«Καμπανάκι» κινδύνου από τους ειδικούς για τον καύσωνα: «Ερημοποίηση της χώρας τα επόμενα χρόνια» (Video)

Ο καύσωνας «Κλέων» δείχνει τα δόντια του, με υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, με τις αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με τους καύσωνες και το κλίμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε αρχικά στην επικινδυνότητα της καιρικής αστάθειας. «Όλους τους επιστήμονες τους ανησυχεί αυτή

η κατάσταση, είναι θέματα τα οποία μελετάμε πολλές δεκαετίες και κάθε χρόνο όσον αφορά τους καύσωνες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα πράγματα γίνονται και χειρότερα», είπε.

Όπως υπογράμμισε, «στην Ελλάδα οι καύσωνες ξεκίνησαν από το 1987, τον μεγάλο καύσωνα που είχαμε 3.000 θανάτους από θερμοπληξία και από το 2003 στην Ευρώπη, είχαμε μία τεράστια εμμονή καυσώνων που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα».

Σε ερώτηση πόσο συχνά θα βλέπουμε τους παρατεταμένους καύσωνες, είπε: «Δυστυχώς θα τους βλέπουμε, το πρόβλημα με τους καύσωνες με την χώρα μας είναι ότι εάν είναι έτσι οι συνθήκες, δεν φυσάει αέρας για να μειώσει την αίσθηση της αυξημένης θερμοκρασίας. Αυτό θα γίνει με τα μελτέμια από αύριο, όταν όμως μειωθεί η έντασή τους θα ξαναρχίσει ο καύσωνας, εφόσον το κεντρικό σύστημα που δημιουργεί τον καύσωνα εξακολουθεί να επιμένει».

Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι «δυστυχώς όλα τα μοντέλα που έχουμε στην Ακαδημία Αθηνών, εστιασμένα στη χώρα μας, δείχνουν ότι οι συνθήκες ξηρότητας και η ημι-ερημοποίηση της χώρας από την Λάρισα και νοτιότερα μέχρι την Σπάρτη και την Λακωνία, είναι περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα τις προσεχείς δεκαετίες. Μετά το 2050-2060, εάν δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στα δεδομένα του 20 αιώνα».

Σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την κατάσταση αυτή, είπε «το πιο εύκολο είναι να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Εξοικονομούμε ενέργεια, νερό, εξοικονομούμε σκουπίδια και πρέπει να προσέξουμε τις πυρκαγιές».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η κατάσταση φέτος είναι πιο επικίνδυνη καθώς χάσαμε το 50% σε νερό από τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα. Επομένως η ξηρασία μπορεί να ευνοήσει την διάδοση πυρκαγιών, μαζί με τους ανέμους, τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Καρφώθηκε μαχαίρι στην μηριαία αρτηρία τουρίστα ενώ έτρωγε

Καλύβια: Οριοθετήθηκε η φωτιά – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Βοιωτία: Φωτιά σε δασική περιοχή – Έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι, Ερημοποίηση, Video,kabanaki, erimopoiisi, Video