Η Ρωσία προειδοποιεί για άμεση σύγκρουση με τη Δύση για την Ουκρανία

Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει τον κόσμο στο χείλος μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, που θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή.

Η εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε την κατάρρευση

των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, σύμφωνα με Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες.

Μόλις δύο μέρες μετά την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων δολαριών από τις ΗΠΑ σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είχαν εμμονή με την ιδέα να επιφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Οι Δυτικοί παρασύρονται επικίνδυνα στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες», είπε ο Λαβρόφ σε διάσκεψη της Μόσχας.

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι είναι η «τρόικα» των δυτικών πυρηνικών κρατών που είναι από τους βασικούς χορηγούς του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου, οι κύριοι εμπνευστές διαφόρων προκλητικών βημάτων. Βλέπουμε σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους σε αυτό, που οδηγεί σε αύξηση στο επίπεδο του πυρηνικού κινδύνου».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους – προειδοποιήσεις τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει καμία αλλαγή στη ρωσική πυρηνική στάση.

Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο ως μέρος μιας μάχης αιώνων με μια παρακμιακή Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που η Μόσχα θεωρεί ότι είναι η ιστορική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι ο πόλεμος είναι μια αρπαγή εδαφών αυτοκρατορικού τύπου από μια διεφθαρμένη δικτατορία που θα οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατηγικό αδιέξοδο. Οι δυτικοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να εργαστούν για την ήττα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ απέκλεισαν οποιαδήποτε ανάπτυξη προσωπικού του ΝΑΤΟ εκεί.

Θερμός πόλεμος;

Καθώς οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποσύνθεση του δικτύου των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που προσπαθούσαν να επιβραδύνουν την κούρσα εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, έχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές του κόσμου. Η Κίνα έχει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεδομένης της τρέχουσας κρίσης δεν υπάρχει βάση για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωτικού υβριδικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον μας, δεν υπάρχει καμία βάση για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη στρατηγική σταθερότητα γενικά», είπε.

Κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και της Κίνας ενώ αναπτύσσει μη πυρηνικές ικανότητες σε μια προσπάθεια να επιτύχει μονομερή στρατιωτική υπεροχή.

Τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο διάστημα και ο υπουργός Άμυνας του αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία αναπτύσσει πυρηνική ικανότητα για το διάστημα.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι διεξάγει προπαγανδιστική εκστρατεία για να δυσφημήσει τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο – Η απογοητευτική θέση της Αθήνας

«Ο Τραμπ εξαπάτησε τους ψηφοφόρους το 2016»- Καταπέλτης ο εισαγγελέας στην ποινική δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Ρωσία: Προειδοποίηση για διαρροή ραδιενέργειας στον ποταμό Τομπόλ – Κατευθύνεται σε ορυχείο ουρανίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Δύση, Ουκρανία,rosia, dysi, oukrania