Φθινοπωρινή μαρμελάδα κολοκύθας

Απίθανη μαρμελάδα με μεταξένια και βελούδινη υφή, λαμπερό χρώμα όπως τα φθινοπωρινά ξερά φύλλα και με ιδιαίτερη γεύση, που θα γίνει η αγαπημένη σας. Ταιριάζει εξαιρετικά με τις γεύσεις της κανέλας, του κάρδαμου, του τζίντζερ και των εσπεριδοειδών και είναι ιδανική για το πρωινό πάνω σε ψωμί αλλά και σε ζύμες (π.χ. γέμιση σε μπισκότα, κέικ, τάρτες).

Υλικά για τη Συνταγή

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη

Χυμός από 1 λεμόνι

300 ml νερό

Σπόρους από 1 λοβό βανίλιας ή ένα ξυλάκι κανέλας

300 γραμμάρια ζάχαρη

40

γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ξεφλουδίστε την κολοκύθα, καθαρίστε το εσωτερικό της από τους σπόρους και κόψτε την σε κύβους. Θα χρειαστείτε 1 κιλό ζυγισμένη σάρκα.

2.Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό, το ξύλο κανέλας (αν χρησιμοποιήσετε), το χυμό λεμονιού και τους κύβους κολοκύθας και βράστε την σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για περίπου 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να λιώνει όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι. Μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο νερό και λίγο περισσότερο χρόνο, ανάλογα με το είδος. Ανακατεύετε συνεχώς με μια κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

3.Μόλις είναι έτοιμη και έχει μαλακώσει πολτοποιήστε την με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι, ώστε να έχει την υφή πουρέ. Μπορείτε να αφήσετε και κάποια χοντρά κομμάτια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

4.Προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια (αν προτιμήσετε αυτή την εκδοχή με τη βανίλια) και συνεχίστε τον βρασμό για ακόμα 10 λεπτά, έτσι ώστε να πήξει η μαρμελάδα.

5.Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, βάλτε και τα αμύγδαλα φιλέ, αν επιθυμείτε.

6.Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε καλά αποστειρωμένα βάζα, σφραγίστε τα με τα καπάκια τους και βράστε τα σε μεγάλη κατσαρόλα για 30 λεπτά, για να είσαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί για αρκετούς μήνες. Φυλάξτε τα βάζα σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Συμβουλή

Μπορείτε να αρωματίσετε τη μαρμελάδα με ξύσμα και χυμό εσπεριδοειδών που ταιριάζουν πολύ με την βασίλισσα του φθινοπώρου, την γλυκοκολοκύθα, με λίγο γαρίφαλο σκόνη, τζίντζερ τριμμένο, κάρδαμο και κανέλα.

Διαβάστε επίσης:

Arancini καρμπονάρα, μια “εκρηκτική” παραλλαγή σε ένα παραδοσιακό Σικελικό πιάτο

Αρακάς με λαχανικά και κιμά

Κέικ πορτοκάλι – παπαρουνόσπορος με αρωματικό γλάσο


Keywords
Τυχαία Θέματα