Η εμφάνιση Τσίπρα με νόημα, το όνομα του νέου κόμματος, το αδιέξοδο του Πατέλη και ο Ανδρουλάκης παρέα με τον Τζανακόπουλο

Καλημέρα σας

Και καλό μήνα

Όσοι περίμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρήσει αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό και θα δείξει μία κάποια δυσφορία για τις κινήσεις Κασσελάκη, διαψεύστηκαν.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να μην πάει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη προφασιζόμενος κάποιο λόγο. Εύκολο θα ήταν αν δεν ήθελε να εμφανιστεί.

Αλλά όχι μόνο

πήγε. Έδειχνε και σε καλή διάθεση. Διαλύοντας έτσι οποιαδήποτε ψευδαίσθηση όσων αποχώρησαν από το κόμμα περί «ουδετερότητας» του «κατανόησης» προς τους παλιούς του συντρόφους που έφυγαν.

Μία δύσκολη ονοματοδοσία

Στο μεταξύ οι «11» βουλευτές και τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν ακόμα ένα σαββατοκύριακο με… πολλή δουλειά.

Βλέπετε είναι ουσιαστικά σε… συνεχή συνεδρίαση, όπως κάποτε το Ανώτατο Σοβιέτ.

Αυτή τη φορά βέβαια πρέπει να καταλήξουν στο όνομα του νέου φορέα που σχεδιάζουν. Και να προετοιμάσουν τις σχετικές ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Μαθαίνω ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για τον… οικολογικό προσδιορισμό. Εάν θα μπει ή θα αφεθεί.

Μου λένε ότι αυτό εξαρτάται και από τη συμμετοχή ή όχι του Πέτρου Κόκκαλη στο νέο σχήμα. Παραμένει σε εκκρεμότητα αυτή η συμμετοχή.

Πάντως η λέξη «Αριστερά» θα είναι στην ονομασία. Δύσκολο έως απίθανο να είναι η λέξη «Ριζοσπαστική». Αυτό εξυπακούεται τρόπον τινά.

Το «Ανανεωτική» έχει ένα προβάδισμα, αλλά έρχεται και από παλιά. Υπήρχε κάποτε η Ανανεωτική Αριστερά, όταν είχε νόημα να ανανεώσεις τα παραδοσιακά, δογματικά λεγόμενα, κομμουνιστικά κόμματα, αλλά τώρα δεν φαίνεται να σηματοδοτεί κάτι.

Το «Προοδευτική» που προσδιορίσει την «Αριστερά», σαν η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ντεμέκ, έχει πέσει στο τραπέζι.

Το «Πράσινη» ή το «Οικολογική» είναι αυτά που πλασάρονται από κάποιους, αλλά και πάλι. Στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρχε διακριτό οικολογικό κίνημα. Διαχέονταν πάντα εντός των κομμάτων της ευρύτερης κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Άλλωστε ποιο «πράσινο» πρόκοψε στην Ελλάδα, εκτός από ΠΑΣΟΚ και τον Παναθηναϊκό; Και μάλιστα αντιμετωπίζοντας και τα δύο μακρές περιόδους δυσκολιών.

Το αδιέξοδο του Πατέλη

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει το εγχείρημα για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τα τελευταία ρεπορτάζ.

Όταν ακούτε ότι δεν θα κατατεθεί τώρα τον Δεκέμβριο, αλλά θα πάει λίγο πίσω, να ξέρετε ότι στη γλώσσα των πολιτικών αυτό σημαίνει να είχαμε να λέγαμε.

Σε πρώτη φάση θα πουν ότι μετατίθεται «γι’ αργότερα» και σε «πιο κατάλληλο χρόνο».

Στη συνέχεια θα ειπωθεί ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έρθει μετά τις ευρωεκλογές. Και στο τέλος θα πάει για μετά τις εθνικές εκλογές.

Βλέπετε, δεν είναι διατεθειμένοι να το ψηφίσουν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να μη σας πω και για κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά τι θα κάνει τώρα ο Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού;

Ο οποίος Πατέλης διέρρεε προ ημερών ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο. Διότι, λέει, δεν έχει λόγο ύπαρξης, εάν δεν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση.

Αλήθεια όμως. Ο Πατέλης σύμβουλος για τα οικονομικά δεν είναι; Τι δουλειά έχει με τους άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου; Οι σύμβουλοι δεν είναι μετακλητοί υπάλληλοι; Από πότε είναι και πολιτικός παράγων ο κ. Πατέλης; Σαν αδιέξοδο μου μοιάζει…

Παράξενα ζευγάρια

Έτοιμος να συζητήσει με τους «11» που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έτσι επιβεβαιώθηκε και από ποιον βγαίνουν τα σενάρια περί επαφών ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και το νέο κόμμα που είναι στα σκαριά.

Δεν ξέρω αν αυτό κάνει καλό στο εγχείρημα των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση και των άλλων πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά να σε εμφανίζει συνομιλητή και εν δυνάμει συνεργάτη του το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχεις φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλεις να διαφυλάξεις την αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα δεν φαίνεται και ιδιαίτερα συμβατό.

Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον, εάν όντως οι δύο αυτές πλευρές βρουν κοινό τόπο είναι να δούμε τον Ανδρουλάκη να τα λέει αγαπησιάρικα με τον Τζανακόπουλο, τον Κωνσταντινόπουλο με τον Τσακαλώτο και τη Λιακούλη με τον Βίτσα.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ για τους «11», το καταφύγιο της ευρωβουλής και τα πρόσωπα που κινούνται στο ΠΑΣΟΚ

Ο Σούνακ ως… χορηγός Μητσοτάκη-Κασσελάκη, η απουσία της Έφης, η επιμονή του Σαμαρά και οι επαφές Πασόκων με τους «11»

Η απρέπεια του Σούνακ, η υπεροψία του Τσακαλώτου και το μπλόκο γαλάζιων βουλευτών και… Ιερώνυμου στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Keywords
Τυχαία Θέματα