Γάζα: Άμεση κατάπαυση του πυρός «εξ ονόματος της ανθρωπότητας» ζητά ο ΟΗΕ – Πάνω από 11.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Μήνυμα Μπάιντεν

Από τις ισραηλινές επιθέσεις στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθύτατα ανήσυχος για τη φρικτή κατάσταση και τις σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών σε πολλά νοσοκομεία της Γάζας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους.

«Εξ ονόματος της ανθρωπότητας, ο γενικός γραμματέας ζητά να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός» είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε

σήμερα ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των θανάτων που έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 παιδιά και 3.145 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 29.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς είπε, από την πλευρά του, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζα και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός στοχοθετεί τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.

Μήνυμα Μπάιντεν στους ομήρους

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι συμμετέχει σε καθημερινές συσκέψεις με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση. Πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς αξιωματούχοι λένε στο CNN ότι οι παρατεταμένες συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων πλησιάζουν σε συμφωνία.

«Κάντε κουράγιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στις οικογένειες των ομήρων, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συνομιλεί καθημερινά με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς ξεκίνησαν σήμερα πορεία από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ, απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Στην Ουάσινγκτον διοργανώνεται απόψε πορεία αλληλεγγύης στο Ισραήλ, έπειτα από πληθώρα διαδηλώσεων σε αρκετές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κραυγή αγωνίας για τα νοσοκομεία

«Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο» δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στο Αλ Σίφα, την ώρα που ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έθεσαν εκτός λειτουργίας τα 25 από τα 35 νοσοκομεία της περιοχής.

«Έχουν επίσης καταστρέψει 94 κυβερνητικά κτίρια και 253 σχολεία», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, με έδρα τη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

2⃣2⃣ of 3⃣6⃣ – MORE THAN HALF the hospitals in Gaza are non-functional due to lack of fuel, damage, attacks and insecurity.

The 14 hospitals remaining open have barely enough supplies to sustain critical and lifesaving surgeries and provide inpatient care, including intensive… pic.twitter.com/vHqSVXevT8

— WHO in occupied Palestinian territory (@WHOoPt) November 14, 2023

Την ίδια ώρα για μαζικό τάφο στο Αλ Σίφα με 170 σορούς, κάνει λόγο το BBC. Παλαιστίνιοι εγκλωβισμένοι μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας έσκαψαν έναν ομαδικό τάφο την Τρίτη για να θάψουν ασθενείς που πέθαναν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής πολιορκίας και πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την απομάκρυνση των μωρών, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποστολή φορητών θερμοκοιτίδων.

Εκρήξεις και πυρά ακούγονται συνεχώς έξω από το Αλ Σίφα. Πτώματα κείτονται στο δρόμο, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο, το οποίο, όπως λένε, στεγάζει το υπόγειο αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς.

Η Χαμάς, η κυβερνώσα ισλαμιστική ομάδα της Γάζας, αρνείται ότι υπάρχουν μαχητές και λέει ότι 650 ασθενείς και 5.000-7.000 άλλοι εκτοπισμένοι πολίτες είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο, υπό συνεχή πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και drones. Λέει επίσης ότι 40 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πρόωρων μωρών των οποίων οι θερμοκοιτίδες έκλεισαν όταν κόπηκε το ρεύμα.

Heartbreaking scenes of NICU babies being transferred to an ordinary hospital bed at Al Al Shifa Hospital in #Gaza as #Israel continues to besiege the hospital, cutting off oxygen supplies and fuel and endangering the lives of the babies. pic.twitter.com/e6Be8SAFq5

— Quds News Network (@QudsNen) November 14, 2023

Πέντε εβδομάδες αφότου το Ισραήλ ορκίστηκε να εξοντώσει τη Χαμάς ως αντίποινα για την επίθεση από μαχητές, το περικυκλωμένο νοσοκομείο έχει μπει στο επίκεντρο διεθνούς συναγερμού, μεταξύ άλλων και από τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Reuters μέσα από στο συγκρότημα του νοσοκομείου, είπε νωρίτερα ότι υπήρχαν περίπου 100 πτώματα σε αποσύνθεση μέσα και δεν υπήρχε τρόπος να τα βγάλουν έξω.

«Σχεδιάζουμε να τους θάψουμε σήμερα σε έναν ομαδικό τάφο μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα. Θα είναι πολύ επικίνδυνο καθώς δεν έχουμε καμία κάλυψη ή προστασία, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές τα πτώματα άρχισαν να αποσυντίθενται», είπε στο Reuters.

The World Health Organization announced that Al Shifa Hospital, the largest in Gaza City, "almost turned into a cemetery" because there are bodies around the hospital that cannot be taken to morgues or buried.
The video recorded the operation in the Al Shifa hospital under the… pic.twitter.com/CD6iDFEZgJ

— W i z a r d S X (@WizardSX0) November 14, 2023

«Οι άντρες σκάβουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Τριάντα έξι μωρά έχουν απομείνει από το τμήμα νεογνών. Χωρίς καύσιμα για γεννήτριες για την τροφοδοσία των θερμοκοιτίδων, τα μωρά διατηρούνται ζεστά όσο το δυνατόν καλύτερα, παραταγμένα οκτώ σε ένα κρεβάτι.

According to the AFP, the Director General of the Al Shifa Hospital in Gaza says that about 179 people were buried in a mass grave in the courtyard of the hospital. pic.twitter.com/cea030NZMX

— SprinterX (@sprinter99800) November 14, 2023

Ανθρωπιστικές οργανώσεις απαντούν πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη καυσίμων που έχει διακόψει τη λειτουργία του νοσοκομείου. «Ο λόγος που πεθαίνουν δεν είναι επειδή δεν έχουν θερμοκοιτίδες. Αυτό που τα σκοτώνει είναι η έλλειψη καυσίμων» τονίζει η Μέλανι Γουόρντ, μέλος βρετανικής ΜΚΟ.

Τεράστιο είναι και το θέμα με τις σορούς των νεκρών που βρίσκονται στο προαύλιο του νοσοκομείου. Η οσμή θανάτου είναι έντονη, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση ασθενειών. 179 άνθρωποι θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην είσοδο.

«Υπάρχουν σοροί η μία πάνω στην άλλη στο συγκρότημα, δεν υπάρχει ρεύμα στα νεκροτομεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Αλ Σίφα.

«Η εικόνα είναι φρικτή και το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Έχει μετατραπεί σχεδόν σε νεκροταφείο» σημειώνει ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ.

Την ανάγκη να προστατευθούν τα νοσοκομεία στη Γάζα υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Ελπίζω και προσδοκώ ότι θα υπάρξει λιγότερη παρεμβατική δράση σε σχέση με το νοσοκομείο. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Ισραηλινούς. Το νοσοκομείο πρέπει να προστατευθεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

מצורף תיעוד נוסף מפעילות כוחות שייטת 13 וחטיבה 401, במהלכה נחשפה תשתית טרור של חמאס בבית החולים ׳רנתיסי׳ pic.twitter.com/rE7FkzhiXu

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 14, 2023

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός στρατός δημοσιεύει βίντεο που φέρεται να είναι μέσα από το παιδιατρικό νοσοκομείο Ραντίσι που έχει εκκενωθεί. Ο εκπρόσωπος του, Ντάνιελ Χαγκάρι περιγράφει στην κάμερα τα ευρήματα – όπως λέει – του στρατού μέσα στα υπόγειά του. Γιλέκα αυτοκτονίας και βαρύ οπλισμό και σημάδια πως εκεί κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.

IDF: Υπό τον έλεγχό μας τα κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ιδίως το κοινοβούλιο και κτίρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και τα άρματα μάχης του σφίγγουν πλέον τον κλοιό τους στην πόλη της Γάζας, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το Ισραήλ, ως κέντρα εφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς.

IDF announces that troops of the 7th Armored Brigade and Golani Infantry Brigade have captured several Hamas governmental buildings in the Gaza City neighborhoods of Sheikh Ijlin and Rimal.

Among the sites captured by the troops were the Hamas parliament, its government complex,… pic.twitter.com/kbhmUiS2iT

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 14, 2023

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του το «κοινοβούλιο της Χαμάς, την έδρα της κυβέρνησης, τα αρχηγεία της αστυνομίας της Χαμάς και σχολή μηχανικών που χρησίμευε στην παραγωγή και την ανάπτυξη όπλων».

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να τοποθετούν την σημαία του Ισραήλ στο έδρανο του προέδρου του κοινοβουλίου, όπως και στρατιώτες να ποζάρουν μπροστά σε τοίχο κάτω από την επιγραφή «Έδρα της στρατονομίας».

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Τα σχέδια πεταλούδων του Yuho Tanaka είναι πλέον ελεύθερα προς όλους – Ποια η σημασία τους στην ιαπωνική κουλτούρα (photos)

Δυτική Όχθη: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπόσχεση Μπλίνκεν στο Κίεβο για βοήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Keywords
οηε, οηε, γαζα, ζητα, νεκροι, λωρίδα της γάζας, due to, στρατος, ηπα, cnn, σχολεια, due, fuel, twitter, bbc, bed, oxygen, news, network, reuters, world, health, city, buried, video, afp, people, grave, μκο, δραση, βασεις, armored, sites, parliament, government, ιαπωνια, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, armored, βιντεο, το θεμα, εδρα, εικονες, ηπα, θεμα, ιερουσαλημ, ισραηλ, μκο, μωρα, ουκρανια, ωρα, afp, bbc, cnn, news, people, reuters, αισιοδοξια, ασθενοφορα, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γιλεκα, εδαφος, εδρανο, ειπε, υπαρχει, εκβαση, ελλειψη, εξι, επικοινωνια, ζωη, ζωων, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρχαν, ιαπωνικη, εικονα, οικο, κυβερνηση, κιεβο, κτιρια, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, λωρίδα της γάζας, νοσοκομεια, ομαδα, οσαμα, οκτω, ομηροι, οχθη, παιδια, ρευμα, σημαδια, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τριτη, οσμη, αντρες, bed, health, buried, city, due, due to, network, fuel, government, grave, κρεβατι, λευκο, μπροστα, νοσοκομειο, oxygen, parliament, σημαια, sites, σκοτωνει, ουασινγκτον, υγειας, world
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Άμεση, ΟΗΕ – Πάνω, 11 000, Παλαιστίνιοι,gaza, amesi, oie – pano, 11 000, palaistinioi