Ισραήλ: Ο πόλεμος θα μπει στην «επόμενη φάση» – Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν θέτουν οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα μεταβεί σταδιακά στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας, κατά την οποία ο τοπικός πληθυσμός ενδέχεται να μπορέσει να επιστρέψει στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

«Μπορώ να σας πω ότι σύντομα θα μπορούμε να βλέπουμε ξεχωριστά διαφορετικές περιοχές στη Γάζα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στο Τελ Αβίβ.

'Unlike our enemies we are defending our values and we operate

according to international law', says Israeli defence minister Yoav Gallant – adding that the 'IDF are working to minimise harm to civilians'.https://t.co/PAiZ4D1jU3

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/FHX7QO0MRI

Sky News (@SkyNews) December 18, 2023

Ο Γκάλαντ τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αρχίσει να εργάζεται για να επανέλθει ο τοπικός πληθυσμός «ίσως νωρίτερα στο βόρειο τμήμα της» Λωρίδας της Γάζας παρά στο νότιο τμήμα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν θέλει να επιβάλει ένα «χρονοδιάγραμμα ή όρους» στο Ισραήλ, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στην 73η ημέρα.

«Αναφορικά με ένα χρονοδιάγραμμα, αυτό είναι μια ισραηλινή επιχείρηση, δεν είμαι εδώ για να επιβάλω χρονοδιάγραμμα ή όρους», δήλωσε ο Όστιν.

Prime Minister Benjamin Netanyahu is currently meeting with US Secretary of Defense Lloyd Austin at the Kirya in Tel Aviv. Also participating in the meeting:

An expanded meeting with the members of the War Cabinet will be held after the current meeting. pic.twitter.com/QRK3E3PQv8

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) December 18, 2023

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να παρέχει» όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Όστιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός υπουργός επίσης κάλεσε το Ισραήλ να παραδώσει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας για να ανακουφίσει τον εκεί πληθυσμό από τα δεινά. «Πρέπει να παρέχουμε αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας και πρέπει να τη διανείμουμε καλύτερα».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που εξαπολύουν τις τελευταίες εβδομάδες οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να σταματήσει η «υποστήριξη» που, σύμφωνα με τον ίδιο, προσφέρει το Ιράν στις επιθέσεις αυτές.

«Η υποστήριξη του Ιράν στις επιθέσεις των Χούθι στην εμπορική ναυτιλία πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Χαμάς: Νέο βίντεο με ομήρους να κάνουν έκκληση να αφεθούν ελεύθεροι

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανήρτησαν σήμερα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον λογαριασμό τους στο Telegram, στο οποίο εμφανίζονται τρεις ηλικιωμένοι Ισραηλινοί όμηροι που παρακαλούν για την απελευθέρωσή τους.

Hamas released a propaganda video showing 3 of the Israeli hostages — they have been groomed with Muslim-style beards for the video and appear slender.

One of the men has been recognized as Chaim Perry, who is 80 years old. Chaim is a peace activist who used to volunteer driving… pic.twitter.com/LzBEMBDOKv

— Marina Medvin (@MarinaMedvin) December 18, 2023

Στο βίντεο, που τιτλοφορείται «Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», εμφανίζονται τρεις άνδρες, με γένια, καθισμένοι σε καρέκλες. Ο ένας από αυτούς δηλώνει ότι ονομάζεται Χαϊέμ Μπέρι και είναι 79 ετών. Καθισμένος ανάμεσα στους δύο άλλους, που δείχνουν να είναι περίπου στην ίδια ηλικία, μιλάει στα εβραϊκά, κοιτάζοντας την κάμερα. Στο μήνυμά του λέει ότι κρατείται με άλλους ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και ότι όλοι τους ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες.

«Είμαστε η γενιά που έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση του Ισραήλ. Είμαστε εκείνοι που ξεκίνησαν τον στρατό IDF. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εγκατέλειψαν εδώ», λέει ο Μπέρι. «Πρέπει να μας απελευθερώσετε από εδώ. Δεν έχει σημασία το κόστος. Δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα, ως άμεση συνέπεια των αεροπορικών πληγμάτων των IDF. Απελευθερώστε μας χωρίς όρους. Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», πρόσθεσε.

Το βίντεο τελειώνει με τους τρεις άνδρες να επαναλαμβάνουν εν χορώ τη φράση: «Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, επανέλαβε την πάγια θέση της Χαμάς ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των ομήρων δεν θα τεθεί στο τραπέζι μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα. «Είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες από το Κατάρ και την Αίγυπτο για μια ανταλλαγή ομήρων που θα σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα», είπε ο Χαμντάν.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη Μις Γαλλία στην ιστορία του θεσμού με κοντό…μαλλί προκαλεί αντιδράσεις

Μάθιου Πέρι: Τα τελευταία του 24ωρα κατανάλωνε κεταμίνη και οπιοειδή χάπια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

Κιάρα Φεράνι: «Μαϊμού» η φιλανθρωπική καμπάνια της – Ζήτησε συγνώμη για παραπλάνηση του κοινού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, – Κανένα, ΗΠΑ,israil, – kanena, ipa