείτονές μας μέσα στο καλοκαίρι να εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό.

Εάν τελικά δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις σε αυτά τα δύο θέματα, τότε πιθανότατα ο Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση θα έχει συμπληρώσει τριετία και δεν θα έχει κανέναν λόγο να ρισκάρει έναν δύσκολο χειμώνα.

Τις τελευταίες ώρες πάντως κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου. Αν πάλι το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ δύσκολο, τότε όλα δείχνουν ότι η άνοιξη του 2023 είναι η μόνη λύση…

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Αν κάτι συμβεί με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας

Καλοκαιρινοί πονοκέφαλοι: Οι μεγάλες ανησυχίες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες

ΚΚΕ για αντιπυρική προστασία: Τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα

Keywords
Τυχαία Θέματα