Η μεγάλη ανάσα της Μetron Αnalysis για την κυβέρνηση και το σχέδιο επαναπροσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Μια μεγάλη ανάσα πήρανε χθες τα κυβερνητικά στελέχη και οι επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου όταν έφτασε στα χέρια τους η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε το Μega και στην οποία η Νέα Δημοκρατία δείχνει βελτίωση σχεδόν σε όλους τους δείκτες, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία.

Αυτό που ήθελαν να δούνε όμως πρώτα στη Νέα Δημοκρατία

είναι τι συμβαίνει στα δεξιά του κόμματος τους και εκεί είδαν με ικανοποίηση να μειώνονται για πρώτη φορά εδώ και καιρό τα ποσοστά και της Ελληνικής Λύσης αλλά και της Φωνής Λογικής, κάτι που οι περισσότεροι αποδίδουν όχι μόνο στην συσπείρωση του κόμματος αλλά και στην υποψηφιότητά του Φρέντι Μπελέρη που έχει αναφορά στους πιο δεξιός ψηφοφόρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου από 9,7% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση πέφτει τώρα στο 8,3% και η φωνή λογικής από το 2,4% στο 1,4%. Αθροιστικά τα δύο αυτά κόμματα χάνουν 2,4% μέσα σε ένα μήνα.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο σταμάτησε την πτωτική της πορεία αλλά στην πρόθεση ψήφου κέρδισε και δύο μονάδες ανεβαίνοντας από το 24,6% του περασμένου Μαρτίου στο 26,8%. Και στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία από το 31,4% του Μαρτίου φτάνει τώρα στο 32,3%.

Το φρενάρισμα της διαρροής ψηφοφόρων προς τα δεξιά της η Νέα Δημοκρατία το συνδυάζει με την υποψηφιότητά Μπελέρη γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός χθες από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε εκ νέου σε αυτή λέγοντας ότι «η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίον νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, και όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται».

Εκτός της δημοσκόπησης της Metron Analysis το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του και κυλιόμενες μετρήσεις άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων που δείχνουν ακριβώς το ίδιο στοιχείο ότι δηλαδή σταμάτησε η απώλεια ψηφοφόρων και η Νέα Δημοκρατία αρχίσει και πάλι να συσπειρώνει τα δεξιά της αλλά και να κερδίσει ψηφοφόρους από την δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Με δεδομένα αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το κυβερνών κόμμα το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται μεγάλο οργανόγραμμα προεκλογικής δράσης στο οποίο κάθε υπουργός θα χρεωθεί έναν νόμο τον οποίο και θα πρέπει να τρέξει προεκλογικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τη βόρεια Ελλάδα θα αναλάβουν οι κύριοι Βορίδης, Πλεύρης, Γεωργιάδης, Συρίγος κι άλλοι προκειμένου να απευθυνθούν κυρίως σε δεξιούς ψηφοφόρους έχοντας δίπλα στους σε ανοιχτές και μη συγκέντρωσης και τον γιο του Φρέντι Μπελέρη Πέτρο προκειμένου και εκείνος να βοηθήσει στην προώθηση της υποψηφιότητας του πατέρα του.

Μάλιστα στην κυβέρνηση είδαν με πολύ θετικό μάτι τη συνάντηση του Πέτρου Μπελέρη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα θετικά λόγια του επικεφαλής της εκκλησίας για την υποψηφιότητα Μπελέρη ενώ το επόμενο διάστημα ο γιος του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με μητροπολίτες περιοχών της Βορείου Ελλάδος.

Στο μέγαρο Μαξίμου είδαν ακόμη με ικανοποίηση όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία της Metron Αnalysis την καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέση του πρωθυπουργού να ανεβαίνει από το 34% του Μαρτίου στο 38% και την θετικη αξιολόγηση της κυβέρνησης από το 30% στο 32% περιπου δηλαδή και το ποσοστό που δίνει η εταιρεία στην εκτίμηση ψήφου.

Ακόμα ένα θετικό στοιχείο που αναδεικνύουν στη Νέα Δημοκρατία και το συνδυάζουν με τα τελευταία μέτρα που έλαβε το υπουργείο ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών αφορά το πρόβλημα της ακρίβειας που εξακολουθεί να είναι το πρώτο πρόβλημα στις απαντήσεις των πολιτών ωστόσο από το 37% του Μαρτίου μειώνεται τώρα στο 33%.

Όμως παρά την γενική θετική εικόνα τα ποιοτικά στοιχεία έχουν και καμπανάκια για την κυβέρνηση όπως το θέμα της εγκληματικότητας για το οποίο οι θετικές γνώμες φτάνουν μόλις το 11% και οι αρνητικές από 77% το Μάρτιο έχουν ανέβει στο 78%

Πολύ ψηλά είναι και το θέμα του πληθωρισμού αν και με μικρή μείωση. Τον Μάρτιο οι αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού ήταν στο 72% και τώρα στο 70% ενώ οι θετικές μόλις στο 15% πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να δείξει και με απτά αποτελέσματα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την ακρίβεια.

Ακόμα ένα δείκτη που κοίταξαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αφορά στο δίλημμα που έχει θέσει ο κύριος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για το αν αυτό θα πλήξει ή όχι την πολιτική σταθερότητα. Στο σχετικό ερώτημα της Metron Analysis η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να μην πείθεται από το αφήγημα αυτό για να μην θεωρεί ότι ένα αρνητικό εκλογικό ποσοστό θα προκαλέσει προβλήματα πολιτική σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα το 65% απαντά ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα σταθερότητας και το 32% ότι αυτό θα συμβεί.

Πάντως η εκτίμηση που υπάρχει στα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι πως αν από δω και πέρα δε συμβούν άλλες γκάφες και απρόοπτα για την κυβέρνηση τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται και σε επίπεδο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος αλλά και στο επίπεδο της επαναπροσέγγισης δεξιών ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν κυρίως λόγω του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση αλλάζει τακτική ενόψει ευρωεκλογών

«Ναρκοπέδιο» η βόρεια Ελλάδα για τη ΝΔ – Tο στοίχημα με τον Φρέντι Μπελέρη

Φόβος για μια νέα ενεργειακή καταιγίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα