Η «εκτόξευση» τιμών στις πρώτες ύλες «πλήγωσε» την κερδοφορία της 3άλφα

Μειωμένη κερδοφορία το 2022 σημείωσε η 3αλφα-Αφοί Κ. Καραγεωργίου Α.Ε.Β.Ε. εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών των βασικών πρώτων υλών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, προχώρησε σε ανατιμήσεις που δεν αντιστάθμισαν τα αυξημένα κόστη, η μετακύλιση των οποίων υλοποιείται σταδιακά με άμεση

συνέπεια την επιβάρυνση της λειτουργικής κερδοφορίας ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού επιτυγχάνοντας μείωση του μοναδιαίου κόστους προϊόντος εξαιτίας της αύξησης της παραγωγικότητας.

Ενίσχυση πωλήσεων κατά 3,2%

Οι πωλήσεις της 3αλφα σε σχέση με το 2022 αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 28,2 εκατ. ευρώ.

Το μικτό όμως αποτέλεσμα της περιόδου διαμορφώθηκε μειωμένο στα 5 εκατ. ευρώ έναντι 6,4 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης το μικτό περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων μειώθηκε κατά 5,8% και διαμορφώθηκε σε 5,07 εκατ. ευρώ και σαν ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων 18,0%, έναντι 6.4 εκατ. ευρώ (23,8% ως ποσοστό επί των πωλήσεων) της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, φανερώνει τη σημαντική αύξηση του κόστους πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, καθώς και την επίδραση των λοιπών αυξητικών συντελεστών που επηρέασαν το κόστος πωληθέντων.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας «Οι αυξήσεις τιμών πώλησης που δρομολογήθηκαν σε συνδυασμό με τις μειώσεις λειτουργικών δαπανών που επετεύχθησαν δεν αντιστάθμισαν στο σύνολο του το αυξημένο κόστος. Εντούτοις η μειωμένη απόδοση σε επίπεδο Ebitda δεν επηρέασε ταμειακά την λειτουργία της εταιρείας καθώς η βελτιωμένη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης με μείωση των εμπορικών απαιτήσεων κατά 3,2 εκατ. ευρώ επέτρεψε την επανεπένδυση μέρους αυτών σε αποθέματα και την αποπληρωμή των επενδύσεων τεχνολογικού εξοπλισμού ενώ το σύνολο του δανεισμού και των λοιπών υποχρεώσεων παρέμεινε οριακά αυξημένο σε σχέση με τα επίπεδα της 31/12/2021».

Η επίδραση πληθωρισμού και κλιματικών παραγόντων στις τιμές

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της 3αλφα επισημαίνει ότι «είναι σαφές ότι το έτος 2023 θα είναι ένα ακόμη έτος προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία με ορατές τις συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής υψηλών επιτοκίων και την ενδεχόμενη επερχόμενη ύφεση. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις που σχετίζονται με το υψηλό κόστος ενέργειας και λοιπών συντελεστών παραγωγής παραμένουν ενεργές».

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της δημιουργούν πρόσθετους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή οσπρίων. Συγκεκριμένα, οι εκτενείς ξηρασίες που παρατηρούνται και διαρκούν όλο και περισσότερο σε όλες τις περιοχές που παραδοσιακά καλλιεργούνται όσπρια ανεξαρτήτως ηπείρου, επηρεάζουν δραματικά την ποσότητα της παραγωγής, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες μειώνουν την παραγωγή ρυζιού. Ως αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται.

Ως εκ τούτου η εταιρεία αύξησε τις τιμές της στα μέσα του Μαρτίου προκειμένου να απορροφήσει τις παραπάνω επιπτώσεις, ενώ όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της, παραμένει σε ετοιμότητα και στο βαθμό που θα κριθεί αναγκαίο ώστε να διαχειριστεί τις αναγκαίες προσαρμογές τιμών ισορροπώντας μεταξύ λειτουργικού περιθωρίου και ανταγωνιστικότητα

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΒΟ: Εικόνα απογοήτευσης παρά τις προσπάθειες διάσωσης της ιστορικής βιομηχανίας

Μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Freedom Finance: Οι στόχοι ανάπτυξης στην ελληνική αγορά

OPPO: Παρουσίαση της νέας σειράς κινητών Reno – Τα πλάνα για την ελληνική αγορά

Keywords
Τυχαία Θέματα