Γιατί η κυβέρνηση «ζορίζεται» με το θέμα των νέων ταυτοτήτων

Σε… κακό μπελά για την κυβέρνηση τείνει να μετατραπεί το ζήτημα της αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων με νέες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Κι αυτό, διότι, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις, τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν μικροτσίπ που θα επιτρέπει τον γεωεντοπισμό του κατόχου τους, ούτε θα περιλαμβάνουν στο RFID τσιπ που θα φέρουν στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για τους ταυτοποιούμενους, ούτε, προφανώς, θα έχουν το… χάραγμα του Θηρίου της Αποκάλυψης,

εντούτοις σημαντικός για να αγνοηθεί αριθμός πολιτών σπεύδει να προμηθευτεί νέες «παλιές» ταυτότητες και απορρίπτει την αποδοχή του νέου εγγράφου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι νέες ταυτότητες, όχι απλά δεν είναι επικίνδυνες και δεν έχουν την οποιαδήποτε υποψία έστω κινδύνου ή φόβου, δικαιολογημένου φόβου για τους πολίτες, είναι πολύ πιο ασφαλείς. Είναι ταυτότητες, οι οποίες μας προστατεύουν σε περίπτωση, για παράδειγμα, που μπορεί να τις χάσουμε, από την οποιαδήποτε παραχάραξη ή εμπλοκή μας σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα εκ των υστέρων», ενώ για τις πιο… ακραίες αντιδράσεις σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να συνομιλούμε με το παράλογο και όταν αυτό μάλιστα ξεφεύγει και από τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε καθήκον, όμως, να δίνουμε όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση και τη σωστή πληροφορία για τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε, το ξαναλέω, περίπτωση να αφήσουμε περιθώρια σε εμπόρους ελπίδας, διακινητές fake news, να δρουν ανεξέλεγκτοι».

Ωστόσο, η κυβέρνηση στο θέμα των ταυτοτήτων υποχρεούται να… περπατήσει πάνω σε αυγά, καθώς:

● Η Εκκλησία της Ελλάδας, με την οποία η Πολιτεία συνομιλεί για το ζήτημα (μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και δυσαρέσκεια από πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, για ενημέρωση εκπροσώπων της Εκκλησίας επί του θέματος), τηρεί μια όχι απολύτως υποστηρικτική στάση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να απαντά σε σχετική ερώτηση λέγοντας ότι «χρειάζεται σύνεση και φρόνηση. Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήταν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία».

● Δύο κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, η Νίκη και η Ελληνική Λύση, έχουν εκφράσει σαφέστατες αντιρρήσεις σχετικά με τις νέες ταυτότητες και, όπως έγινε στο παρελθόν και με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, έτσι και τώρα υπάρχει ανησυχία ότι ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν σημαντικό αριθμό πολιτών/ψηφοφόρων, σε μια πολιτικά… ενδιαφέρουσα περίοδο (μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη ΝΔ να βάζει τον πήχη ψηλά, ώστε να επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι).

● Σε γενικότερο επίπεδο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση μπροστά σε ένα – κατά τα φαινόμενα – δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα είναι μια μικρή αλλά θορυβώδης μειοψηφία να προκαλεί… σαματά, μιλώντας για γεωεντοπισμούς και… χαράγματα του σατανά. Πολλώ δε μάλλον αν κάποιος αναλογιστεί ότι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων ενδεχομένως βρίσκονται και ψηφοφόροι ή δυνητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι και μπορεί να… αλλαξοπιστήσουν λόγω των ταυτοτήτων.

Μόνη παρηγοριά σε μια πραγματικά δύσκολη και ενίοτε εξωφρενική κατάσταση είναι ότι η αντιπολίτευση στα αριστερά της ΝΔ δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη διαμάχη, αλλά, αντιθέτως, μάλλον θα στηρίξει την εισαγωγή των νέων ταυτοτήτων, εκφράζοντας επιφυλάξεις μόνο για ζητήματα αμιγώς πολιτικά, όπως το κόστος κ.λπ. Κάτι είναι κι αυτό…

Διαβάστε επίσης:

Νέες ταυτότητες: Στο πλευρό των «ψεκ» η Νίκη – Μην τις βγάλετε τώρα, λέει ο Νατσιός

Πέτρος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εντατική

Σπαρτιάτες: «Εκπίπτουν» αν αποδειχθεί ότι είναι κόμμα-βιτρίνα του Κασιδιάρη, λέει ο Αλιβιζάτος – Τι θα γίνει με τις έδρες τους

Keywords
Τυχαία Θέματα