Γάζα: Η διεθνής κοινότητα θεατής της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων 50 χρόνων

Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη εδώ και πενήντα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λωρίδα της Γάζας, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Μια επισήμανση που μάλλον αφήνει ασυγκίνητο τον αποκαλούμενο αναπτυγμένο κόσμο, όπως κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Βρετανία, Χουσάμ Ζομλότ.

Μιλώντας στο Sky News,

ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις ανέφερε πως η κατάσταση στην Γάζα είναι χειρότερη κι από τις «απαίσιες σκηνές» που είδε στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία και από «τον τρόμο» των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, στη δεκαετία του 1970.

Part of the widespread devastation inflicted by Israeli forces on Salah al-Din Street in Gaza. pic.twitter.com/ynMCFTtH6s

— PALESTINE ONLINE (@OnlinePalEng) February 15, 2024

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς επισήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν μπορούν να δραπετεύσουν» από την Γάζα που σφυροκοπείται ανελέητα από τους Ισραηλινούς. «Είναι η χειρότερη κρίση στην πεντηκονταετή εμπειρία μου» είπε χαρακτηριστικά ο  αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις. Μάλιστα σύγκρινε την κατάσταση στην Γάζα με την κρίση στο Σουδάν, που έχουν μια βασική διαφορά: ότι στην αφρικανική χώρα οι εκτοπισμένοι έχουν οδό διαφυγής. «Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο, αλλά είναι μια επιλογή. Κι αυτό δεν αποτελεί επιλογή στην Γάζα», επισήμανε ο Γκρίφιθς.

Η κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας είναι «μη βιώσιμη», όπως την χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στη Βρετανία, Χουσάμ Ζομλότ, ο οποίος επίσης μιλώντας στο Sky News κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το Ισραήλ που προσπαθεί να «απονεκρώσει» την Γάζα.

Israeli troops have stormed Nasser Hospital, the main hospital in southern Gaza. Dr. Khaled Alserr, one of the last remaining surgeons inside the hospital, spoke to @democracynow just hours before the raid about what was happening. pic.twitter.com/IjzTQo3CYD

Democracy Now! (@democracynow) February 15, 2024

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες που ορίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την τήρηση της διεθνούς τάξης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αφού «τα λόγια δεν αρκούν».

«Η κανονικοποίηση της μαζικής δολοφονίας παιδιών, των μαζικών καταστροφών κατοικιών, της καταστροφής ολόκληρων κοινοτήτων θα μας καταδιώκει όλους. Η διεθνής κοινότητα αρκείται να καταδικάζει, να ανησυχεί- αλλά οι υπεύθυνοι παράγοντες θα έπρεπε να δράσουν αντί να δηλώνουν τη συμπάθειά τους», είπε ο Χουσάν Ζομλότ, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι «κάθεται με τα χέρια δεμένα καθώς (στην Γάζα) διαπράττεται μια γενοκτονία».

«Το Ισραήλ μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες κρατά ως ομήρους στις φυλακές του 7.000 Παλαιστίνιους, χωρίς δίκη ή κατηγορία εναντίον τους. Πολλοί από αυτούς είναι παιδιά», κατήγγειλε ο παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ «θα πεθάνει» εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η σύζυγός του

Σπάνια ανακάλυψη στη Σκωτία – Εντοπίστηκε νέο είδος πτερόσαυρου (Photos)

ΗΠΑ: Τα σενάρια αντικατάστασης του Μπάιντεν με φόντο τις ανησυχίες για την διανοητική του κατάσταση – Οι 5 πιθανοί διάδοχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza