Γεραπετρίτης: «Ζωντανή» η απειλή βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης παραμένει η άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εάν δεν ορκιστεί ο Φρέντυ Μπελέρης δήμαρχος Χειμάρρας σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Δεν θεωρώ ότι δεν είναι σκληρή στάση, αυτή της επίκλησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας, που έχει ένα κράτος μέλος της ΕΕ για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2024 και πρόσθεσε ότι «είναι η στάση εκείνη η οποία πονάει περισσότερο από οτιδήποτε και η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η στάση είναι και η στάση

που θα φέρει αποτελέσματα».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, αλλά ανάγεται στο κράτος δικαίου και στη διεθνή προστασία των μειονοτήτων. «Για μας όσο υπάρχει ζήτημα προστασίας των μειονοτήτων, προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων ενός μέλους της ελληνικής μειονότητας, είναι προφανές ότι θα έχουμε την πιο αυστηρή στάση», είπε.

«Βήμα – βήμα θα προχωρήσουμε στη σχέση μας με τη γείτονα»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως «είναι κοινή παραδοχή ότι πρέπει να προχωρήσουμε με νηνεμία και να διαιωνίσουμε το καλό κλίμα, χωρίς αερομαχίες και επιθετική ρητορική».

«Βήμα – βήμα θα προχωρήσουμε στη σχέση μας με τη γείτονα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ότι αφορά πάντως, στον ελληνοτοτουρκικό διάλογο ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη μία διαφορά με την γείτονα, που είναι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας και πρόσθεσε: «Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, όταν αποδειχθεί στην πράξη η ειλικρίνεια των μερών, της Τουρκίας, όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι 15 συμφωνίες τις οποίες ήδη έχουμε καταγράψει και ενεργοποιήσει, όταν υπάρχει στην πραγματικότητα μια αποδεδειγμένη κοινή βούληση, τότε εγώ θα ήθελα να προχωρήσουμε. Και θέλω να σας πω ότι θα ήθελα να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, οπότε σας εύχομαι να είστε εδώ να το ψηφίσετε».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η συζήτηση η οποία γίνεται με την Τουρκία, γίνεται για πρώτη φορά, ενόσω η Ελλάδα έχει τόσο ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο που έχει κερδηθεί διαχρονικά με μεγάλο κόπο, με προσήλωση, με αρχές διπλωματίας και με την ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών δαπανών. «Άρα αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη ώστε η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και φρόνηση να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση, όχι μόνο για τι παρόν αλλά με το βλέμμα στο μέλλον», κατέληξε.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η επέκταση των 12 ν.μ. αποτελεί μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο θα ασκήσει όποτε το θεωρεί σκόπιμο.

Για τη λεγόμενη υπόκλιση στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, που έθεσε ο Βασίλης Στίγκας, επισήμανε πως δεν δέχεται μαθήματα σε ό,τι αφορά στην αφοσίωση στην πατρίδα. Μίλησε δε, για απόδοση σεβασμού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Διαβάστε επίσης:

Εξοπλιστικά: Στον «πάγο» η αγορά κορβετών και η τέταρτη φρεγάτα Belharra – «Λεφτά δεν υπάρχουν» ή τρέχει κάτι με την Τουρκία;

Άδωνις Γεωργιάδης: Το «ευχαριστώ» 26χρονου επιχειρηματία από τη Λαμία για την τροπολογία με τους μετανάστες

Καιρίδης: «Η τροπολογία για τους μετανάστες αυστηροποιεί την ρύθμιση Σαμαρά» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα