Η ιντερνετική δημοσιογραφία «πνίγηκε» στη βιασύνη να προλάβει την είδηση για τον Αντώνη Καρυώτη

Η δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη υπογράμμισε τα τρωτά της ψηφιακής ενημέρωσης. Στην αγωνία για την πρωτιά της- τραγικής- είδησης, την υστερία για τα περισσότερα clicks και views μαζί με τον Αντώνη «πνίγηκε» η εγκυρότητα, η αντικειμενική- ψύχραιμη πληροφόρηση. Tα πρωτοσέλιδα ιστοσελίδων με παρεμφερείς τίτλους ήταν η αποθέωση της ομογενοποίησης. Ύμνος στο copy paste.

Όσοι επέλεξαν τις πρώτες ώρες ιστοσελίδες για την ενημέρωση τους πληροφορήθηκαν ότι ένας άνδρας, στο λιμάνι του Πειραιά,

για να προλάβει το πλοίο, πήδηξε, αλλά έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Η διασταύρωση της είδησης, η επαλήθευση, φαίνεται να αποτελεί επουσιώδη λεπτομέρεια. Το ίδιο και η αξιοπιστία. Η digital δημοσιογραφία δείχνει να συνεχίζει σε επικίνδυνα αχαρτογράφητα νερά. Χθες πάντως «πνίγηκε» στη βιασύνη να μεταδώσει το τραγικό και απάνθρωπο γεγονός.

Ανησυχητικό σύμπτωμα έκφανσης κακοπληροφόρησης- misinformation- όπως εύκολα αναγνωρίζεται από θεωρητικούς της Επικοινωνίας των ΜΜΕ και της Δημοσιογραφίας, μια έκταση της απέραντης χώρας των fake news. Η είδηση για τον «πνιγμό» ταχύτατα αναπαράχθηκε και διακινήθηκε αστραπιαία ποικιλοτρόπως. Μερίδα της κοινής γνώμης διαμόρφωσε στρεβλή εικόνα.

Η εικόνα άλλαξε άρδην από τα βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από επιβάτες του «Blue Horizon» και από κάμερες κλειστού κυκλώματος στο λιμάνι του Πειραιά.

Και το αφήγημα άρχισε να μετασχηματίζεται. Όπως και το 2018 με τον Ζακ Κωστόπουλο για τον οποίον, από την προβολή που δόθηκε από τα ΜΜΕ, σχηματίστηκε η εντύπωση ότι επρόκειτο για άνθρωπο με παραβατική συμπεριφορά, ο οποίος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με σκοπό να ληστέψει και εν τέλει ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από «νομοταγείς» πολίτες και κατόπιν από ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. Τα βίντεο περαστικών που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, κατέρριψαν την εντύπωση που είχε σχηματιστεί από ΜΜΕ ως εκείνη τη στιγμή, με την οποία επιχειρήθηκε να περάσει η «είδηση», ότι επρόκειτο για άνθρωπο του περιθωρίου, χρήστη ουσιών, που ήθελε να ληστέψει.

Διαβάστε επίσης:

My Style Rocks: Επιστρέφει για 6η σεζόν – Ποιοι θα είναι στην κριτική επιτροπή (Video)

«3ος όροφος»: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά της ΕΡΤ με τον Αντώνη Καφετζόπουλο

Ο δεύτερος θάνατος του Αντώνη Καρυώτη στα «απόνερα» των καναλιών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντώνη Καρυώτη,antoni karyoti